Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Ateş Nedenleri Ve Tedavisi

Hamilelikte Ateş Nedenleri Ve Tedavisi

Hamilelikte ateş, özellikle hamileliğin ilk aylarında doğmamış çocuğa zarar verebileceği korkusundan dolayı hamile kadın için genellikle bir endişe kaynağıdır.

Çok iyi bildiğiniz gibi, vücut ısısındaki artış, vücudun virüs ve bakterilerle savaşma sürecini başlatan bir savunma mekanizmasıdır.

Hamilelik sırasında, özellikle mevsimsel değişikliklerde veya savunmasındaki bir zayıflık nedeniyle hamile kadının grip veya soğuk algınlığı geçirmesi mümkündür.

Yüksek ateş (39 dereceden fazla) bebeğin gelişimini etkilemez, hatta hamileliğin ilk üç ayında malformasyonlar ürettiği veya kendiliğinden düşükle benzer olduğu bile reddedilmiştir. Ancak bunu etkileyebilecek şey, bu sıcaklık artışına neden olan nedendir.

Bu nedenle, ateşin hamilelikteki herhangi bir rahatsızlık sebebi olduğunu düşünmek ve bazı semptomlara karşı tetikte olmak önemlidir.

  • Çok yüksek ateş (39 derecenin üzerinde)
  • Sık sık kusma
  • İshal
  • Ağrılı bir şekilde idrara çıkma (idrar enfeksiyonunun belirtisi olabilir)
  • Vajinal kanama
  • Amniyotik sıvı kaybı
  • Yoğun baş ağrısı
  • Vajinal sıvı kaybı
  • Karın ağrısı veya uterus kasılmaları

Bu semptomlardan herhangi biri ile karşılaşan hamile kadın acilen doktora görünmelidir. Onlara neden olan net bir neden yoksa, bu bir tür enfeksiyon veya preeklampsi gibi ciddi hastalıkların bir işareti olabilir.

hamilelikte ateş

Hamilelikte ateş nasıl tedavi edilir?

Hamilelik dışında herhangi bir durumda ateşi düşürmek için ateş düşürücü kullanırız, ancak hamilelik sırasında fetüse zararlı olabileceğinden korkarak ilaç almaktan kaçınmaya çalışırız.

Parasetamol, hamilelikte tıbbi reçete ile ateşi tedavi etmek için daha güvenli bir ilaç olarak kabul edilir.

Bazı çalışmalar, sık sık parasetamol alımını çocukluk çağında artmış astım riski ile ilişkilendirmiş olsa da, önerilen dozlarda, zararlı etkileri yoktur ve bu nedenle hamilelik sırasında kontrendike değildir.

Ateşi düşürmek için doğal yöntemler

İlaçların vücut ateşini düşürmek için alternatif yöntemler de vardır, örneğin:

  • Fazla kıyafetleri çıkarın
  • Ilık suyla duş alın (vücut sıcaklığından bir derece daha düşük)
  • Bol su ve sıvı tüketin
  • C vitamini (meyve suları), infüzyonlar, et suları yönünden zengin besinler alın,
  • Son olarak dinlenin

Bu çareler uygulamaya konulmasına rağmen ateş devam ederse doktora görünmek gerekir.

Çoğu zaman ateş ciddi değildir, genellikle mevsimsel gripten veya bağışıklık sisteminin dengesizliğinden kaynaklanır, ancak bu süreç fetüsü ciddi şekilde tehlikeye atabileceğinden, hamilelikte ateş ihmal edilmemelidir.

Hamile kadınların vücut ısısı, vücutlarının yaşadığı hormonal ve metabolik değişiklikler nedeniyle artma eğilimindedir. Bununla birlikte, 38 dereceye kadar olan düşük dereceli bir ateş, artmaya başladığında, anne ve gelecekteki bebekte sorunlar oluşturabileceğinden için bir doktora danışmak gerekir.

Hamilelikte ateş bebeğinize zarar verir mi?

Hamileliğin ilk üç ayında düşük ateş herhangi bir soruna neden olmaz, ancak yüksek ateş bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Bunun nedeni, erken evrelerde fetal gelişimin, sıcaklığa duyarlı protein aktivitesine büyük ölçüde bağımlı olmasıdır. Sıcaklık normalden yüksekse, proteinlerin işleyişini engeller ve düşüklere neden olabilir.

Bir araştırmaya göre, hamileliğin erken döneminde ateş, bebeklerde ağız yarıklarının oluşma riskini artırıyor. Bununla birlikte, ateş düşürücülerin (ateşi düşürmek için kullanılan ilaçlar) kullanılması zararlı etkileri azaltabilir.

Üçüncü üç aylık dönemde ateş, rahim iç yüzeyiyle ilgili olmadıkça bebeğiniz için herhangi bir soruna neden olmaz.

Bol su içerek ve dinlenerek ateşinizi tedavi edebilirsiniz. Kendinizi çok rahatsız hissediyorsanız yatakta dinlenin, ancak battaniyenin altında çok ısınmamaya ve terlememeye dikkat edin. Hamileyken aşırı ısınmamak en iyisidir. Hamilelikte ateş için herhangi bir ilaç almadan önce daima doktorunuza danışın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et