Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamileler Soğuk Havalarda Nasıl Beslenmeli?

Hamileler Soğuk Havalarda Nasıl Beslenmeli?

Anne olmaya adım adım yaklaştığınız ve belki de kendinize en çok dikkat ettiğiniz dönem olan hamileliğinizin, soğuk havalara denk geldiği dönemler kafanızda bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor olabilir. Özellikle kışın hamilelik yaşayan anne adayları soğuk havayla birlikte grip gibi artan viral hastalıklardan ve bağışıklık sistemlerinin zayıflamasından ötürü yakalanacakları herhangi diğer hastalıktan çekinmektedir. Kışın hamilelik yaşayan anne adaylarının beslenme programlarına dikkat ettikleri takdirde kendileri ve bebekleri için hem oldukça sağlıklı hem de besleyici bir kış geçirmeleri mümkündür.

Kışın Hamilelik Yaşayan Anne Adaylarının İçin Besinler

Soğuk havalar anne adaylarının biraz gözünü korkutsa da aslında kış ayları hamilelerin tüketebileceği sebze ve meyveler açısından oldukça zengindir. Ayrıca bu dönemde bağışık sistemlerini kuvvetlendirecek ve grip tarzı hastalıklara karşı vücut direncini arttıran, C vitamini yönünden zengin birçok sebze ve meyve de rahatlıkla bulunabilmektedir. Kış sebze ve meyveleri içerdikleri yüksek oranda demir, protein ve kalsiyum ve C vitamini sayesinde annenin sağlıklı bir hamilelik geçirmesi ve bebeğin fizyolojik ve nörolojik gelişimi içinoldukça faydalıdır. Bu dönemde beslenme programınızda yer vermeniz gereken birkaç besin ve size kazandıracaklarını şu şekilde sıralayabiliriz.

kışın hamilelik

Yeşil yapraklı sebzeler; ıspanak, pırasa, lahana, turp, kereviz, karnabahar gibi mevsim sebzeleri kışın hamilelerin beslenme programında kesinlikle bulunması gereken sebzelerdendir. Bu sebzelerin hem sindirimi rahat hem de içerdikleri A, B, C, E vitaminleri dolayısıyla anne ve bebek gelişimi için çok faydalıdır. Hamilelik döneminde anne adaylarının en sık karşılaştığı sorunlardan biri de kabızlıktır. Bu yüzden de sindirimi kolaylaştıran kış sebzelerinin tüketimi ayrı bir önem kazanmaktadır. Ayrıca Lahana içeriğindeki vitaminlere ek olarak iyi bir folik asit kaynağıdır ve bebeğinizin zekâ gelişimi için ilk üç aylık dönemde folik asit tüketimi kesinlikle gereklidir.

Kış meyveleri olan portakal, greyfurt, mandalina, kivi gibi meyveler de C vitamini deposu olmalarından dolayı anne adaylarının bağışıklık sistemini güçlendirmek için birebirdir. Aynı şekilde grip gibi viral enfeksiyonlara yakalanılma olasılığını düşürme özelliğine sahiptir. Bunlara ek olarak elma dasahip olduğu E ve C vitamini dışında ciddi bir folik asit kaynağıdır ve anne adayının kolesterol seviyenin düzenlenmesinden kan şekerinin düzenlemesine kadar birçok faydası bilinmektedir.

Kışın hamilelik yaşayan anne adaylarının sahip olduğu avantajlardan biri de kışın zengin balık olanağıdır. Kılıçbalığı, uskumru ve midye gibi deniz ürünleri içerdikleri cıva miktarı nedeniyle hamilelerin tüketmesi önerilmez. Ancak bunlar dışındaki birçok balık türü Omega-3 ve iyot kaynağı bakımından zengin olmalarından ötürü bebeğin zekâ gelişim için mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Kışın hamilelik yaşayan anne adayların haftada en az bir kez balık tüketmesi önerilmektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et