Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHafta Hafta Gebelik1 haftalık gebelik - Anne ve Bebek

1 haftalık gebelik – Anne ve Bebek

Hamilelikte ilk hafta  annenin en yoğun duyguları yaşadığı dönemlerdendir. Zamanla değişen hormonlarla birlikte aldığınız bu yeni misafir haberi ve bedeninizde yaşayacağınız bir dizi değişim sizin için kesinlikle farklı tecrübeler yaratacaktır. 1 haftalık gebelikte annede ve bebekte yaşanan değişimlere bir göz atalım.

Hamilelikte İlk İki Hafta

Hamilelikteki ilk haftadan önceki zaman diliminde kanda dolaşan ostrojen artı  progestin miktarı artar ve böylelikle vücutta döllenecek yumurta için potansiyel zemin hazırlanır. Ayrıca rahim, kan bakımından zengin bir duvarla kaplanmak üzere harekete geçer ve aynı zamanda yumurtalıklardaki folikul adı sıvı keseleriyle yumurtalar olgunlaşmaya başlar. İşte tam da bu haftanın başında yumurtlama olayı oluşur ki bu döngü genelde 28 günlük takvimin 14. gününe denk gelmektedir.

1 haftalık gebelik

Gebelikte Yumurtlama Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Peki, yumurtlama olayı nasıl gerçekleşir? Bu aşamada anne yumurtalarından bir folikül çıkar ve ilerleyerek fallopa kadar ulaşır. Fallop tüplerinin ucunda hareketli saçaklar bulunur ve bu saçaklar yumurtlamayla atılan yumurta hücresini yakalayarak içeri alır. Döllenme işlemi fallop tüpünde gerçekleşir. Yumurtalıklarda bulunan 0.15 milimetre çapındaki yumurta hücresi, adet döngüsünün ilk gününden itibaren olgunlaşır. Yumurta hücresi, olgunlaşma süresince içi sıvı dolu kesecik olan folikül içerisinde koruma altında tutulur.

1 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Sonraki 12 – 24 saatlik süreçte, partneriniz tarafından dışarı atılan 250 milyon spermden biri vajinaniz boyunca ilerleyerek servilksi geçer ve rahimde bulunan fallop tüpüne ulaşır. Böylelikle yumurtaya girerek yumurtayı döller. Bu olayda 400 sperm hayatta kalabilirken yalnızca bir tanesi yumurtanın zarını delerek dölleme konusunda başarılı olabilecektir. Ardından gelen 30 saat boyunca sperm ile yumurta birleşir. Burada Y kromozomlu spermler erkek, X kromozomu taşıyan spermler ise kız bebek habercisidir. Buradaki döllenmiş yumurta yani zigot,  16 özdeş hücreye bölünerek rahme varır ve 1-2 gün sonra rahim katmanlarına yerleşerek gelişimini sürdürür. Bu aşamada bebek ‘Blastosist’ denen aşamasındadır ve embriyo artı plasentayı oluşturacak iç- dış hücre kitlesine sahip keseli sıvıyla dolu bir oyuk formundadır.

gebeliğin ilk haftası

Anne Adayları İçin Gebeliğin İlk Günleri

Hamilelik normalde 38 hafta süren bir periyoddur zira yumurtanın tam birleşme anı kestirilemediğinden doktorlar doğumu annenin son periyod başlangıcından 40 hafta sonrası olarak hesaplar. Bu yüzden döllenme oluştuğunda anne adayları 2 haftalık hamile sayılabilmektedir. Hamile kalabilme şansınızın yükselmesi için yumurtlamadan önceki 72 saat ile yumurtladıktan sonraki 24 saat arasında cinsel ilişkiye girmeniz gerekir. Böylelikle 72 saatlik sperm ömrü ve 24 saatlik yumurta ömrü açısından uyumlu hareket etmiş olursunuz. Eğer hamile kalmaya çalışıyor ama hala daha içki – sigara tüketimine son vermiyorsanız bu durumun bebek için uygun olmadığını hemen hatırlatalım. Bir hatırlatma olarak bu dönemde bebeğinizin doğum hata riskini sıfıra düşürmek için doktorunuza danışarak folik asit ve vitamin takviyesi de alabileceğinizi de belirtelim.

