Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaBebekBebek BeslenmesiYenidoğan Bebeği Emzirme

Yenidoğan Bebeği Emzirme

Emzirme bebeğinize verebileceğiniz en iyi başlangıçtır. Biraz pratik yaparak, yakında her ikiniz için en iyi olan rutine kavuşacaksınız. Yenidoğan bebeği emzirme ile ilgili tüm detayları bu yazımızda bulacaksınız.

Yenidoğan bebeği emzirme ne sıklıkla olmalı?

Yenidoğan bebeği emzirme sıklığı ilk iki ila dört hafta boyunca 24 saat içinde genellikle 8 ila 12 kez beslemek yeterlidir. Emzirirken, sizi daha az emzirmeye teşvik eden iyi niyetli aile ve arkadaşlara dikkat edin. Bebeğiniz uyuyorsa ve gün içinde üç saat içinde beslenme yapmıyorsa, bebeğinizi uyandırmaya çalışın.

  • Gündüz ve gece boyunca bebeğinizi beslemelisiniz.
  • Uykulu bebekler için sağlık uzmanınız, bebeğiniz doğum kilosunu alana kadar bebeğinizi her üç saatte bir beslenmek için uyandırmanızı söyleyebilir.
  • Beslemeler arasındaki süreyi uzatmak için emzik vermeyin. Besleme ipuçlarını izleyin (yukarıda listelenen örnekler). Ağlamak açlığın geç bir belirtisidir ve emzirmeyi çok daha zorlaştırır.

Yenidoğan bebeği emzirme süresi nasıl olmalı?

Yenidoğan döneminde, emzirme süresi çoğu zaman 20 ila 45 dakika sürer. Bununla birlikte, yenidoğan bebekler genellikle uykulu olduğu için, bu süre sabır ve sebat gerektirebilir. Bebeğiniz emmeyi kesene, bebeğiniz uykulu ve rahat görünene kadar besleyin. Bunlar meydana geldiğinde, ilk meme emişini bırakın, bebeğin gazını çıkarın ve diğer tarafa geçin. Bebeğinizi ikinci memedeki beslemeyi durdurana kadar beslemeye devam edin. Bir sonraki besleme için başladığınız tarafı değiştirin.

Bebeklerin çoğu her beslenmede her iki göğsünden beslenirken, bazı bebekler bir göğüsten sonra tatmin olacaktır. 

 
Bebeklerin sık emmesi normaldir, yani birkaç kez birbirine yakın beslenip, sonra beslenmeden birkaç saat geçirebilirler. Yaşamın ilk günlerinde, normal, sağlıklı bebekler, özellikle akşam ve gece saatlerinde, her saat veya birkaç saatte bir kez emzirebilirler. 

Bebeğim emiyor mu?

Aşağıdaki durumlarda bebeğinizin anne sütü aldığını bileceksiniz:

Yenidoğanda sık sık bağırsak hareketleri varsa.

  • Tipik olarak, kakalar gevşektir ve ilk beş gün içinde siyahtan kahverengiye, hardal sarısı rengine dönüşür.
  • Emzirilen bebekler dışkı modellerine göre değişir, ancak üçüncü günlerinde 24 saatlik bir dönemde genellikle en az 2-3 dışkıya sahip olurlar. Beş günlükken, emzirilen bebeklerin çoğunda günde en az dört sarı, tohumlu dışkı bulunur. Daha büyük bebeklerde bu durum değişir. Bazılarının her gün bağırsak hareketi olurken, bazı bebeklerin birkaç günde bir bağırsak hareketi olur.

Anne sütüyle beslenen yenidoğan bebeklerin karnının doyduğunu günlük ıslak bez sayısına ve aşağıdaki durumlara bağlı olarak anlayabilirsiniz:

  • 1.Gün = bir ıslak bebek bezi
  • 2.Gün = 2 ıslak bez
  • 3.Gün = 3 ıslak bez vb.
  • 6 gün ve daha fazla = 24 saatlik bir süre içinde 6-8 ıslak bez. (Sütünüz arttıktan sonra, idrar bezini ıslatacaktır.)
  • Bebeğinizin idrarı soluk renktedir.
  • Bebeğinizin sütü yuttuğunu duyabilirsiniz.
  • Bebeğiniz yedikten sonra sakin ve rahat olmalı.
  • Birçok bebek, yaşamının ilk günlerinde doğum ağırlığının yüzde 7 ila 10’unu kaybedebilir. Bebekler yağ rezervleriyle doğarlar ve genellikle iki haftalıkken kilo alırlar. Sık sık gündüz beslemeleri kiloda önemli bir düşüşü önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Göğüslerinizi beslenmeden sonra daha yumuşak hissedersiniz.

Birçok emziren anne, günlük tutmanın, bebeklerinin yeterli süt alıp almadığını belirlemede çok yararlı olabileceğini düşünüyor.

Yenidoğan bebeği emzirme


Emzirememe dönemlerinde ne yapılır?

Bazen bebeğinizin bir süre emziremeyeceği zamanlar olabilir. Elektrikli göğüs pompaları, süt üretiminiz için gerekli “emici” uyarıcıyı sağlayabilir ve kolayca elde edilebilir. İlk başta, sadece birkaç damla süt elde edebilirsiniz. Bu çok yaygındır, özellikle bu ilk bebeğinizse. Mümkün olan en kısa sürede çift pompalamaya başlayın (her iki memeyi de aynı anda pompalayın) ve düzenli olarak pompalamaya devam edin (10 ila 15 dakika boyunca her 1 ila 3 saatte veya 24 saatte 8 kez). Sütünüz zamanla artacaktır. Ne kadar süt pompaladığınız konusunda endişelenmeyin. Bebeğinizi emzirdiğinizde süt üretiminiz daha iyi olacaktır.

İkiz veya üçüz emzirme

Birden fazla bebeğe bakmak çok zaman, enerji ve sabır gerektiren bir sorundur. Emzirme, rutine girdiğinizde bebeklerinizi beslemek için daha kısa ve uygun bir yol olabilir. Süt miktarınız, bebekleriniz sık sık emdiği sürece bol olacaktır. Emzirme arz-talep sürecidir – talep arttıkça arz da artar.

Her ailenin kendine özgü bir yenidoğan bebeği emzirme şekli vardır. Bu ipuçlarının tümü aileniz için geçerli olmasa da, umarız size güven verir, güveninizi artırır, emzirme hedeflerinize ulaşmanız için sizi güçlendirdiler ve sizi teşvik ettiler.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et