Hamile olmak harika bir duygudur, ancak aynı zamanda fiziksel olarak zorlu bir deneyimdir. Hamile kadınlar, çocuk taşırken birçok fiziksel ve hormonal değişikliğe katlanmak ve bunlara uyum sağlamak zorundadır. Bu değişiklikler üreme organları ile doğrudan ilgili olmayan diğer vücut sistemlerini bile etkileyebilir. Buna bir örnek gastrointestinal sistemdir; ishal, kabızlık, mide bulantısı, safra taşı ve çeşitli diğer durumlar gibi şeylere ek olarak, kadınların da ne yazık ki gebelikte hemoroid olma olasılığı daha yüksektir.
Gebelikte hemoroid tedavisi nasıl yapılır?
Gebelik sırasında oluşan hemoroidin, bebek doğduktan kısa bir süre sonra iyileşmesi görülmektedir. Bazı durumlarda, doğum sırasında zorlamanın bir sonucu olarak daha da kötüleşebilir. Hamileyken bile hemoroid rahatsızlığını önlemek veya hafifletmek için çok sayıda yöntem ve ev ilaçları vardır:
Evde tedaviler
Ev ilaçları hamilelik sırasında hemoroid için en yaygın tedavidir.
Hemoroid semptomlarını hafifletmek için deneyebileceğiniz şeyler şunlardır:
- Uzun süre ayakta durmaktan veya oturmaktan kaçının (kalkıp hareket edin veya sol tarafınıza yatın).
- Düzenli olarak egzersiz yapın (doktorunuzun rehberliğinde).
- Yüksek lifli bir diyet yiyin.
- Bol sıvı tüketin.
- Bağırsak hareketi sırasında gerilmekten kaçınmaya çalışın.
- Ilık (sıcak değil) bir banyo yapın veya oturma banyosu kullanın (günde birkaç kez)
- Bağırsak hareketinden sonra, alanı kurutmak yerine nemli tuvalet kağıdıyla nazikçe temizleyin, ardından nazikçe kurulayın (ovalamayın).
- Alanı bir buz torbası veya buzlu suya sıkılmış bir bez kullanarak soğutun (buzu doğrudan cilde uygulamayın, bunun yerine bir bez kullanın).
- Pelvik tabanı sıkılaştıran Kegel egzersizleri yapın.
Herhangi bir ürünü kullanmadan veya yöntemi uygulamadan önce doktorunuzdan veya sağlık uzmanınızdan hamileliğiniz sırasında almanız güvenli olan topikal bir hemoroid kremi veya ilaçlı mendil önermesini isteyin.