Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkKendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Bugünkü yazımızda, meme kanseri olasılığını bilmek için kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılacağını tartışacağız.

Memede kanser ne demektir?

Meme kanseri, meme hücrelerini etkileyen kötü huylu bir tümör veya anormal büyümedir. Hastalık esas olarak kadınlarda görülür, ancak çok nadir durumlarda erkeklerde de görülebilir. Bu duruma göğüs kanseri denir.

Meme kanserinin uyarıcı belirti ve semptomları

Meme kanserinin en yaygın belirtileri, göğüs ve meme ucunda bir değişikliktir. Göğüs ve meme başı görünümü, rengindeki herhangi bir değişiklik, meme kanseri için bir uyarı işareti olarak not edilmesi gereken ilk şeydir.

Genel olarak meme kanseri belirtileri şunlardır:

  • Göğüs dokusunda bir kitle veya kalınlaşma
  • Memenin bir kısmında ağrı
  • Koltuk altında ağrı
  • Belirlenemeyen bir nedenle bir memenin daha büyümesi veya küçülmesi
  • Meme başının ters dönmesi veya meme ucunun şekli ve konumunda değişiklik
  • Deride buruşma veya çukurlaşma
  • Koltuk altı şişlik
  • Köprücük kemiği çevresinde şişlik
  • Meme ucunda veya meme başı çevresinde kızarıklık
  • Anormal meme başı akıntısı

Göğüs şişliklerinin veya göğüsteki değişikliklerin tahmini yüzde 80 ila 90’ının kanserli olmadığını lütfen unutmayın. Bu nedenle, göğsünüzde bir değişiklik veya yumru bulmak sizi panikletmemelidir.

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini hissederseniz sakin olun ve doktorunuzla konuşun.

 

Kendi kendine meme muayenesi nedir?

Kendi kendine meme muayenesi, göğüslerdeki değişiklikleri takip etmenin veya bulmanın bir yoludur ve kadının kendisi tarafından yapılır. Olağandışı veya anormal değişiklikler için göğsünüze bakılarak ve hissedilerek yapılır.

Kanser vakalarının artmasıyla birlikte, her kadının göğüslerinin nasıl hissettiği ve normal görünüme aşina olması bir zorunluluktur. Bu, göğüslerindeki değişiklikleri kolayca tespit etmesine yardımcı olacaktır.

Kendi kendine meme muayenesi neden önemlidir?

Kendi kendine meme muayenesinin faydaları, meme kanserini erken dönemde tespit etmeye yardımcı olmasıdır. Tespit edilen meme kanseri erken bir aşamadaysa, bu hastalığı yenmek için mevcut tedaviler için oldukça önemlidir.

Doğrulanmış tüm meme kanseri vakalarının yaklaşık % 40’ı, kadınlar göğsünde bir yumru veya değişiklik olduğundan şüphelendikten veya hissettikten sonra teşhis edilir. Bu nedenle düzenli bir kendi kendine meme muayenesi kurmak çok önemlidir.

Düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmayanlar bile göğüslerinin normalde nasıl göründüğünü ve hissettiğini bilmelidir.

Ancak, kendi kendine meme muayenesinin memedeki değişiklikleri bulmak için iyi bir yöntem olmasına rağmen, meme kanseri için bir tarama aracı olarak önerilmediğini lütfen unutmayın. Rutin mamografi, meme kanseri teşhisi için en iyi ve doğru yoldur.

Memenizde bir değişiklik hissederseniz hemen bir doktora danışmak size yardımcı olabilir, çünkü doktor kanser olup olmadığını öğrenmek için gerekli olanı yapacaktır.

kendi kendine meme muayenesi
kendi kendine meme muayenesi

Kendi kendine meme muayenesi ne zaman yapılmalı?

20 yaşın üzerindeki tüm kadınlar kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.

