Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkGebelikte Symphysis Pubis Ağrısı (SPD)

Gebelikte Symphysis Pubis Ağrısı (SPD)

Symphysis pubis disfonksiyonu (SPD), pelvik bölgesinde rahatsızlığa neden olan bir semptomdur. Genellikle hamilelik sırasında, pelvik eklemleriniz sertleştiğinde veya düzensiz hareket ettiğinde ortaya çıkar. Pelvisinizin hem önünde hem de arkasında meydana gelebilir. SPD’ye bazen pelvik kuşak ağrısı da denir.

Bu durum bebeğiniz için zararlı değildir, ancak sizin için son derece acı verici olabilir. Bazılarında ağrı, hareketliliği etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Çok çeşitli semptomlar vardır ve şiddeti de kadınlara göre değişir. Symphysis pubis ağrısının yaygın olduğunu ve çoğu durumlarda tedavi edilebilir bir durum olduğunu hatırlamak önemlidir. Hamilelik sırasında veya sonrasında herhangi bir aşamada güvenle tedavi edilebilir. 

SPD gebelikte ne kadar yaygındır?

Teşhis edilmiş SPD insidansı 300 gebelikte yaklaşık 1’dir, ancak bazı uzmanlar tüm hamile kadınların yüzde 25’inin SPD yaşayacağını düşünmektedir (hepsi teşhis edilmemiş olsa da).

Symphysis pubis disfonksiyonu belirtileri nelerdir?

En yaygın semptomları, yürürken zorluk ve ağrıdır (sanki pelvisiniz parçalıyormuş gibi). Tipik olarak ağrı kasık bölgesine odaklanır, ancak bazı kadınlarda üst uyluklara ve perineye yayılır.

Yürürken ve ağırlık taşırken yapılan aktiviteler, özellikle merdiven çıkma, giyinme, arabaya girip çıkma ve hatta yatakta dönme gibi tek bacağınızı kaldırmayı içerenlerde ağrı daha da kötüleşebilir.

Symphysis pubis disfonksiyonuna ne sebep olur?

SPD’nin arkasındaki suçlu, bebeğinizin dünyaya girişini kolaylaştırabilmesi için bağlarınızı esnek hale getiren, uygun bir şekilde adlandırılan hormon gevşetici hormondur.

Bazen relaxin işini çok iyi yapar, bebek çıkmaya hazır olmadan pelvik kemiğinizin etrafındaki bağları gevşetir, bu da pelvik eklemde harekete ve ne yazık ki ağrıya neden olur.

Bu gevşemenin doğuma yardımcı olması amaçlansa da bazen bu hormonları hamileliğin erken döneminde üretmeye başlayabilirsiniz. SPD semptomlarını doğum zamanı gelmeden çok önce yaşayabilirsiniz.

Bebeğin kilosu ve pozisyonunun da pelvik ağrıyı etkilediği düşünülmektedir. SPD’nin semptomları, hamilelik ilerledikçe kötüleşme eğilimindedir.

SPD’nin hamilelik dışında ortaya çıkması çok daha az yaygındır, ancak diğer insanlarda da görülebilir. SPD’nin diğer nedenleri pelvik yaralanmalardan osteoartrit gibi durumlara kadar değişir. Bazı durumlarda bilinen bir neden yoktur.

Teşhis

Erken teşhis, SPD’yi yönetmede gerçekten yardımcı olabilir. Hamileyseniz ve pelvik ağrı yaşıyorsanız, doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla konuşun. Sizi eklemlerinizin ve pelvik kaslarınızın stabilitesini ve gücünü değerlendirebilecek bir fizyoterapiste yönlendirebilecekler. Ayrıca hangi etkinlikleri yapabileceğinizi planlamanıza da yardımcı olurlar.

SPD nasıl tedavi edilir?

SPD’nin tedavisi şunları içerecektir:

  • Pelvisinizin ve sırtınızın stabilitesini iyileştirmek için karın, sırt, kalçalar ve pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için egzersizler yapmak.
  • Sertliği veya dengesizliği düzeltmek için kalçalarınızın, sırtınızın veya pelvisinizin uygulamalı tedavisi.
  • Günlük aktiviteleri nasıl daha az ağrılı hale getireceğiniz ve bebeğinizin doğumunu nasıl kolaylaştıracağınız konusunda tavsiyeler. 
  • Akupunktur işe yaradığını gösteren çeşitli kanıtlar vardır. Doktorunuzun hamile ve doğum sonrası dönemde olan kadınlarla çalışma konusunda eğitimli ve deneyimli olduğundan emin olun.
  • Osteopati ve kayropraktik tedavi yardımcı olabilir, ancak yine de hamile ve doğum sonrası kadınları tedavi etme konusunda deneyimli bir hekime gittiğinizden emin olun.
  • Pelvik destek kemeri veya kuşak desteği hızlı bir rahatlama sağlar.

Symphysis pubis disfonksiyonu ayrıca doğumdan sonra da kötüleşebilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir, ancak bu da çok nadir bir durumdur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et