Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SporHamilelik Döneminde Spor Aktiviteleri

Hamilelik Döneminde Spor Aktiviteleri

Anne adayları hamilelik döneminde bebeğe zarar verir düşüncesinden dolayı hamilelik döneminde spor aktiviteleri yapmaktan kaçınmaktadır. Hatta o kadar az hareket ediyorlar ki bu az hareketin bebeğe ve kendilerine daha iyi geleceğini düşünüyorlar. Bu düşünceler doğruyu yansıtmamaktadır. Doktor kontrolünde yapılacak olan spor aktiviteleri hem hamilelik döneminin iyi geçmesine yardımcı oluyor hem de bebeğin sağlığı üzerinde olumlu sonuçlar doğuruyor. Hamilelik döneminde yapılan spor egzersizleri hem doğumda hem de doğum sonrasında bebek ve anne için oldukça fayda sağlamaktadır.

Hamilelik döneminde en çok görülen rahatsızlıkların başında yorgunluk, bel ve sırt ağrıları, bacaklarda şişmeler gelmektedir. İşte bu tür olumsuz durumları ortadan kaldırmak için hamilelik döneminde spor aktiviteleri hem bebek hem de anne adayı için oldukça büyük önem taşımaktadır. Uygun ve yerinde yapılan egzersizler hamilelik döneminde görülen bu tür ağrıların en aza inmesinde yardımcı olacaktır. Hamilelikten dolayı ortaya çıkan şeker ve yüksek tansiyon riskini minimumaindirir. Doğumdan sonra ortaya çıkan doğum depresyonunu engeller. Vücudun dayanıklılığını artırarak anneyi doğuma hazırlar. Kas gücünün artmasını sağlar. Kısacaspor aktivitelerinin hem anneye hem de bebeğe oldukça faydası bulunmaktadır. Hamilelik dönemi boyunca yapılması gereken spor aktivitelerini şöyle açıklayabiliriz:

hamilelikte egzersiz

Hamileliğin İlk Üç Ayı Ne Yapılmalıdır?

Hamileliğin ilk üç ayı hamileliğin başlangıcı kabul edildiğinden büyük önem taşımaktadır. Hamilelik döneminde spor aktiviteleri aşama aşama yapılmalıdır. İlk üç ayında yapılması gereken ilk spor aktivitesi tempolu bir şekilde hafif yürüyüşlerdir. Omurganın güçlenmesine yardımcı olacak olan sırt çalışmaları da düzenli olarak yapılmalıdır. Yoga ve pilates hareketleri de hamileliğin ilk haftalarında tercih edilen hareketlerin başında gelmektedir. Anne adaylarının tempolu olarak yaklaşık 30 dakikadan 3 -5 günlük yürüyüş egzersizleri hamilelik sürecinin rahat geçmesi için oldukça iyidir.

Pilates ve yoga

Pilates ve yoga sporları ile hamilelikte oluşabilecek olan sırt ve bel ağrıları büyük ölçüde önlenebilir. Özellikle son zamanlarda hamileler için hazırlanan özel yoga ve pilates spor aktivitelerine katılarak bu ağrılardan kurtulabilirsiniz. Vücudun rahatlamasına yardımcı olan ve ruhun sakinleşmesini sağlayan pilates ve yoga uzman kişiler tarafından belirlenen sayılarda yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hamileliğe uygun pilates ve yoga hareketlerinin yapılmasıdır.

Yüzme

3 – 6 ncı ay hamilelik dönemine gelindiği zaman pilates ve yoga sporlarına ek olarak yüzme sporu da yapılabilir. Bu dönemde vücut ağırlığında artış olduğundan en çok tercih edilen spor aktivitelerinden bir tanesi de yüzme olmaktadır. Uzmanlar özellikle su içinde yapılan bütün spor faaliyetlerinin hamilelik döneminde yapılması gerektiğini önemle vurgulamaktadır. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde anne adayı artan vücut ağırlığını dengelemeyi öğrenerek su içinde oluşabilecek kaza ve yaralanmaları en aza indirebilmektedir. Buna bağlı olarak suyun içinde ani ısı değişimleri olmadığında bebek içinde yararlıdır. Anne adayları girecekleri havuz suyunun temiz olmasına özen göstermelidir. Islak ayakla basılan zeminlerde kayma ve düşme risklerine karşı oldukça dikkat edilmelidir.

Oturma Egzersizleri

hamilelikte spor

Hamileliğin 6 – 9 uncu ayları karnın iyice belirginleştiği ve anne adayının daha zor yürüdüğü dönemlerden birisidir. Bundan dolayı yorulmalarda artmaktadır. Bu süre zarfında oturmayı içeren egzersizler tercih edilmelidir. Yine bu dönem içinde uygun pilates hareketleri ve tempolu yürüyüşler yapmak iyi olacaktır.

Spor Ne Zaman Önerilmez?

Fiziksel ve ruhsal açıdan oldukça büyük önem taşıyan hamilelik dönemi spor aktiviteleri bazı durumlarda risk taşıyabilir. Bundan dolayı anne adaylarının spor yapmaya başlamadan önce mutlaka sağlık kontrollerinden geçmeli ve doktorunun direktiflerine göre spor yapmaları önerilmektedir. Kalp damar tıkanıklığı gibi ciddi bir hastalığın olması, solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklar, şeker hastalığı, tiroit hastalıkları, böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon ve kansızlık gibi hastalıkların bir veya birden fazlası var ise, hamilelikte düşük olasılığı bulunuyorsa veya daha önceki hamilelik döneminde anne adayı düşük yaptıysa spor yapmak risk içerebilir. Böyle bir durumda olan anne adayının sağlık geçmişine bakılmalı ve ona göre doktor kontrolünde egzersiz yazılmalıdır. Hatta bu durumlar anne adayı için aşırı risk içeriyorsa doktor spor yapmayı dahi yasaklayabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et