Salı, Kasım 19, 2024

Bebek Kusması Neden Olur?

Çoğu bebek zaman zaman kusar, endişelenecek bir şey yoktur. Hazımsızlıktan uzun bir ağlama veya öksürük nöbetine kadar her şey bu refleksi tetikleyebilir. Bu yüzden bebeğinizin ilk birkaç yılında çok fazla kusma görebilirsiniz. Viral hastalıklar genellikle bebek kusması sebebi olarak bilinir, ancak bir bebeğin kusması için başka birçok neden vardır. Bu durum sizin için rahatsız edebilir, bebeğiniz için korkutucu olabilir.

Bebeğiniz kusuyorsa, neyin neden olduğunu bulmak isteyeceksiniz, böylece iyi olduğunu onaylayabilir ve onu daha rahat hale getirebilirsiniz. Kusmanın olası nedenleri şunlardır:

1. Beslenme sorunları

Bebeğinizin ilk birkaç ayında kusma, aşırı besleme gibi beslenme sorunlarına bağlı olabilir. Daha az yaygın bir neden ise anne sütünüzdeki veya mamadaki proteinlere karşı bir alerjidir.

2. Viral veya bakteriyel enfeksiyon

Tıkanıklık veya solunum yolu enfeksiyonu, özellikle öksürük kusmaya neden olabilir. Soğuk algınlığındaki mukus, çocuğunuzun boğazının arkasına kaçar ve tıkaç refleksini tetikleyebilir, mideyi tahriş edebilir. Bazı çocuklar mukusu vücutlarından temizlemek için kusarlar.

Mide gribi (viral bir gastrointestinal enfeksiyon) kusmanın bir başka yaygın nedenidir. Viral veya bakteriyel bir enfeksiyon bebeğinizin midesinin veya bağırsağını etkiliyorsa kusabilir. Biğer belirtiler ise ishal, iştah kaybı, karın ağrısı ve ateş olabilir. Kusma genellikle 12 ila 24 saat içinde durur.

Bir idrar yolu enfeksiyonu, zatürre, menenjit ve hatta bir kulak enfeksiyonu da bulantı ve kusmaya neden olur.

3. Aşırı ağlama

Uzun süreli bir ağlama bebeğinizin kusmasını sağlayabilir. Her ikiniz için de rahatsız edici olsa da, ağlama sırasında kusmak bebeğinize fiziksel olarak zarar vermez. Sağlıklı görünüyorsa, endişelenmeniz için bir neden yoktur.

4. Hareket hastalığı

Bazı bebekler hareket hastalığına yakalanma eğilimindedir, bu da günlük yaşamınızda araba yolculuğu varsa bir sorun olabilir. Yolculuk sırasında göz, kulak ve sinir etkileşimi sebebiyle kusma yaşanabilir. 

5. Zehirli maddeler

Bebeğiniz bir ilaç, bitki veya kimyasal madde gibi zehirli bir şeyi yutması halinde kusabilir. Kontamine yiyecek veya sudan gıda zehirlenmesi geçirmiş olabilir. 

6. Bağırsak tıkanması

Ani ve kalıcı kusma gibi durumlar bağırsak tıkanıklığı sebebiyle olabilir. Tıkanmalar yetersiz beslenme, dehidrasyon ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, genellikle acil tıbbi müdahale ve muhtemelen ameliyat gerektirir.

Bebek kusması sırasında ne yapabilirim?

bebek kusması

Çoğu durumda bebeğinizin kusması tedavi olmadan durur, ancak burada daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

  • Bebeğinizi dik tutun. Bebeğinizin sıkıntılı olduğunu görmek zor olabilir, ama onu rahatlatmak için sakin olmaya çalışın. Rahatlatıcı varlığınız ve nazik dokunuşunuz güven verici olacaktır.
  • Bazı doktorlar, kustuktan sonra 24 saat boyunca bebeğe katı yiyecek vermemeyi önerir. Bu çok uzun görünüyorsa, kusturulduktan sonra katı yiyecekleri ne zaman devam ettireceği konusunda bebeğinizin doktoruna danışın.
  • Dehidrasyonu önlemek için bebeğinize yeterince sıvı verin.

Doktora ne zaman gitmeliyim?

Çocuğunuz sıvıları reddederse veya önerilen rehidrasyon ipuçlarını denedikten sonra kusma devam ederse doktorunuzu arayın. Ayrıca, aşağıdaki dehidrasyon belirtilerinden herhangi birini gözlemlerseniz mutlaka hastaneye gidin:

  • Ağlarken gözyaşı az veya hiç gözyaşı yoksa
  • Kuru dudaklar görülürse
  • Bir bebekte günde dörtten az bez ıslatılırsa
  • Telaşlı davranışlar varsa
  • Zayıf veya yorgun görünüyorsa
  • Beslemek için uyanmıyorsa

Bebek kusması genellikle çabuk atlatılan bir rahatsızlık olsa da bazı durumlarda tedavi görmesi gerekebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et