Tıbbi olarak kabızlık, yalnızca üç gün veya daha fazla bağırsak hareketi olmadığında ortaya çıkar. Ancak çocuğun durumu dışkılama sıklığından daha önemlidir. Karın ağrısı, ağrılı bağırsak hareketleri ve sert dışkı, kabızlığın açık belirtileridir. Sindirim sorunları genellikle birkaç ev ilacı ile giderilebilir.
Bebekler ağladığında birçok farklı sebep olabilir. Aç, yorgun veya midesi ağrıyor olabilir. İlk birkaç ayda bir bebekte kabızlık nadirdir, ancak görülme olasılığı elbette vardır. Süte ek olarak yulaf lapası da beslendiğinde, çocuklar genellikle çok sert dışkı çekerler.
İlk beş veya altı ayda bebeklere genellikle sadece anne sütü veya mama verilir. Bu süre zarfında bebeklerde kabızlık nadirdir. Bunu tanımak zordur çünkü bir bebeğin dışkı davranışı çok farklı olabilir.
Bebeklerde kabızlık belirtileri
İyi gözlemciler olarak ebeveynler genellikle bebeklerinin ne zaman iyi olmadığını anlarlar. Peki bebeklerde kabızlığı tam olarak nasıl anlarsınız? Bebeğiniz aşağıdaki durumlarda kabızdır:
- On günden fazla süren bir bağırsak hareketi
- Dikkat çekici şekilde kemerli veya sertleşmiş göbek
- Kuru, sert, yuvarlak dışkı
- Kötü kokulu bağırsak hareketleri ve gaz
- Bacakların tekrar tekrar çekilmesiyle sinir bozucu ağlama
- Yemeyi reddetme
- Ağrı ve rahatsızlıktan kaynaklanan huzursuzluk
- Sert dışkıya zorlamaktan kaynaklanan boğaz ağrısı
Bebeklerde kabızlık neden olur?
Bebeklerde kabızlığın çok farklı nedenleri olabilir. Belirleyici tetikleyici, genellikle bebeğinizin şu anda içinde bulunduğu gelişim aşamasıdır. Yetersiz sıvı alımının yanı sıra belirli yeme alışkanlıkları veya bunlardaki değişiklikler olabilir. Çocuğunuzdaki hastalık veya stres de sindirimi etkileyebilir.
Emzirilen bebeklerde kabızlık
Emzirirken bebek kabızlığı çok nadirdir, çünkü anne sütünün bebeğin midesini sindirmesi biberondaki mamaya göre daha kolaydır. Emzirme sırasında kabızlık meydana gelirse, bir emzirme denemesi yapmalısınız. Bu, en iyi şekilde çocuk doktorunuza danışarak yapılır. Muayenede bebeğinizi emzirmeden önce ve sonra tartar. Bu, kilo alımının normal olup olmadığını ve bebeğinizin normal olarak ne kadar içtiğini tam olarak söyleyebilir. Doktorunuz, kabızlığı olan yeni doğmuş bebeğiniz için bireysel beslenme bilgileri verir.
Biberonla beslenen çocuklarda kabızlık
Biberonla beslenen bir çocuğun, bebeğinizin kabız olma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, ön sütün veya devam sütünün sindirilmesinin anne sütünden daha zor olmasıdır. Geçiş aşaması sırasında bebeğinizin dışkısı buna bağlı olarak daha sıkı hale gelebilir. Bebeğinizin iyi durumda olup olmadığını görmek için izlemelisiniz. Daha fazla belirti göstermezse endişelenecek bir şey yoktur.
Bebeklerde kabızlık için neler yapılır?
Çoğu durumda, bir çocuk doktoru kabızlığı gidermeye yardımcı olmak için dışkı yumuşatıcılar yazacaktır. Neyse ki, bunların sadece bağırsaklardan geçip suyu bağladıkları için herhangi bir yan etkisi yoktur. Bebeğinizin kabızlığına karşı fitiller genellikle hızlı etki eder.
Ayrıca sıvılar, gıda alımının çok önemli bir parçasıdır. Bazen bebek kabızsa lapaya laktoz eklenir. Ancak halihazırda kabızlığa karşı yardımcı olan pek çok yiyecek vardır. Aşağıdaki gıdalar bebeğiniz için tamamlayıcı yiyecekler olarak önerilmektedir:
- Tam tahıllı ekmek
- Yulaf ve yulaf kepeği
- Kinoa
- Haşlanmış arpa
- Yoğurt, probiyotik
- Armut
- Kayısı
- Elma
- Brokoli
Bebeğinizin kabızlığı kronikleştiğinde haftalarca, aylarca ve hatta bazen yıllarca sürebilir. Bazen ilaçların kalıcı olarak alınması gerektiğinde bu problem uzun sürebilir. Bu yüzden sizin ve çocuğunuzun çok sabırlı olması gerekiyor.
Ebeveyn olarak, bebek bezinin içeriğini yakından takip etmek size yardımcı olur. Kabızlık tekrar tehdit ederse, mutlaka tıbbi bir destek için hastaneye başvurmalısınız.