Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterli tiroid hormonu üretmemesidir. Durum yetişkinlerde daha yaygındır. Ancak çocuklarda en sık görülen tiroid hastalığıdır. Yeterli tiroid hormonu olmaması, yavaş büyüme, aktivite eksikliği ve okulda düşük performans gibi belirtilere yol açar. Çocuklarda hipotiroidi nasıl gelişir ve etkileri nasıl olur sorularının cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Çocuklarda hipotiroidi sebepleri nelerdir?
Edinilmiş hipotiroidinin en yaygın nedeni bir otoimmün reaksiyondur. Bu durum, vücudun bağışıklık sisteminin tiroid bezini yavaşça yok ettiği zamandır.
Hangi çocuklar hipotiroidi açısından risk altındadır?
Aşağıdakilerden herhangi birine sahip bir çocuklar hipotiroidi riski altındadır:
- Down sendromu, Williams sendromu veya Turner sendromu gibi bir kromozomal bozukluk
- Tip 1 diyabet veya çölyak hastalığı gibi bir otoimmün bozukluk
- Yeterince veya çok fazla iyot alımı
- Tiroid bezinin yaralanması
- Baş ve boyunun radyasyon etkisinde kalması
Çocuklarda hipotiroid belirtileri nelerdir?
Çocuklarda görülen belirtiler yetişkinlerdekinden farklıdır. Çocuklarda en sık görülen işaret büyümenin yavaşlaması veya gecikmesidir. Bu, diğer belirtiler ortaya çıkmadan yıllar önce ortaya çıkabilir. Diğer belirtiler her çocukta biraz farklı olabilir ve yaşa göre değişebilir.
Küçük çocuklarda genel belirtiler şunlardır:
- Kısa uzuvlara neden olabilecek yavaş büyüme
- Gecikmiş diş gelişimi
- Bozulmuş öğrenme performansı
- Enerji eksikliği
- Hareketsizlik
- Yavaş bağırsak hareketleri (kabızlık)
- Kuru cilt
Daha büyük çocuklarda ve gençlerde belirtiler şunlardır:
- Yavaş büyüme
- Gecikmiş ergenlik
- Boğuk ses
- Yavaş konuşma
- Göz kapakları düşüklüğü
- Kabarık ve şişmiş yüz
- Saç kaybı
- Kuru cilt
- Yavaş nabız
- Kilo almak
- Bozulmuş okul performansı
- Enerji eksikliği
- Hareketsizlik
- Yavaş bağırsak hareketleri (kabızlık)
Hipertiroidin semptomları diğer sağlık koşulları gibi olabilir. Çocuğunuzun teşhis için sağlık uzmanını görmesini sağlayın.
Çocuklarda hipotiroidi nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz çocuğunuzun semptomları ve sağlık geçmişi hakkında sorular soracaktır. Ayrıca ailenizin sağlık geçmişini de sorabilir. Çocuğunuza fiziksel bir muayene yapacak. Çocuğunuzun aşağıdaki gibi testleri de olabilir:
- Kan testi: Bunlar tiroid hormonlarının seviyelerini kontrol etmek için yapılır. Bir çocuk düşük T4 seviyelerine sahip olabilir. Bu, tiroidden salınan ana hormondur. Veya bir çocukta yüksek düzeyde tiroid uyarıcı hormon (TSH) olabilir. TSH, hipofiz bezinden kana salınır. TSH, tiroid hücrelerinin boyutunu, sayısını ve aktivitesini artırır. TSH ayrıca bir kişinin metabolizmasını etkileyen hormonların salınmasını da uyarır.
CT tarama: Bu testte, vücudun ayrıntılı görüntülerini almak için röntgen ve bir bilgisayar kullanır. BT taraması kemikleri, kasları, yağları ve organları gösterebilir. BT taramaları, normal X ışınlarından daha ayrıntılıdır. Sorunları kontrol etmek için tiroid bezi taranabilir.
Çocuklarda hipotiroid nasıl tedavi edilir?
Çocuğunuzun doktoru tedavi tavsiyesinde bulunurken yaşını, genel sağlığını ve diğer faktörleri dikkate alacaktır. Çocuğunuzun bir pediatrik endokrinologa görünmesi gerekebilir. Bu uzmanlar, hormon sorunları olan çocukların tedavisi konusunda ekstra eğitim almış bir doktordur.
Tedavinin amacı, hormon seviyelerini normale döndürmek ve normal büyüme ve gelişmeyi teşvik etmektir. Tedavi, vücuttaki hormon seviyesini artırmak için tiroid hormonlarını almayı içerebilir. Bazı çocukların ömür boyu hormon alması gerekecektir. Bazı çocuklar ise bu bozukluğu aşabilir. Doktorunuz, tedavi sırasında çocuğunuzun kanını düzenli olarak kontrol edecektir. Bu durum, tedavinin işe yarayıp yaramadığını göstermeye yardımcı olacaktır.