Her ebeveynin doğumdan sonra aklına ilk gelen soru: Bebekler neden uyumaz?
Yenidoğanlar 24 saatlik bir günde yaklaşık 14 ila 17 saat uyumalarına rağmen, ilk birkaç ayda bu saatlerin çoğunu birbirine bağlamazlar. Dahası, bazı bebekler gündüz ve gece uyku programlarını tersine çevirirler, yani gündüz saatlerinde geceye göre daha fazla uykuya dalabilirler, bu da uygun bir şekilde “gündüz-gece tersine çevirme” olarak adlandırılan bir durumdur.
Ebeveynler için tüm bunlar, karanlık saatlerde alıştıkları uzun uyku parçalarının ortadan kalkması ve miktarı tutturmak için ellerinden geleni ve her yerde bir veya iki saat içinde gizlice uyumaya çalışmaları anlamına gelir.
Çoğu zaman, bebeğin uyku problemlerinin zamanla aşamalı olarak bittiğini veya çocuğunuzu tutarlı bir düzene alıştıktan sonra tamamen ortadan kalktığını göreceksiniz. Bununla birlikte, bazı talihsiz durumlarda, uyku sorunları birkaç hafta ve aylarca devam edecek ve çocuğunuzun uykusuzluk gibi altta yatan bir sorunu olup olmadığını sorgulamaya başlayabilirsiniz.
Bu makalede, bebek uykusuzluğunun tam olarak ne olduğunu, onu nasıl tanımlayabileceğinizi, bebeğinizin uzun ve dinlendirici uykulara ulaşma yeteneğini iyileştirmek için neler yapabileceğinizi ele alacağız.
Yenidoğanda uykusuzluk nedenleri nelerdir?
Bebeklerin uyku sorunları birçok nedene bağlanabilir. En sık karşılaşılan nedenler aşağıdakilerdir:
- Bebeğiniz acıkmış olabilir
- Gaz sancısı olabilir
- Diş çıkarma sırasında ise ağrı ve ateş sorunu
- Altını ıslatması veya kaka yapması
- Uygun ışık koşullarının olmaması
- Rahatsız edici kıyafetler
- Yatağını yadırgaması
- Gece ve gündüz kavramına alışamamaları
- Kabızlık problemi
Bebekler neden uyumaz? (Anormal durumlar)
Aşağıda, bebeğinizin uyku sorunlarının nedenini bulmaya çalışırken göz önünde bulundurabileceğiniz olası uyku sorunlarının birkaç nedeni bulunmaktadır. İlk başta daha az belirgin olabilir, ancak uyku üzerinde büyük bir etkisi olabilir.
Vitamin eksikliği | İyi uyku elde etmek için önemli olan B6 gibi bazı vitaminler serotonin ve melatonin üretimine yardımcı olur. |
Solunum Problemleri | Yeterli hızda nefes almakta zorlandığı için bebeğiniz uyumakta zorlanıyor olabilir. Bunu dikkatlice gözlemleyin ve endişeniz varsa bir uzmana danışın. |
Yiyecek alerjisi | Bazı gıda bileşenleri, tahrişe veya mide rahatsızlığına neden olabilir. Çocuğunuzun herhangi bir gıda türüne alerjisi olup olmadığını doktorunuza danışın ve onları beslenmelerinden çıkarın. |
Hastalık | Birçok hastalık veya soğuk algınlığı çocuğunuzun uyumasını engelliyor olabilir. Altta yatan sorunu ele almak, daha iyi uyumalarına yardımcı olabilir. |
Kolik | Bebekler için artan huzursuzluk ve ağlama, bebeğin uyumasını engelleyebilir. |
Bebekler neden uyumaz? Yukarıda belirtilen durumları gözlemlediğinizde mutlaka çocuğunuzun doktoruna başvurun. Dikkat edilmezse uzun süren uykusuzluğa ve diğer rahatsızlıklara sebep olabilir.