Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaBebekBebek BakımıBebek Masajı Nasıl Yapılır?

Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Günlük bebek masajı, bebekle bağ kurmanın harika bir yoludur. Dahası, araştırmacılar masajın daha iyi uykuyu teşvik edebileceğini, kolik bebekleri rahatlatabileceğini ve bir bebeğin bağışıklık sistemini, motor becerilerini ve entelektüel gelişimini artırabileceğini söylüyor. İşte size yardımcı olacak bazı ipuçları ve teknikler.

Bebek masajı ne zaman yapılır?

Beslenmeden sonra bebeğinize çok erken masaj yapmak bebeğinizin kusmasına neden olabilir. Bu nedenle beslendikten sonra en az 45 dakika bekleyin. Ayrıca bebeğinizin ruh haline de dikkat edin. Bebeğiniz normal bir bakışa sahipse ve sakin, memnun görünüyorsa, bir masajın keyfini çıkarabilir. Bebeğiniz başını sizden uzaklaştırırsa veya kolları ile itiyorsa, masaj için en uygun zaman olmayabilir.

Bebeğinize masaj yapmaya başladığınızda, bebeğinize ne zaman ve ne sıklıkta masaj yapacağınız size kalmış. Yeni doğmuş bebeğinize günlük masaj yapabilirsiniz. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz gece yatmadan önce rahatlatıcı olması için masaj yaptırabilir.

Bebeğime nasıl masaj yaparım?

bebek masajı

Bebek masajı biraz hazırlık ve bazı temel teknikler içerir:

  • Sakin bir atmosfer oluşturun. Mümkünse, masajı ılık, sessiz bir yerde yapın. Takılarınızı çıkarın. Yere veya yatağa rahatça oturun. Masanın önünde durun ve bebeğinizi önünüzdeki bir battaniyeye veya havluya yerleştirin. Bebeğinizi soyarken ona masaj zamanı geldiğini söyleyin.
  • Dokunuşunuzu kontrol edin. Bebeğinize ilk masaj yapmaya başladığınızda hafif bir dokunuş kullanın. Bununla birlikte, onu tahriş edebilecek durumlardan ve bebeğinizi gıdıklamaktan kaçının. Bebeğiniz büyüdükçe daha sıkı bir dokunuş kullanın.
  • Bebeğinizin vücudunun her bir parçasına masaj yapın. Bebeğinizi karnı, başı, boynu, omuzları, üst sırtı, bel, uylukları, ayakları ve elleri de dahil olmak üzere farklı bölgelere elinizi sürerek başlayabilirsiniz. Daha sonra bebeğinizi sırtüstü yerleştirin ve bebeğinizin kollarını, bacaklarını uzatarak esnetin. Bunu bir dakika sürecek kadar tekrarlayın. 
  • Rahat olun. Masaj boyunca bebeğinizle konuşun. Şarkı söyleyebilir ya da bir hikâye anlatabilirsiniz. Gerilimine ve serbest bırakmasına yardımcı olurken, bebeğinizin adını söyleyin ve “rahatla” kelimesini tekrarlamayı deneyin.
  • Bebeğinizin nasıl tepki verdiğini izleyin. Bebeğiniz kollarını sallıyor ve mutlu görünüyorsa, muhtemelen masajdan zevk alıyordur. Bu şekilde devam edebilirsiniz. Bebeğiniz başını sizden uzaklaştırırsa, huzursuz veya mutsuz görünürse, masajı durdurun ve daha sonra tekrar deneyin.

Bebek masajı için hangi yağ kullanılır?

Bir aylık oluncaya kadar bebeğe masaj yapmak için yağ veya losyon kullanmanız önerilmez. Bu, doğum sırasında çok hassas olan bebeğin cildindeki nem kaybını önlemek için yapılır. Bununla birlikte, ilk ay boyunca (veya prematüre bir bebek durumunda daha uzun), bebeğinizin cildi doğal koruyucu bariyerini geliştirir. Bu sayede bebeğin cildi nispeten kalınlaşır. Masaja başlamadan önce bir çocuk doktoruna danışarak, bebeğinize masaj yapmaya başlayabilirsiniz. Bir aydan büyük bebekler için, herhangi bir kokusuz, yenilebilir, saf yağ kullanabilirsiniz. Böylece yağ yanlışlıkla yutulsa bile bir sorun olmayabilir. Bebeğinize en uygun yağı öğrenmek için çocuk doktorunuza danışın.

Peki bebek masajı güvenli mi?

Bebekler çok yumuşak ciltleri ile bilinir, ancak bu yumuşak cilt son derece hassastır. Tüm bu sinir reseptörleri ile bebeği aşırı uyarmak mümkündür.

Bununla birlikte, bebek masajının faydaları herhangi bir dezavantaja göre ağır basar. Birkaç güvenlik önlemi alırsanız çok güvenli olabilir:

  • Başın üst kısmına masaj yapmaktan kaçının: Bebeğin yumuşak noktası (bıngıldak) hala kapanmamış olabilir.
  • “Derin, ağır” masajlardan kaçının: Bebekler yoğun, ağır masajlara dayanamayabilir. Vücutları oldukça hassastır.
  • Masajı kısa ve tatlı tutun: Yetişkinler 1 saatlik bir masajdan hoşlanabilirken, bebeklerin bu tür dokunuşların sadece 5-10 dakikalık aralıklarına ihtiyacı vardır.
  • Yüz için masaj yağından kaçının: Küçük gözlere veya ağızlara damlaması çok kolaydır.
  • Bebek masajın yeterli olduğunu gösteren işaretler belirtirse hemen durun: Ağlamak, kıvrılmak ya da uykuya dalmak gibi
  • Sert içerikli masaj yağlarından kaçının: Kullandığınız malzemelerde yapay boyalar, yapay parfümler, parabenler, PEG veya EDTA içermediğinden emin olun.
  • Masajdan sonra bebeği almaya dikkat edin: Masaj yağı tutuşunuzu etkileyebilir veya bebeği kayganlaştırabilir!

Bebeğiniz için masajı engelleyebilecek durumları olup olmadığını kontrol edin. Örneğin, bazı bebekler için kalp atış hızındaki değişiklikler nedeniyle bebek masajı tehlikeli olur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et