Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Erkek Bebek Uyku Yapar Mı?

Hamilelikte Erkek Bebek Uyku Yapar Mı?

Hamilelik sürecinde anne adayının bebeğin cinsiyetine bağlı olarak yaşadığı bazı durumlar olduğuna inanılır. Bunların bir kısmı hamilelik dolayısıyla anne adayının vücudunda değişen hormon seviyesinin bir yansıması şeklindedir. Özellikle de bebeğin cinsiyetine göre östrojen ve testosteron seviyesindeki değişiminin anne adayı üzerindeki yansımaları olarak bilimsel olarak da açıklanabilir. Ancak bir kısmı da şehir efsanesi şeklinde tabir edilen ve yıllar içinde söylenegelmiş varsayımlardır. Hamilikte erkek bebek için söylenen bu şehir efsanelerinden biri de erkek bebeğin annede uyku yaptığıdır.

Hamilelikte Uyku

Hamileliğin ilk aylarından itibaren hem bulantılar hem de bebeğin kendine yer açması için rahmin genişleyip idrar kesesine uyguladığı baskıdan dolayı anne adayının uykusu sık sık bölünmektedir. Özellikle gece uykularındaki bu tarz sık bölünmeler, anne adayında gün içinde uyku ayriyeten yorgunluk da yapar.(Hamilelikte halsizlik makalemize göz atabilirsiniz) Bu yüzden de hamilikte erkek bebeğin anne için fazladan bir uyku yaptığı daha çok şehir efsanesi tarzındadır. Anne adayının bebek kız ya da erkek olsun daha çok uykuya ihtiyaç duyması oldukça normaldir ve ilk 3 aylık dönemde daha çok uyuyormuş gibi görünmesine rağmen aslında sebebi vücudun bu yeni duruma ayak uydurma çabasıdır.

Hamilelikte erkek bebek

Hamileliğin ilerleyen aylarında da anne adayının rahat ve uzun soluklu bir uyku uyuması pek muhtemel olmayacaktır. Bebeğin büyümesiyle birlikte artan bel ağrıları ve kramplar da uyku problemi yaşamanıza yol açacaktır. Özellikle hamileliğin son trimesterinde uyku pozisyonu bulmakta da zorlanacağınızı söylemek gerekir.

Hamilelikte Uyku Kalitesi İçin Yapılması Gerekenler

Hamilelik döneminde uyku annenin dinlenebilmesi için oldukça önemlidir. Bu süreçte dikkat edilecek birkaç ufak detayla anne adayının daha sağlıklı bir uyku uyuması sağlanabilir.

  • Anne adayının uyku kalitesinin arttırılması adına öncelikle belli bir stres seviyesini koruması gerekmektedir. Kendi içerisinde huzursuz ve stresli olduğu dönemler bebeğin hareketlerini etkileyerek onun da huzursuz olmasına sebebiyet verebilmektedir. Bunun için anne adayının kendisini sakinleştirip karanlık ve belli bir sıcaklıktaki odayı tercih etmesi önemlidir.
  • Uyku öncesi ılık bir duş da gevşemenizi sağlayabilir.
  • Gece uykunuzun bölünmemesi için sıvı tüketiminizi gün içine yayıp, uyumadan 1-2 saat önce sıvı tüketmemeye çalışabilirsiniz.
  • Hamilelik süresince önerilmeyen ağır gıdalarda da uzak durmanız uyku kaliteniz için de önemlidir.

Hamilelikte uyku kalitesini etkileyen unsurlardan biri de hatta en önemlisi yatış pozisyonunuzdur. İlk aylardan itibaren sol tarafında yatacak pozisyonda kendinizi alıştırmanız ilerleyen süreçte size yardımcı olacaktır. Hamilelikte erkek bebek bekleyen anne adaylarının sol tarafına yattıklarına dair de bir şehir efsanesi vardır. Ancak bunun anne ve bebek sağlığı için olması gereken bir durum olduğunu doktorlar da özellikle belirtmektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et