Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek BakımıBebeklerde Sık Sık Uyanma

Bebeklerde Sık Sık Uyanma

Bebeğiniz geceleri her saat uyanıyor olması korkulacak bir durum değildir. Ancak belli yaşın üzerinde aynı durum devam ediyorsa sebeplerini araştırmak gerekebilir. Muhtemelen sizi uyku zamanı sıkıntıya sokabilir ve biraz dikkat edilerek bu sorun çözülebilir. Bebeklerde sık sık uyanma altı aylık ve öncesi bebeklerde yaygın bir durum olsa da, başka nedenlerle de bağlantılı olabilir. İşte konu hakkında bilmeniz gerekenler.

Bebeklerde sık sık uyanma normal midir?

Altı aylık bebekler ve daha küçükler için sık sık kısa süreli uyku döngüleri normaldir. Bebekler çok hafif uyurlar, aslında uyku süreleri genellikle 50 dakikalık parçalar halinde gelir, daha sonra uyanır ve tekrar uyumak isterler. Bebeğiniz yavaş yavaş daha uzun uyku için nasıl uyuyacağını öğrenecek ve kendini uyumaya nasıl alıştıracağını öğrenecektir. Bunu daha uzun gündüz uyku sürelerine de hazırlamak gibi düşünün.

Bununla birlikte, bazı durumlarda, uyandıklarında uykuya geri dönemeyebilirler. Burum tıbbi sorunlar veya beslenme gibi çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Bunları aşağıda elecağız.

Sık sık uyanma sebepleri ve çözüm yolları

Yenidoğanın her saat uyanmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:

1. Beslenme ve diyet

Bebeğiniz doğru beslenemiyorsa veya yeterince emmiyorsa sıklıkla uyanabilir. Açlık bebeklerde sık sık uyanmanın bir nedeni olduğu için bebekler uzun süreli uyuyamaz. Yiyecek miktarını yavaşça veya anne sütünü artırmayı deneyebilirsiniz.

 

2. Çarpma ve düşmeler

Bebeğiniz konuşabileceği bir yaşta değil. Rahatsız olduğunu ve biraz yatıştırıcıya ihtiyacı olup olmadığını görmek için hareketlerine bakın. Rahatsızlığı günün içinde aldığı darbeler veya çarpmalardan kaynaklanabilir, genellikle oynamak ve eğlenmekle meşgul olduğu için gece geç saatlere kadar fark edilmez. Bu küçük şeyler onu rahatsız edebilir ve iyi uyumasını engelleyebilir.

3. Mide Ağrısı

Midede gaz, bebeklerde sık sık uyanmaktan sorumludur. Karınlarda sıkışan hava mide ağrısına yol açar, bu onları sık sık uyandırır. 

4. Uyanma şekli

Bebeğinizin kendini uyumaya nasıl yatıştırdığını öğrenmesine yardım edin. Uyandığında nazikçe onunla konuşun, onu birden tutup kaldırmayın. Bebeğiniz yokluğunuzda bile bu şekilde kendi başına uykuya nasıl geri döneceğini öğrenecektir.

5. Gündüz uykusu

Belki de küçük çocuğunuzun gün boyunca çok fazla uyuyor olabilir. Bu yüzden geceleri fazla uyumayacaktır. Gündüz uyuma sürelerinin yavaş yavaş azaltın.

6. Ortamı değiştirin

Bebeğinizin uyku ortamını değiştirmek, bazen çok işe yarayabilir. Fanı arka plan gürültüsü olarak açmak ve perdeleri kapatmak gibi uyku değişiklikler oluşturmaya çalışın. Bebeğinizle uyumak için yatıştırmadan önce yumuşak bir şekilde konuşun ve bu yöntemleri mümkün olduğunca tutarlı bir şekilde takip edin, çünkü bebeğiniz onları tanımlayacak ve uyumaya hazır olacaktır.

Çevresel gürültüyü en aza indirin, ışıkları kapatın ve gerekirse yatmadan şarkı çalın. Bebekler ambiyansı sever.

7. Beşik kullanma

Bebekler beşik kullanmayı sever. Düz, sabit bir yatakta uyumaktan sıkılabilirler. Hafifçe sallanarak uyumak onları rahatlatacaktır.

8. Göz temasından kaçının

Kaçmayı ve küçük çocuğunuzu tamamen yalnız bırakmamızı söylemiyoruz. Göz teması veya vücut hareketleri beynini uyarır ve aşırı heyecanlandırır. Bu, onların bir süre uykularını engelleyebilir. Yatmadan önce şarkı söyledikten sonra yavaş yavaş odayı terk edebilirsiniz.

9. Onu tutmayın

Bebeğiniz uykusunun ortasında uyanırsa, onu tutmayın. Bu onları uyandırır. Bunun yerine, hafif gürültünün arka planda ses çıkarmasını sağlayın. Bu yöntem uykuya dalmaları için kolaylık sağlayacaktır.

10. Bezlerini değiştirin

Çocuk bezlerini düzenli olarak değiştirmek, bebeğinizi rahat ve endişesiz hissetmesini sağlar. Beslemeden önce bezini kontrol edip değiştirmek uzun süre uyumasına yardımcı olacaktır. Gece beslemelerinden sonra bebek bezini değiştirmek, heyecanlandıkları için uykuya dalmalarını zorlaştırır.

Yenidoğan için sık sık uyanma büyük bir problem değildir aslında. Yaşı ilerledikçe uyku düzeninin yerine geldiğini göreceksiniz. Yukarıda belirttiğimiz nedenleri dikkatli bir şekilde çözerseniz işiniz daha kolay olacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et