Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelikte Kaçınılması Gereken Gıdalar Nelerdir?

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Gıdalar Nelerdir?

Hamile bir kadın olarak iki kişilik yiyorsunuz ve farklı şeyler arzuluyorsunuz. Bazen, hamileler kendileri için iyi ya da kötü olduğunu bilmeden her şeyi yemek ister. Ancak hamilelikte kaçınılması gereken gıdalar vardır.

Bu süre zarfında taze ve sağlıklı yiyecekler yemeyi çok araştırıyorsunuz, ancak beslenmeden çıkarılması gereken birçok gıda maddesi vardır. Bu hem çocuğa hem de anneye zarar verebilir ve ayrıca fetüsün büyümesini durdurabilir.

İşte hamilelikte kaçınılması gereken bazı gıdalar

Sokakta satılan yiyecekler

Bebek bekleyen bir anne olarak tatlı, baharatlı ve ekşi yiyecekler gibi şeyler arzularsınız ve sokak yemeklerini yemek istersiniz. Bunlar, enfeksiyon veya gıda zehirlenmesi riskini artırabilir. Bazen abur cubur, yetersiz su ve hijyen nedeniyle zararlıdır. Sokak yiyeceklerinden ve abur cuburlardan kaçınmak iyidir. Bunun yerine, onları evde sağlıklı sebzeler ve daha güvenli olacak diğer malzemelerle yapmaya çalışın.

Yağlı gıdalar

Hazır yiyecekler, pizza, kurabiye, şekerleme gibi yiyeceklerde kullanılan içeren trans yağlardan kaçının. Uzmanlara göre bu tür gıdalardan kaçınmak kalp hastalığı gelişme riskini sınırlar ve ayrıca fetüsün büyümesini artırır. Bunun yerine daha sağlıklı olan zeytinyağı kullanmak daha iyi olacaktır.

Meyan kökü

Meyan kökü, fetal büyümenin gelişimini etkileyebilecek olan glisirizin içerdiğinden hamilelik sırasında kaçınılmalıdır. Stres hormonunun bebeğe plasenta yoluyla girmesini ve IQ seviyesini etkiler. Meyan kökünün neden olduğu yan etkiler arasında DEHB olan çocuklar olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca anne adaylarında yüksek tansiyona neden olabilir, bu nedenle meyan kökü kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.

Aşırı vitamin alımı

Demir, kalsiyum ve folik asit gibi besinleri almanız söylenir, ancak dozajı seçerken dikkatli olun. Suda çözünen ve yağda çözünen vitaminlerden kaçınmak daha iyidir. Suda çözünen vitaminler sindirim sistemlerinde tahrişe neden olabilirken, yağda çözünen vitaminler yağın karaciğere ve vücuda birikmesine neden olabilir. Bu, bebeğin gelişimine zarar verebilir, bu nedenle doğal vitamin kaynakları tüketmek daha iyidir.

Nitrat açısından zengin gıdalar

Nitrat bakımından zengin domuz pastırması, sosis, sosisli sandviç ve salam gibi yiyeceklerden kaçının. Nitrat, gıda rengini güçlendirmeye yardımcı olur, ancak tüketildiğinde nitrozaminlere dönüşerek bebekte anormallik geliştirme riskini artırır.

Yapay tatlandırıcılar

Bunlar, hamilelik sırasında güvenli olmayan sakarin ve aspartamı içerir. Bunlar fenilketonüri adı verilen genetik bir bozukluğa ve diğer doğum kusurlarına yol açabilir. Doğal şekerleri makul miktarlarda eklemelisiniz.

Bitkisel çaylar

Çemen otu, ekinezya, atkuyruğu, kara ceviz, meyan kökü gibi bazı bitki çayları vardır. Bu bitkiler güvensizdir ve yutulması zordur, bu nedenle hamilelik döneminde bitki çaylarından uzak durmaya çalışın.

Pastörize edilmemiş meyve suları

Paketlenmiş olarak gelen meyve suları zararlıdır ve salmonella ve e. coli bakterileri içerirler. Evde taze yıkanmış meyvelerle meyve suyu hazırlamak daha iyidir.

Kafein

Yüksek kafein içeren içecekler, bebeğin doğumdan sonra düşük kilosu ile birlikte düşük yapma riskini artırabilir. Bu süre zarfında kahve, enerji içecekleri, alkol ve diyet sodadan kaçınmak daha iyidir. Araştırmacılar, kafeinin erken doğuma yol açabileceğini bulmuşlardır.

Pişmemiş yumurta

Bebek bekleyen anne, gıda zehirlenmesine yol açabilecek salmonella bakterileri içerdiğinden az pişmiş, çiğ veya hatta az haşlanmış yumurta almaktan kaçınmalıdır. Bağışıklığı zayıflatan ve bebeği olumsuz etkileyen şiddetli kusma, karın ağrısı, ishal vb. neden olabilir. Daha faydalı olan haşlanmış yumurta veya fazla pişmiş omlet yemeye çalışın.

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Gıdalar

Hazır et ürünleri

Sosis, salam, sandviç gibi şarküteri etlerinden de listeria adı verilen bakteriler içerdiğinden kaçınılmalıdır. Bu bakteriler, plasentada ciddi komplikasyonlara ve hatta fetal ölüme neden olabilir.

Konserve gıdalar

Konserve ürünler fetüsün endokrin aktivitesine zarar verebilir ve başka doğurganlık sorunlarına, karaciğer rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca hamile kadınlarda kalp hastalığının gelişmesinden sorumludur. Bazen bu yiyecekler çok eskidir ve zararlı bakterilerle doludur. Konserve ton balıklarından kaçınmak önemlidir, çünkü hem anne hem de bebek için zehirli olan yüksek cıva seviyelerine sahiptir. Herhangi bir konserve yiyecek seçmeden önce dikkatli olun.

Çiğ süt

Pastörize edilmemiş veya çiğ sütün hamilelik sırasında kullanılması güvenli değildir. Çiğ süt, gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilecek içerik içerir. Pastörize edilmemiş süt, fetüs için çok tehlikeli olan listeria, e.coli, cryptosporidium ve salmonella gibi bakteriler içerir. İçinde bulunan mikropları öldüreceğinden sütü yüksek sıcaklıkta kaynatmaya çalışın. Pirinç sütü, soya sütü ve badem sütü gibi süt içermeyen, besin içeren ve zarar vermeyen ürünleri tercih edebilirsiniz.

Kabuklu deniz ürünleri

İstiridye, midye gibi çiğ kabuklu deniz ürünlerini tüketmemek daha iyidir. Bu kabuklu deniz ürünleri, deniz ürünleri kaynaklı hastalıklara yol açabilir ve ayrıca zararlı bir virüs, toksinler ve bakteri içerebilir.

Şeker açısından zengin yiyecekler

Şeker içeriği yüksek dondurma, kek ve şekerleri yemekten kaçının. Bu, kusma, mide bulantısı ve mide ekşimesine yol açan hamilelik rahatsızlığına neden olabilir ve bununla birlikte gebelik diyabetini etkiler. Ayrıca fetüste metabolik sendrom gelişme riskini artırabilir.

Sonuç

Hamileler, sağlıklı kalmak ve bebeklerini sağlıklı olması için iyi beslenmesi gerekir çünkü fetüsün tüm besinleri alabileceği tek kaynak onlardır. Bebeğe zarar verebilecek belli yiyecek ve alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Yukarıda, hamilelikte kaçınılması gereken gıdalar hakkında bazı bilgileri paylaştık. Daha fazla bilgi için doktorunuzdan tavsiye almalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et