Hamile kadınlar ve yenidoğanlar, COVID-19 açısından özellikle risk altındaki gruba dahil değildir. Ancak, ihtiyati tedbirlerin alınması gerekmektedir. Genel olarak, hamile kadınlar kendi sağlıkları ve büyüyen bebeğin sağlığı konusunda çok endişelidir. Koronavirüs salgını günlük hayatımızı değiştirdiğine göre endişeler de ekleniyor. İyi haber şu ki, hamile kadınlar ve yeni doğanlar hastalığı daha ciddi geliştirme riski taşıyan gruplar arasında değillerdir. Özellikle çocuklarda COVID-19 genellikle hafiftir. Ancak çocukların da ciddi şekilde hasta olduğu durumlar vardır. Bu nedenle, halihazırda hastanelerde ve evde bekleyen anneler için özel tedbirler geçerlidir.
Yenidoğan enfekte olabilir mi?
Embriyoların rahimde enfekte olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak şu ana kadar, yeni doğanlarda rahimde enfekte olmuş olabilecek sadece izole hastalık vakaları gözlemlendi. Çoğu durumda, anneleri COVID-19 testi pozitif çıkan çocuklar doğumdan sonra hiçbir hastalık belirtisi göstermiyor. Virüsün neden olduğu düşüklere dair bir kanıt da yoktur. Yine de anne adayları kendilerini enfeksiyondan olabildiğince korumalıdır. Bu nedenle, koronavirüs pandemisi için belirlenmiş davranış kurallarını özellikle sıkı (buna minimum mesafeye dikkat etmek, kolunuzun kıvrımlarında hapşırmak ve öksürmek ve iyi el hijyeni dahildir) bir şekilde uygulamak gerekir. Bir enfeksiyondan şüpheleniyorsanız, doktorunuzla telefonla veya mesai saatleri dışında, ülke çapındaki 112 numaralı telefondan nöbetçi tıbbi servisle nasıl hareket edeceğinizi görüşün.
COVID-19 kapmış olmama rağmen doğum için hastaneye gidebilir miyim?
Tabii ki doğum yapan bir kadın doğum için hastaneye gitmeli. Bununla birlikte, sağlık personeli mevcut veya olası bir enfeksiyondan önceden telefonla bilgilendirilmelidir.
Doğum odasına tek başıma mı gitmem gerekiyor?
Hastanelerdeki erişim kısıtlamalarına rağmen, hamile annelerin genellikle refakatçisini doğum odasına alınmasına izin verilebiliyor. Ama kişi sağlıklı olması gerekiyor ve sadece bir kişi içeri alınabiliyor. Doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde bile, eşiniz veya refakatçi annenin yanında kalabilir. Ancak anne çocuk yatağına nakledilirse ayrılma vakti gelmiştir. Aksi takdirde, çok fazla ziyaretçi trafiği olur ve bu da koronavirüs salgını zamanlarında beraberinde çok büyük bir enfeksiyon riski getirir. Yönetmelikler bölgeye göre farklılık gösterebilir. Lütfen bulunduğunuz yerdeki geçerli yönetmelikler hakkında bilgi edinin.
COVID-19 testim pozitif olursa bebeğimle kalabilir miyim?
Yeni koronavirüs testiniz pozitif çıksa, yine de bebeğinizin yanında kalabilirsiniz. Bebeğin iyi olması ve yenidoğan ünitesinde bakılmasına gerek olmaması şartıyla. Aileniz ve size eşlik eden doktorlarla riskler ve faydalar hakkında konuşun ve uymanız gereken hijyen kuralları konusunda size tavsiyeleri iyi dinleyin. Bunlara uyarsanız, yenidoğana bulaşma riskini azaltırsınız.
Bebeği emzirirken enfeksiyon kapabilir mi?
Şimdiye kadar anne sütünde yeni koronavirüsün kanıtı yoktur. Bu nedenle emzirmenin faydalarının koronavirüs bulaşma risklerinden daha ağır bastığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, bir anneye bulaşmışsa, yakın temas ve damlacık enfeksiyonu yoluyla yenidoğana bulaşma mümkündür. Koronavirüs enfeksiyonu geçirdiğinden şüphelenilen annelerin bu nedenle hijyene özellikle dikkat etmesi gerekir. Buna yoğun el yıkama ve ayrıca emzirirken yüz maskesi takmak da dahildir. Bebek biberonla besleniyorsa, pompayı ve şişeyi tutarken steril kalmaları için özel dikkat gösterilmelidir.
COVID-19 süresinde çocuk sahibi olmayı ertelemeli miyiz?
Ne doğurganlık çağındaki kadınlar ne de yeni doğanlar COVID-19 için risk gruplarına dahil olmadığından, şu anda çocuk sahibi olma arzusunu yerine getirmemek için tıbbi bir neden yoktur.