1 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

18-20 mm çapına gelen folikül çatlar ve içindeki yumurta hücresini serbest kalarak fallop tüpünün içine yerleşir. Yumurtalıkta oluşan ‘corpus luteum’ yani sarı cisim, rahim iç tabakasını gebeliğe hazırlayan progesteron hormonunu salgılar.  1. haftanın sonuna yaklaşırken gebelik hormonları oluşmaya başlar. Yaptığınız gebelik testlerinin pozitif olma nedeni de bu hormon göstergeleridir.  Dolayısıyla da bebek ilk haftada küçük bir noktadan ibaret olacağından boyu ve kilosundan söz etmek mümkün olmaz.

1Haftalık Bebek Hareketleri

Burada unutulmaması gereken nokta gebeliğin rahme yerleşmesi sürecinin 4. haftaya denk gelmesidir. Bu nedenle anne ve bebekteki değişimler ancak 4. haftadan itibaren gözlemlenebilmektedir. Dolayısıyla da 1. haftada bebek hareket edecek gelişimini tamamlamış durumda değildir.

1Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

Bir haftalık bebekte henüz gebelik süreci çok yeni olduğundan anne durumun dahi farkında olmayabilir. Bu durumda anne adaylarının yaşadığı psikolojik ve fizyolojik değişikliklerden söz etmek için çok erken bir zaman dilimidir.

1 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Bir haftalık gebelikte hormonlar fizyonomiyi ve annenin ruh durumunu henüz etkilemeye başlamadığından annede gebelikle ilgili farklı şikayetler görülmez ve oluşmaz.

1 Haftalık Gebelikte Beslenme

Eğer planlı şekilde gebe kaldıysanız folik asit kullanımına hemen geçmeniz gerekir. Bu aşamada bebek ve anneye gerekli olan kalsiyum, demir, protein, vitamin ve minerallerin alınması önerilmektedir. Gebeliğin takviye takvimine göre başlangıçtaki iki ay artı gebeliğin ilk üç ayında folik asit alınması gerekmektedir.

1 Haftalık Gebelik

1 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Peki, gebelikte folik asit alımı neden gereklidir? Folik asit, nöral tüp defektlerini yani embriyo kusurlarını oluşmadan %70 oranında önlemektedir.  Nöral tüp, beyin dokusundan başlar omuriliğe kadar ilerler. Döllenmeden sonraki 2. ile 3. haftada nöral tüp  gelişimini tamamlayan bir yapıdır. Gebelikte ilk hafta yaşanan gelişim sorunları, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olmaktadır.  ‘Nöral Tüp Defekti’ olarak adlandırılan bu durum, en sık rastlanan doğumsal anomaliler arasında yer almaktadır.

1 Haftalık Gebelikte Öneriler

1 haftalık gebelikte henüz gebeliğin başlangıcında olunmasına rağmen beslenmenin yanı sıra özellikle spor aktiviteleri konusunda da dikkat edilmesi gereken konular yer almaktadır. Ayrıca gebelik haberini alan anne adaylarının aklını kurcalayan bir başka kavram da cinsel yaşam konusudur. Bu konu ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Hamilelikte 1. Hafta Ve Cinsel Yaşam

Uzmanlara göre gebelik döneminde cinsel yaşam bebeğe zarar vermemektedir. Gebelikte ilk haftada değişen hormonlar sayesinde biyolojik değişiklikler yaşayan anne adayı için cinsel yaşam oldukça faydalıdır. Bu tür paylaşımlar eşler arasındaki ilişkiyi de olumlu etkiler.

1 Haftalık Hamilelikte Sportif Aktiviteler

Gebelikten önce metabolizmanız sportif aktivitelere alışkın değilse ve ilk defa spor yapacaksanız, gebeliğin ilk haftalarında düşük ihtimalinin yüksek olduğunu unutmamalısınız. Yanı sıra ağır kategoride değerlendirilen spor çeşitleri de gebelik boyunca yapılmaması gerekenler kategorisinde yer almaktadır. (Buradan Genelikte yapılan egzersizler hakkında bilgi edinebilirsiniz.)

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et