Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamOruçluyken Adet Olan Kadın Ne Yapmalı? Adet Lekesi Oruç Bozar Mı?

Oruçluyken Adet Olan Kadın Ne Yapmalı? Adet Lekesi Oruç Bozar Mı?

Oruçluyken adet olan kadının yapması gereken orucunu açmak olarak bilinmektedir. Adet lekesinin görüldüğü andan itibaren oruç bozulmuş sayılacağı için kadının kendini aç bırakmaması gerekmektedir. Oruçluyken adet olan kadın tutamadığı oruçların kazasını bir sonraki Ramazan ayına kadar tamamlayabilmektedir.

Adet kanaması olarak bilinen kadınların her ay düzenli olarak görmüş oldukları kanama durumları nedeniyle oruç tutulamamaktadır. Bu nedenle kadınların koyu renkli olan lekeyi gördükleri andan itibaren oruç niyetleri bozulmuş olur.

Adet kanaması, kefaret gerektiren bir durum değildir. Dini olarak kadınlara verilmiş olan bir hak olması nedeniyle kaç gün oruç tutulamadıysa yalnızca o kadar süre boyunca oruç tutulması yeterli olmaktadır.

Adetliyken Oruca Niyet Edilir Mi?

Adetliyken oruca niyet edilmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Kişinin adet lekesini gördüğü andan itibaren adet döngüsü tamamlanana kadar oruca niyetlenmesi ve namaz kılması yasaklanmıştır.

Adetli olan kadının yeniden beyaz akıntıyı görene kadar beklemesi gerekmektedir. Ortalama olarak 6-7 gün sürmekte olan adet döngüsünün daha kısa ya da daha uzun olarak sürmesi de mümkün olmaktadır. Bu nedenle her kadın için farklı günlerin belirlenmesi gerekmektedir.

Adet kanamasının devam etmesi durumunda on günün sonrasında gelen kan özür kanı olarak değerlendirilmektedir. Maksimum on gün adet kanaması olması gerektiği için daha fazla olan günler ise özür olarak ifade edilir.

Adet Döngüsünün Son Günlerinde Oruç Tutulur Mu?

Oruçluyken adet olan kadın

Adet döngüsünün son günlerinde oruç tutulması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Kadının kendi adet döngüsünü takip etmesi ev tamamlanma sürecinden sonra oruç için niyetlenmesi gerekmektedir.

Oruçluyken adet olan kadın orucunu açar gibi, oruç niyetini bozmalıdır. Oruçluyken adet olunması durumunda herhangi bir kefaret orucu gerekli olmayacağı için orucun kanamanın görüldüğü anda açılması gerekmektedir.

Adet döngüsü için belirlenen en az süre 3 gün olurken en fazla süre ise 10 gün olarak bilinmektedir. Bu süreler kişilere bağlı olarak değişkenlik göstermekte olup herkesin kendi döngüsüne uygun olan zaman dilimlerinde oruç niyetlenmeleri gerekmektedir.

Adetli Kadınlar Hangi Duaları Okuyabilir?

Adet olan kadınların okuyabilecekleri dualar öncelikli olarak Kuran içerisinde geçmeyen fakat hadisler ile rivayet edilen dualar olarak bilinmektedir. Sure olarak bilinen ev Kuran içerisinde yer alan surelerin adet sonrasında okunması gerekmektedir.

Ramazan ayı içerisinde mukabele takip eden kadınların adet görmeleri halinde mukabele okumalarına da ara vermeleri gerekmektedir. Adet döngülerinin tamamlanmasından sonra kalan sayfalarını okuyarak hatimlerini tamamlayabilirler.

Ramazan ayında ya da farklı dönemlerde oruçluyken adet olan kadın için dini kaynaklarda orucun bozulduğu bilgisi bulunmaktadır. Bu nedene orucun kanamanın gelmesi ile bozulduğu varsayılarak yeme içmeye devam edilmesi gerekli görülmektedir. Orucun bozulmasına rağmen oruç niyetinde bulunması ise uygun değildir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et