Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuğunuzu Aşırı Koruyucu Yetiştirmeyin

Çocuğunuzu Aşırı Koruyucu Yetiştirmeyin

Hepimiz çocuklarımızı zarar görmekten korumak isteriz. Ve farklı şekilde öğrenen ve düşünen bir çocuğunuz varsa, koruma seviyenizi aşırı istemeniz doğaldır. Ancak çocuğunuzu çok fazla koruma tuzağına düşmek kolaydır. Aşırı korumacılık ilk başta iyi hissettirebilir, ancak aşırı koruyucu olmak, çocukların uyum sağlamasına yardımcı olmaz. Ebeveynler ve bakıcılar çok koruyucu olduklarında, çocukların gelişmek için ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerine izin vermezler. Ve çocuklar, yeni şeylerde ustalaşmak için çok çalışmanın getirdiği başarı ve bağımsızlık duygusunun tadını kaçırabilirler.

Aşırı koruma birçok şekilde olabilir. Olası her sorunu ortaya çıkmadan önce tahmin etmeye çalışabilirsiniz. Bazı ebeveynler beklentilerini düşürür ve sonunda çocukları için her işi kendileri yaparlar. İşte bunun gibi tutumlar çocuğa oldukça zarar verir.

Çocuğunuza karşı aşırı korumacı olmanın aşağıdaki olumsuz yanları vardır:

  • Çocuğunuz hayatta özerklik uygulayamaz 

Kelimenin tam anlamıyla her zaman çocuğunuzun yanındaysanız, onları korumaya hazırsanız, hayatları boyunca da aynı şeyi bekleyeceklerdir. Yaşlandıkça, sözümona kendi yaşamlarında özerklik uygularken, büyük olasılıkla büyük kararlar vermeniz veya ihtiyaç duyduklarını tedarik etmeniz için size güveneceklerdir. Çocuğunuza bir şeyler sağlamak gereklidir, ancak bir şeyleri kendi başlarına yapmaları ve bu eylemlerin sonuçlarıyla yüzleşmeleri için onlara biraz fırsat verin. 

  • Zor zamanlarda ne yapacaklarını bilemeyecekler 

Onları her zaman korumak, başları belada olmayacakmış gibi hissettirecektir. En azından bu tür zorlu zamanlarda kendilerini savunabilmeliler. Tek başlarına çözmeleri gereken bir durumda sıkışıp kaldıklarında başka birinin kendileri için çözmesine alışkınlarsa, büyük olasılıkla yalan söyleyecekler ya da sırf bundan kurtulmak için herhangi bir şey yapacaklar. İşler ters gittiğinde birinin onu kurtarmasına alışmak, sorumluluk duygusunun gelişmesini engeller. 

  • Risk almaya istekli olmayacaklar

Çocuğunuz yanlarında birinin güvenlik ağı olmasına alıştığında, kendi başına risk almak istemeyecektir. Başarısızlık olasılığı daha yüksek olan faaliyetlere katılmaktan veya kararlar vermekten kaçınmaya çalışabilirler. 

  • Tehlikeli davranışlara başvurabilirler 

Her zaman ebeveynleri tarafından bakılan çocuklar, özellikle özgürlüklerinin tehlikede olduğunu hissediyorlarsa, isyan etme eğilimindedirler. Risk almaktan korkanların aksine, bu çocuklar uyuşturucu, alkol gibi tehlikeli davranışlara başvuracaklardır. Bu durum, ebeveynlerinin kontrolü olmadan sınırları zorlayabileceklerini göstermek içindir.

  • Kendi benliklerini hissedemezler

Bir kişinin gerçek benliğini anlayabilmesi çok önemlidir. Çocuğunuz kendi iç sesini duymakta ve gerçekte kim olduklarını keşfetmekte zorlanabilir. Büyüdükçe ve yaşamda kendi yollarını oluşturmaya başladıkça, gerçekten ne yapmak istediklerine veya kiminle vakit geçirmeleri gerektiğine karar verme konusunda kafaları karışabilir. Sizin rehberliğinizi aramaları gerektiğinde size gücenecek şekilde büyüyebilirler.

  • Çarpık bir bakış açısına sahip olurlar

Aşırı korumacı ebeveynler, farklı şekillerde çocuklarını gerçek dünyadan korurlar. Çocuğunuzun sosyal hayatında elbette söz hakkınız olmalıdır. Güvende olduklarından ve doğru şeyi yaptıklarından emin olmak için işlerine karışırsınız. Ancak bunlar, çocuğunuzun etrafındaki insanlara ve yaşam şartlarına karşı uyum sağlamasına yardımcı olacak yaşam becerileri geliştirmesini engeller.

Disiplin önemlidir, ancak büyümeleri ve gelişmeleri için çocuklarımıza fırsat vermeliyiz. Aşırı koruyucu olmanın ne gibi problemler doğurduğunu ve bunun çocukların gelişimini nasıl engelleyebileceğini bildiğinize göre, yetiştirme şeklinizde değişiklikler yapabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et