Yeni doğan bebeklerde anne ve babaların yaşadığı en büyük sorunlardan biri bebeklerin uyku bozukluğudur. Özellikle yeni anne baba olanlar bu durumlar nasıl baş edeceklerini bilmedikleri için bu problem ebeveynler için bir kör düğüme dönüşmektedir. Bu yazımızda bebeklerde ki uyku düzeni bozukluğu nedenlerini ve bebek uyutma tekniklerini sizler ile paylaşacağız.
Bebeklerde Uyku Düzeni Bozukluğu
Yeni doğan bebeklerin 2-3 saatte bir uyandırılıp beslenmesi gerektiği belirten doktorlar, eğer doktor aksi bir şey söylememişse bu durumun ikinci haftadan sonra bırakılmasını önerirler. Ancak emzirme ya da besleme dışında bebeğiniz sık sık uyanıyorsa bu durumun bazı nedenleri olabilir. Örneğin, ilk aylarda kolik sancılardan dolayı uyanan bebekler, zaman ilerledikçe diş çıkarma, gündüz yaşanan korkutucu olayları tekrar rüyada görmeleri, anne sütünün kesilmesi gibi nedenlerden uyku düzeni konusunda sorunlar yaşayabilir. Ayrıca eğer kalabalık bir evdeyseniz ve misafirleriniz fazla oluyorsa bu durum bebeğinizin uykusunun bölünmesine neden olabilir. Bebeklerin anne babayla daha çok vakit geçirme isteği nedeniyle uykuya direnmeleri de bebeklerin uyku düzenlerinin bozulma nedenleri arasında gösterilebilir.
Bebeğiniz Gece Çok Ağlıyorsa Ne Yapmalısınız?
Bebeğinizin gece uykusunun bölünmesi demek, sizinde uykusuz kalmanız demektir ve bu durum bebeğinizi etkileyeceği kadar sizi de etkileyecektir. Gece uyanan bebeğiniz için yapmanız gereken birkaç şey vardır. Öncelikle bebeğiniz ağladığında onun yanına gitmelisiniz ve bebeğinizi yatağından bir süreliğine alıp fiziksel ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığını kontrol etmelisiniz. İlk olarak, bebeğinizin karnının tok olduğundan emin olun. Eğer acıkmışsa doyurun. Doyan bebek daha kolay uyuyacaktır. Daha sonra altının ıslak olmadığını ve yattığı odanın sıcaklığının bebeğiniz için uygun olduğunu kontrol edin. Bebeğinizi bir süreliğine yatağından almanızı önerdik çünkü yatağından hemen alınan bebek kısa bir süreliğine uyanmış olsa da onu yatağından ayırmak uykusunu daha çok kaçırabilir. Bu nedenle fiziksel ihtiyaçlarını karşılarken çok fazla ışık ve gürültüden kaçının. Ayrıca bebeği yatağından direkt almanın bir süre sonra sürekli alışkanlık haline geleceği için bebeğiniz kendi yatağında yatmak istemeyecektir. Bu durumda uyku problemlerine yol açabilecektir, unutmayın.
Bebekler İçin İdeal Uyku Saati Toplam Kaç Saat Olmalıdır?
“Uyusunda büyüsünde ninni…” diye devam eden ninnimizde de anlatıldığı gibi bir bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için uyku son derece önemlidir. Uyku problemi yaşamayan bebeklerin kilo ve sağlık açısından daha sağlıklı olduğu bilinen bir gerçektir. Peki ya bir bebeğin günde uyuması gereken toplam uyku saati kaç olmalıdır? Sizler için bu sorunun cevabını açıklayacağız. İdeal toplam uyku saati yeni doğan bebeklerde günlük ortalama 18 saat olmalıdır. 6. aydan sonra ise genellikle 10-12 saat olması bebeğiniz için yeterli olacaktır. Bebeğinizin uyku düzeninde ve saatlerinde bir sorun yoksa bebeğinizin daha sağlıklı bir şekilde büyüyeceğini unutmayın. Ayrıca bebeğiniz yukarıda verdiğimiz saatlerin çok altında, ya da çok üstünde uyuyorsa mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerektiğini unutmayınız.
Bebeklerde Gündüz Uykusu Gerekli Midir?
Bebekler ve özellikle anneler için gündüz uykusu yadsınamaz bir öneme sahiptir. Özellikle yeni doğan bebeklerin gündüz ile beraber 18 saat kadar uyuduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu nedenle yeni doğanlarda gece ve gündüz ayrımı olmadan uyuyup uyandıklarını unutmamalısınız. Ancak yeni doğan bebeklerin 2. aydan sonra geceleri daha uzun uyuyacağını ve gündüz uykularının daha da kısalacağını bilmelisiniz. Bebeğiniz 15 aylık olduktan sonra gündüz uykuları genelde ikiden, bir defaya düşecektir. Ve bu bebeğiniz için yeterli olacaktır. Öğlen uykusunun 4 yaşından sonra çok gerekli olmadığını ve her bebeğin gündüz uyku saatinin farklılık gösterebileceğini unutmayınız. Bazı bebekler 15 dakikalık uyku ile uykusunu olabilecekken, bazı bebeklerin 2 saat uyuyabileceği sizlere bir sorun olduğunu düşündürmesin. Her insan gibi her bebeğin de farklı olacağını unutmayınız.
Bebeğinizi Nasıl Bir Ortamda Uyutmalısınız?
Bebeğinizin uyku düzeni için uyuduğu ortamın uygun olması sonra derece önemlidir. Öncelikle bebeğinizin uyuduğu ortamın sıcaklığının 20 derece olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca bebeğinizin uyuyacağı odanın sessiz ve loş olması bebeğinizin daha uzun ve huzurlu uyumasına büyük katkı sağlayacaktır. Bebeğinizin yatacağı yatak güvenli, kenarları yumuşak ve yattığı örtü pamuklu olursa bebeğinizin uyku kalitesi de oldukça artacaktır. Bebeğiniz için yastık kullanmak tehlikeli olabileceğinden sevdiği bir oyuncağı yanına bırakmak daha güvenli olacaktır. Kesinlikle bebeğinizi başka bir bebekle birlikte uyutmayın ve sizin de uykunuz ağırsa ya da çok yorgunsanız kesinlikle bebeğinizi yatağınıza almayınız. Uykudan önce bebeğinizi banyo yaptırmak, hafif bir müzik ve hafif sallama hareketleri bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştıracaktır. Ayrıca bebeğinizin uyku düzeni için pijama giymek, ona kitap okumak gibi belirli şeyleri sürekli yaparsanız bebeğinizin uyku düzenine ve saatine alışması daha kolay olacaktır, unutmayınız.
Bebeğinizin uyku düzenin olması sizin de uykusuz kalmayacağınız anlamına geldiği için son derece önemli ve üstünde durulması gereken bir konudur. Yukarıda verdiğimiz her bilgi ışığında her bebeğin aynı olmayacağını unutmamalısınız. Dilerseniz Yenidoğan Soru & Cevap platformumuzda sorularınızı diğer annelerle paylaşabilirsiniz.