Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıDoğum Lekeleri İçin Lazer Tedavisi

Doğum Lekeleri İçin Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi kahverengi, siyah noktalar ve vasküler lezyonlar (anormal kan damarlarının neden olduğu pembe veya kırmızı lekeler) gibi cilt ve doğum lekelerini tedavi etmek için kullanılır. Lazer, kan damarlarını veya pigmenti (renkli) hedef alarak lezyonları tedavi eder. Çevredeki normal dokuya kalıcı hasar vermez. Lazerden gelen güçlü ışın, çevresindeki cilde zarar vermeden doğum lekesini hedef alır. Bu minimal invaziv çalışma, tedavi edilen alanın tedaviden sonra biraz daha koyu olmasına neden olur. Değişiklikleri görmek birkaç hafta sürebilir.

Doğum lekesi nedir?

Doğum lekesi, genellikle doğumda bulunan (veya kısa süre sonra gelişen) ve ciltte görülebilen renkli bir işarettir. 

İki ana doğum lekesi türü vardır:

  • En sık yüzde ve baş ve boyun bölgesinde görülen vasküler doğum lekeleri (genellikle kırmızı, mor veya pembe).
  • Pigmentli doğum lekeleri (genellikle kahverengi) vücudun herhangi bir yerinde görünebilir.

Doğum lekelerine ne sebep olur?

Doğum lekeleri, kan damarlarının gruplanması veya pigment hücresi kümeleri olmak üzere çeşitli farklı sorunlardan kaynaklanabilir.

Doğum lekesinin çıkarılması mümkün mü?

Eğer bir doğum lekesi özgüveninizin azalmasına neden oluyorsa, doğum lekesinin kaldırılması mümkündür. Doğum lekesi çıkarma tedavisi 10 dakika kadar kısa sürebilir ve işlem özel bir lazer türü kullanılarak uzman bir doktor tarafından güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Çocuğumun neden lazer tedavisine ihtiyacı var?

Küçük çocuklarda, olası psikolojik etkiler veya tıbbi komplikasyonlar başlamadan önce, yaşamlarının erken dönemlerinde doğum lekelerinin çıkarılması yararlı olabilir. Okul çağındaki çocuklar, yüzlerindeki izler nedeniyle özgüvenlerini kaybedebilir ve düşük benlik saygısından muzdarip olabilir. Bazı durumlarda, doğum lekeleri önemli yapılara (örneğin gözler veya soluk borusu) baskı yapmaya başlarsa sorunlara neden olabilir.

Lazer tedavisi

  • Tedaviden önce

Lazer tedavisi gerçekleşmeden önce, ilk konsültasyon sırasında size çocuğunuzun tedavisi hakkında tam bir açıklama yapılacaktır. Emin olmadığınız bir şey varsa doktora sorun.

  • Tedavi sırasında

Lazerin acısı, lastik bantla ciltte küçük vuruşlara benzer. Çoğu yetişkin bunu tolere edebilir, ancak çocuklar bunu daha zor bulabilir. Bölgeyi uyuşturmak için anestezik krem ​​kullanılabilir veya gerekirse hafif bir sedasyon verilebilir. Tehlikeli durumlarda veya tedavi alanı geniş olduğunda genel anestezi gerekebilir ve tedavi ameliyathanede yapılacaktır. Bu durumda çocuğunuz hafif bir genel anestezi altında uyuyacaktır. İşlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmezler ve sonrasında hatırlamazlar.

Lazer tedavisi sonrası evde bakım

Lazer tedavisinden sonra tedavi edilen bölge ağrılı, şiş veya kızarık olabilir. Siz eve gitmeden önce, hastane personeli, böyle bir durumda ne yapmanız gerektiğini size söyleyecektir. Çocuğunuzun buz paketleri ve parasetamol gibi basit ağrı kesiciye ihtiyacı olabilir. Lazer sonrası bölge kabarırsa, iyileşmeyi hızlandırmak için antibiyotikli merhem veya özel bir pansuman gerekebilir. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et