Ölçülmeye ve yumurtlamaya bağlı hormonal değişiklikler, göğüslerinizin büyüklüğünü ve hissini etkileyebilir. En iyisi, göğüsleriniz bu hormonal değişikliklerden en az etkilendiğinde yapılmasıdır. Bu nedenle kendi kendine meme muayenesi yapmak için en iyi zaman, aylık adet döneminizin bitiminden birkaç gün sonra ve yumurtlama tarihinizden önceki zamandır.

Adet görmeyi bırakmış kadınlar için kendi kendine meme muayenesi için en iyi zamanlama ayda birdir. Muayeneyi her ayın belirli bir günü, örneğin her ayın ilk günü yapmaları gerekir.

Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

Ev ortamında kendi kendine meme muayenesi yapılabilir. Bunun için herhangi bir tıbbi ekipmana veya yardıma ihtiyacınız yoktur.

Yatarken kendi kendine meme muayenesi

  • Düz bir yüzeye veya yatağa uzanın.
  • Sol kolunuzu başınızın altına koyun.
  • Sağ elinizle sol göğsünüzü inceleyin.
  • 3 orta parmağınızı kullanarak tüm meme üzerinde dairesel hareketlerle nazikçe hareket ettirin. Herhangi bir topak, sertleşmiş doku veya düğüm olup olmadığını kontrol edin.
  • Göğsünüzün her bölgesinde farklı basınç seviyeleri kontrol edin: hafif, orta ve sıkı
  • Köprücük kemiğinizden kaburgalara kadar tüm göğüs bölgesini kontrol edin.
  • Kolları değiştirin ve diğer memede tekrarlayın.

Ayna kullanarak kendi kendine meme muayenesi:

  • Ellerinizi kalçanızın üzerine koyun ve aynanızın önünde düz durun.
  • Göğsünüzde herhangi bir topaklanma, boyut ve şekilde yeni bir farklılık, cildin şişmesi veya kırışması olup olmadığına bakın.
  • Her seferinde bir kolunuzu kaldırın ve kollarınızın altında herhangi bir yumru olup olmadığını kontrol edin.
  • Başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak her bir göğsün meme ucunu hafifçe sıkın. Herhangi bir anormal akıntı olup olmadığını kontrol edin.
  • Göğüs muayenenizde herhangi bir belirti olursa hemen bir doktora danışın.

Kendi kendine meme muayenesi duş alırken de yapılabilir. Bazı kadınlar nemliyken ciltlerini hissetmeyi kolay bulurlar.

Hamile ve emziren anneler için kendi kendine meme muayenesi

Hamilelik ve emzirme, tüm vücudunuzda, özellikle göğüslerde bir dizi değişiklik getirebilen iki aşamadır. Bu aynı sebep, hamileliğiniz ve emzirme döneminiz sırasında uygun bir kendi kendine meme muayenesi yapmanızı zorlaştırır.

Ancak konu kendi kendine meme muayenesi olduğunda hamile olmak veya emzirmek mazeret değildir. Normal kendi kendine meme muayenesinin adımlarını izlemeniz ve memede herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmeniz önerilir.

Zihniniz hissettiğiniz değişikliğin hamileliğiniz veya emzirmenizle ilgili olmadığını söylüyorsa ve tespit ettiğiniz yumru veya değişiklik bir hafta sonra bile gitmiyorsa bunu doktorunuza söyleyin.

Bir göğsü diğerinden daha uzun süre emziriyorsanız, diğerinden daha küçük olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, beden farklılığını fark ederseniz paniğe kapılmayın ve her iki memeyi eşit şekilde emzirmeyi deneyin.

Emzirmeyi bırakmış kadınlar, meme tamamen kurumadan önce bir miktar süt akıntısı yaşayabilir. Ancak akıntının kokulu olduğunu veya kan izlerinin olduğunu fark ederseniz veya anormal olduğunu düşünüyorsanız lütfen doktorunuzu ziyaret edin.

Umarım kendi kendine meme muayenesi hakkındaki bu makale size yardımcı olmuştur. Önlemenin tedaviden daha önemli olduğunu unutmayın.

Yarının sağlıklı olması için bugün kendi kendine meme muayenesini gerçekleştirin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et