Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Gaz Sancısı ve Şişkinlik Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Gaz Sancısı ve Şişkinlik Neden Olur, Nasıl Geçer?

Gebelik ve anne olma duygusu, hiç şüphesiz bir kadın için en önemli olaylar arasındadır. Her anne bebeğini kucağına aldığında oldukça mutlu olur. Bu mutluluğa ulaşma yolunda yani doğuma kadar olan süreçte ise her anne bazı sıkıntılar çekmekte. Bu sıkıntıların belki en erken başlayanı ve günlük yaşantıyı en çok etkileyenlerden bir tanesi kesinlikle gaz sancısı ve şişkinlik sıkıntıları olacaktır. Bu sıkıntılar anneyi yersiz bir şekilde endişelendirebileceği gibi, aynı zamanda annenin günlük olarak hayatını da oldukça sıkıntılı bir sürece sokabilmekte.

Anneler, gebelik süresince birçok fizyolojik değişiklik ile baş başa kalmak zorunda kalırlar. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz gebelik ile birlikte artan hormon seviyeleridir. Bu hormonlardan özellikle progesteron, bağırsak ve sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep olur. Yavaşlayan sindirim sistemi ile birlikte yiyecekler daha fazla vücut içerisinde kalacaktır. Bu yüzden de gaz sancısı ve şişkinlik ile karşılaşılabilir. Ayrıca ilerleyen süreçlerde rahimin büyümesi de bağırsaklara ve mideye ekstra baskı uygulayarak, sindirim sistemini yavaşlatmakta ve midede daha fazla şişkin hissetmesine sebep olmakta. Bu sorunlar aslında basit sindirim sistemi sorunları gibi görünse de, gebelik boyunca devam etmesi ve gebeliğin ilerleyen süreçlerinde eklenebilecek başka yan sıkıntılar ile birlikte anneler için çekilmez sorunlar haline gelebiliyor.

Hamilelikte Yaşanan Sindirim Sorunları Nelerdir?

Hamilelikte Şişkinlik Kaçıncı Haftada Başlar?

Gebelikte gaz sancısı ve şişkinlik sorunlarının hormonlar ile bağlantısı olduğunu üst tarafta belirtmiştik. Dolayısıyla hamilelikte gaz sancısı gebeliğin ilk haftaları ile başlayabilmekte. Zira gebeliğin ilk haftalarında artık annede hormon seviyeleri normal olmayan bir şekilde artış gösterecek ve bu durum da sindirim sistemini etkileyecektir. Aslında hormonlar sizin kötülüğünüz için sindirim sistemini yavaşlatmaz. Hormonların vücut üzerinde meydana getirdiği her değişikliğin anne ve bebek sağlığı açısından bir yararı bulunmaktadır.  Ancak bu yararların yanında bazı yan etkilerin oluşması da maalesef kaçınılmaz olmakta.

Gebelikte gaz sancısı ve şişkinlik ilk haftalarda başlayarak gebeliğin ilerleyen süreçlerinde rahimin de büyüyerek karın bölgesi içerisinde oldukça büyük yer kapladığı zamanlarda daha da şiddetlenebilmekte ve hatta dayanılmaz boyutlara ulaşılabilmekte. Bu yüzden bu konuya ekstra azami özen gösterilmeli ve annelerin bazı tedbirleri alarak bu sorunun en azından hafifletilmesini sağlamalıdır. Zira bu sorunun gebeliğin her aşamasında, doğum yapana kadar devam edecek olması can sıkıcı olabilir. Peki, gebeler bu sorun ile baş edebilmek için ne yapmalılar?

gaz sancısı ve şişkinlik

Hamilelikte Gaz Sancısı ve Şişkinlik Nasıl Geçer?

 Anne adaylarının en büyük sıkıntı çektiği konulardan bir tanesi olan gaz sancısı ve şişkinlik sorunlarının gebelik boyunca devam etmesi durumu, bu konuya dikkat edilmesi gerektiğinin en büyük göstergelerindendir. Bu sıkıntıların en aza indirilmesi ve günlük yaşantıda sorunları fazla hissetmeden devam edebilmek için bazı tedbirler alınabilir. Peki, bu tedbirler nelerdir?

Her insanın dikkat etmesi gereken ancak eğer hamileyseniz daha çok dikkat etmeniz gereken bir konudan bahsedeceğiz şuanda, su tüketimi. İnsan sağlığı açısından su tüketiminin önemi oldukça büyüktür. Bu birçok bilimsel kaynakta geçer ve artık kültleşmiş bir bilgidir. Ancak özellikle bazen yetişkin bireyler su tüketimi hakkında taviz verebiliyor ve bu duruma dikkat etmiyorlar. Bu yapılanlar sağlığı çok fazla etkilemese de, su tüketiminin özellikle önem teşkil ettiği bazı özel durumlar vardır. Bu özel durumların belki de başında gelen ve en yaygın olanı ise gebeliktir. Gebelerin özellikle su tüketimine dikkat etmesi gerekir.(Bknz Gebelikte Su Tüketimi) İdrara çıkma sıklığı ne kadar fazla olsa da, susama hissi ne kadar az olsa da gebeler her zaman için bol bol su tüketmelidirler. Bol su tüketimi aynı zamanda sindirim sistemini de rahatlatacağından gaz sancısı ve şişkinlik sorunları için de bir çözüm olabilmekte.

Gebelikte beslenmenin ne kadar önemli olduğu su götürmez gerçekler arasında yer almakta. Ancak beslenirken de bazı yiyeceklerin sıkıntılar yaratabileceği unutulmamalı. Özellikle şeftali, armut ve kayısı gibi yiyecekler genelde gaz sancısı ve şişkinlik yapabilmekte. Ancak sizde bu yiyecekler kesinlikle sıkıntı yaratacak diye bir kesinlik mevcut değil. Her gebenin gaz sanıcısı yapan yiyecekleri farklı olabilir. Bu yüzden yediğiniz yiyecekleri bir kenara not olarak, sonrasında bu yiyeceklerin sancı yapıp yapmadığının kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz.

Hamilelik boyunca birçok yerden yanlış bilgiler alabilirsiniz. Bunlardan en yayın olanı ise gebenin yorulmaması ve hiç hareket etmeden dinlenmesi gerektiği söylentisidir. Aslında gebelik gayet sağlıklı bir şekilde ilerliyorsa, gebenin gün boyu hiç hareket etmeden durması tam aksine sağlıksız bir durumdur. Gebeler hareket edebilir ve hatta uygun bir şekilde spor dahi yapabilirler. Gebenin hareket etmesi de yine sindirim ve bağırsak sistemini rahatlatarak gaz sanıcısı ve şişkinlik sorunlarına çözüm getirebilmektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et