Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte Kişisel BakımHamilelikte Saç Boyatmak Zararlı Mı?

Hamilelikte Saç Boyatmak Zararlı Mı?

Bu yazımızda anne adaylarının en çok merak ettiği konular arasında yer alan ” hamilelikte saç boyatmak zararlı mı” sorusunu ele alacağız. Kimyasal maddelerin saça uygulanmasıyla birlikte anne üzerinden bebeğe zarar verme endişesi son dönemlerde giderek artmakta. Saç boyasındaki kimyasalların doğum kusurlarına, düşüklere veya diğer herhangi bir hamilelik komplikasyonuna neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

Saç boyalarıyla ilgili bu zamana kadar ciddi bir tespit bulunamasa da uzmanlar dikkat edilmesi için uyarıyor. Uzmanlar, bebeğin anne karnındaki gelişim dönemlerine göre açıklamada bulunuyor. İlk 12 haftada bebeğin anne karnında önemli gelişmeler yaşadığına dikkat çekerek saç boyatmanın bu zaman diliminden sonra yapılması görüşünde. İlk üç ay içinde bebeklerde, organlar şekilleniyor, kaslar ve ses telleri oluşuyor, tırnak yatakları ve saç kökleri gelişmeye başlıyor.

Yapılan sınırlı çalışmalardan dolayı hamilelik sırasında herhangi bir kimyasal etkiden kaçınmak en iyisi olacaktır. İlla saçınızı boyamanız gerekiyorsa, ancak ilk üç aylık dönem bittikten sonra yapmanız önerilir. Riski daha da azaltmak için, kimyasal madde içermeyen ürünleri tercih edin. Saçlarınızı kendiniz boyuyorsanız, aşağıdakileri koşulları yerine getirerek riski azaltabilirsiniz:

1. Eldiven giyin
2. Boyayı minimum sürede uygulayın
3. İyi havalandırılmış bir odada çalışın

4. Saç derinizi yıkayın

5. Saç boyası paketindeki talimatları takip edin

6. Farklı saç boyası ürünlerini karıştırmayın

7. Saçınızı boyamadan önce alerji testi yapın

8. Göz ve cilt ile temasından sakının

Saçınıza başka kimyasal işlemler uygularsanız dikkatli olun. Örneğin, bazı saç düzleştirme tedavileri kimyasal formaldehit içerir. Anne karnındaki bebeklere zarar verebileceğine dair hiçbir kanıt bulunmamakla birlikte, bilinen bir kanserojendir ve muhtemelen kaçınılması gerekir.

Hamilelikte saç boyatmak isteyen anne adayları için bitkisel boyalar iyi bir alternatif olabilir. Ancak paketleri kontrol etmelisiniz. Birçok bitkisel boya, insan yapımı boyalarda kullanılan aynı kimyasal bileşiklerin bazılarını içerir. 

Sadece hamilelik sırasında değil doğum sonrası da deneyebileceğiniz çeşitli doğal boya alternatifleri vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Kına: Saç boyama konusunda en güvenli yöntemlerden biri kınadır. Hamilelik sırasında saçınızı boyamak için kına kullanmak kesinlikle kabul edilebilir. Tamamen doğal bir boyadır ve sert kimyasal madde içermez. Eğer imkânınız varsa toz kına yerine kına yaprağı kullanmanız tavsiye edilir. Kına ile kızıl, siyah veya parlak sarı tonları elde edebilirsiniz.

Kahve: Yarım fincan espresso kahve hazırlayın. Temiz ve ıslak saça uygulayın, bir saat bekletin ve yıkayın. Saçınızın koyulaştığını göreceksiniz.

Papatya çayı: Saçı suyla nemlendirin ve papatya çayı uygulayın, bir saat bekletin ve ardından yıkayın. Saça güzel parlak bir renk verir.

Havuç suyu: Saçınıza birkaç hafta süren kırmızımsı, turuncu bir gölge verir. Havuç suyunu zeytinyağı veya hindistancevizi yağıyla karıştırın ve saça uygulayın. Bir saat bekletin ve elma sirkesi ile yıkayın. Daha derin bir kırmızı gölge istiyorsanız, havuç suyu yerine kırmızı pancar suyu kullanın.

Kimyasal boya çeşitlerini kullanmayı düşünüyorsanız eğer, hamilelik döneminde en fazla 3 veya 4 defa uygulamalısınız. Saç boyama öncesinde kesinlikle doktorunuzla görüşün ve alerji testi yaptırmayı unutmayın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et