Çoğu kadın hamilelik sırasında olmasa bile doğum sonrası kabızlık yaşayacaktır. Hemoroitler, gebelik hormonları, cerrahi insizyon ve demir takviyeleri doğum sırasında kabızlığın başlıca nedenleridir, çünkü doğum sırasında pelvik taban kaslarına veya anal sfinkterin hasar görmesine neden olurlar. Doğum sonrası kabızlık sorunu annelerin en az dörtte birinde bulunmaktadır.
Doğum sonrası kabızlık ne kadar sürer?
Çoğu durumda, sorunu tedavi etmek için uygun adımları atarsanız kabızlık birkaç gün içinde sona erer. Her şey kabızlığınızın nedenine ve nasıl davrandığınıza bağlıdır. En önemli şey proaktif olmak ve adımları doğru bir şekilde takip etmektir.
Doğum sonrası kabızlığa neden olan nedir?
- Sezaryen: Ameliyat sırasında kullanılan anestezikler sindirim sistemini yavaşlatır ve su içeriği düşük dışkıya neden olur.
- Demir Takviyeleri: Çoğu kadın doğumdan sonra kan kaybı nedeniyle anemiktir ve bu nedenle vücutlarındaki demir içeriğini iyileştirmek için onlara demir takviyeleri verilir. Ne yazık ki demir, bağırsaktaki patojenik bakterileri besleyerek kabızlığa neden olur.
- Yardımlı Doğumlar: Zor doğumlarda, Forseps veya Ventouse gibi aletlerin kullanılması anal bölgeye kabızlığa yol açabilecek aşırı yük bindirebilir .
- İlaç: Morfin, Vicodin ve Percocet gibi ağır ilaçlar da sindirim sistemini yavaşlatabilir.
- Hormonlar: Hamilelik sırasında progesteron gibi hormonlarının varlığı da sindirimi yavaşlatır ve kabızlığa neden olabilir.
- Dehidrasyon: Dışkıdaki az su içeriği kabızlığa yol açar.
- Düşük Lifli Diyet: İnsan vücudundaki bağırsak hareketi için lif gereklidir. Lif olmadığında sindirim sistemi yavaşlayabilir.
- Prenatal Vitaminler: Emziren kadınlar, besin alımlarını iyileştirmek için sıklıkla çoklu vitamin tüketir. Ne yazık ki, bunların çoğu kabızlığa neden olabilecek demir içerir.
- Anksiyete: Birçok kadın bağırsak hareketini yavaşlatabilecek anksiyeteden muzdariptir.
Doğum sonrası kabızlık nasıl hafifletilir?
Bebeğinizi doğurduktan sonra mümkün olan en kısa sürede düzenli olarak yemeye, içmeye başlayın ve kalkıp hareket etmeye çalışın.
Sıvıları içmek, kakalarınızı daha yumuşak ve daha kolay geçirmenizi sağlar. Hastanedeki odaların atmosfer çok kuru olabilir, böylece farkında olmadan kolayca susuz hale gelebilirsiniz.
İdeal olarak, günde sekiz ila 10 bardak sıvı için. Eğer emzirme varsa, size faydalı olan sıvıları tüketin.
Kepekli, meyve ve sebze dahil olmak üzere yüksek lifli yiyecekler yiyin. Elma ve üzümlerden yapılan meyve suları kabızlığı hafifletebilir. Bu meyveler, doğal bir müshil olan sorbitol bakımından yüksektir.
Diyetinize buğday unu eklemek konusunda biraz dikkatli olun. Bazı kadınlar için karın kramplarına ve şişkinliğe neden olur.
Aktif olmak kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Hastane koridorunda veya evinizin etrafında kısa yürüyüşler yapın. Uzun süre oturmak veya uzanmak kabızlığın gerçekleşme olasılığını artırır. Ayrıca bir şeyler yedikten sonra kanepeye gitmekten ziyade dolaşmak bağırsak sistemine yardımcı olur.
Çoğu insan sabahları ya da yemekten sonra kaka yapma ihtiyacı hisseder. Bu yüzden tuvalete gitmek için bu fırsatları kaçırmamaya çalışın.
Tuvalete gitme dürtüsü geldiğinde, görmezden gelmeyin. Tamamen tuvalete oturun ve ayak uçlarınızı yükseltmek için ayaklarınızı kaldırın. Bu, dizlerinizi kalçalarınızdan biraz daha yükseğe getirecektir. Mümkünse, ayaklarınızı bir tabureye koyun.
Kendinize karın masajı yaptırmak, bağırsakları hareket ettirmeye yardımcı olabilir. Sezaryen geçirmişseniz, masaj ilk günlerde ve haftalarda uygun değildir. Doktor veya sağlık uzmanınızdan sizin için uygun olup olmadığı ve nasıl yapılacağı konusunda tavsiye isteyin.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
Bazı durumlarda, sıklıkla olmasa da, kabızlık aslında daha büyük bir sorunun belirtisidir. Kabızlığınız devam ederse veya aşağıdaki ek semptomlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, derhal doktorunuza başvurun.
- Şiddetli mide ağrınız varsa.
- Hem kabızlık hem de ishal dönemleri yaşıyorsanız.
- Dışkınızda mukus veya kan geçiriyorsanız.
- Rektal ağrının şiddetli olduğunu düşünüyorsanız.
- Rahatsız edici bir rektal kanamanız varsa.
Doğum sonrası kabızlık genellikle yukarıda belirttiğimiz önlemleri alarak kolaylıkla atlatabilir. Şiddetli rahatsızlıklarda hastaneye gitmelisiniz.