Bebeklere kitap okumanın faydaları yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bir çocuğun hayatının ilk üç yılında beyinleri % 85 oranında büyür. Bu durum, bebeklere düzenli olarak kitap okumak, konuşmak, oynamak ve şarkı söylemenin gelişimleri için ne kadar önemli olduğunun nedenlerinden sadece biridir.
Küçük çocuklara kitap okumanın faydaları çoktur. Sevgi dolu bir ebeveyn veya bakıcı ile hikaye zamanı, bebeklerin kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur ve bağlanma için harika bir fırsat sağlar. Kitaplar mükemmel, etkileşimli bir oyuncaktır ve bebeğiniz için kitaplara yapılan yatırım, gelecekte de büyümesini ve gelişmesini destekleyecek bir yatırımdır. Sayfaları çevirmeleri, resimleri göstermeleri ve hatta onları çiğnemeleri çevrelerindeki dünyayı anlamalarına katkıda bulunurlar. Hepsinden önemlisi, çocuğunuzun büyüdükçe okumak ve yazmak için ihtiyaç duyduğu gerekli becerileri geliştirmesine yardımcı olmasıdır.
Bebeğinize ne sıklıkla kitap okumalısınız?
Ebeveynler her gün okumaya, konuşmaya, oynamaya ve şarkı söylemeye gayret göstermelidir. Bebeğinizi düzenli olarak kucaklamak ve onlarla kitap paylaşmak gibi olumlu deneyimleri tekrarlamak, beynindeki bağlantıları güçlendirir ve ona hayata en iyi şekilde hazırlar. Ancak bebeğinizle konuşmak, oynamak ve şarkı söylemek de aynı derecede önemlidir, bu nedenle gün boyunca bu eğlenceli ve ilgi çekici aktiviteler yapmaya devam edin.
Bebeklere kitap okumak için günün hangi saati en uygundur?
Bebeğinizle birlikte kitap okumak günün herhangi bir saatinde yapılabilecek bir aktivitedir, ancak bebeğiniz yorgun, aç veya huzursuzsa bir hikâye anlatmaktan kaçınmaya çalışın. Yatarken kitap okumak, bir gece alışkanlığı oluşturmanın önemli bir yoludur, ancak bazı bebeklerin uyku rutinine alışmasının diğerlerinden daha uzun sürebileceğini unutmayın. Gün boyunca okumayı deneyin ve bebeğinizin nasıl tepki verdiğini görün. Öğle uykusundan önce, yemek sırasında ve hatta banyoda bile kitap okuyabilir, hikâye anlatabilirsiniz. Bebeğinize her kitap okuyuşunuzda, dili anlamalarına ve beyninde sizinle iletişim kurmalarına yardımcı olacak önemli bağlantılar kurmalarına yardımcı oluyorsunuz.
Bebekler için ne tür kitaplar uygundur?
Günümüzde çeşitli çocuk kitaplarına erişebildiğimiz için şanslıyız. Küçük bebekler için dayanıklı, kaplamalı, kartondan yapılmış kitapları almanızı öneririz. Ayrıca bir tutacağı veya klipsi olan küçük kitapları alın. Genel bir kural olarak, küçük çocuklar genellikle iyi kafiye, ritim ve tekrarlara sahip kitaplardan, şarkılardan ve hikayelerden hoşlanırlar. Aslında, çocukların öğrenmesinin yollarından biri de tekrar ve kafiye yapmaktır. Çocuğunuz için doğru uzunlukta olan ve çocuğunuzun değişen ilgi alanlarına uyan kitapları seçin. Resimli kitaplar, e-kitaplar, dergiler ve mektupların hepsi çocuğunuz için ilgi çekici olabilir. E -kitapları tercih ediyorsanız, dikkat dağıtıcı oyunlar veya animasyonlar içermeyenleri seçin. Ayrıca çocuğunuzu bir cihazla yalnız bırakmak yerine çocuğunuzla birlikte e-kitapların keyfini çıkarmak önemlidir.
Bebeğinizle birlikte okumak için ipuçları:
- Rahat olun ve dikkat dağıtıcı şeyleri kapatın, bebekler sesinizi dinlemeyi sevecekler, bu nedenle TV’yi kapatarak veya sessiz bir yere geçmek, bebeklerin sizinle bağlantı kurmasını kolaylaştıracaktır.
- Bebeğinizi takip edin, yorulurlarsa veya huzursuz olurlarsa daha sonra tekrar deneyin. Bebeklerin dikkat süreleri kısadır, bu yüzden tüm kitabı bitirmeye çalışmayın.
- Parlak, net ve sade resimleri olan kitapları seçin. 6 aya kadar bir bebeğin görüşü hala gelişir, bu nedenle siyah beyaz veya yüksek kontrastlı desen ve şekillere sahip olanları tercih ettiklerini görebilirsiniz.
- Şarkı söyleyin, okuyun ve tekrar edin. Sevdiğiniz hikayeleri okuyun ve en sevdiği şarkıları defalarca söyleyin. Kitaplarla tekrarlanan eğlence, dil gelişimini ve okumayla ilgili olumlu duyguları güçlendirecektir.
Bebekler farklı olay örgülerine ve karakterlere sahip daha fazla kitap okudukça, hayal güçleriyle daha soyut olmalarına ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine doğrudan yardımcı olur. Bebeklere kitap okumanın faydaları onlar büyüyüp geliştikçe daha da anlaşılır olacaktır.