Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik34. Hafta GebelikHamilelikte Mide Bulantısından Kurtulma Yolları Nelerdir?

Hamilelikte Mide Bulantısından Kurtulma Yolları Nelerdir?

Hamileliğin her anne adayı üzerindeki etki ve tepkileriyle fazlasıyla öznel bir süreç olmasına rağmen nerdeyse her anne adayının ortak sorunlarından sayılabilecekler şeylerden biri de kuşkusuz ki mide bulantılarıdır. Özellikle de hamileliğin ilk trimester dönemindeki sabah bulantıları anne adaylarını oldukça zorlamaktadır. Hamilelikte mide bulantısı ilk aylarda normal kabul edilmekle birlikte ilerleyen aylarda kusmayla birlikte devam etmesi durumunda hekiminize bildirilmesi gerekmektedir.

hamilelikte göğüs ağrısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Hamilelik döneminde özellikle ilk aylarda ortaya çıkan mide bulantıları çoğunlukla anne adayının vücudunda değişen hormon seviyesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar özellikle progesteron hormonunun hamilelikle birlikte hızla yükselmesinin mide bulantılarını tetiklediği söylemektedir. Aynı şekilde hamilelikle birlikte değişen hormon seviyeleri anne adayının koku ve tatlara karşı hassasiyetini de arttırmaktadır. Bu yüzden de ilk aylarda anne adayları pek fazla yemek yiyemez ve hatta sık sık kusmalarından ötürü kilo kaybı da gözlemlenebilir. Bunların dışında hamilelikle birlikte anne adayının içerisinde bulunduğu fiziksel ve psikolojik koşullar da mide bulantılarını tetikleyebilen sebepler arasındadır. Özellikle yorgunluk, stres ve yetersiz beslenme mide bulantısının sebepleri arasında gösterilir.

Hamilelikte mide bulantısı

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer

Anne adaylarının hamileliğinin ilk aylarında fazlasıyla zorlanmasına ve beslenememesine sebep olan mide bulantılarının önlenebilmesi için dikkat etmeleri gereken birkaç husus vardır.

  • Anne adayları uzun süre aç kalmamaya dikkat etmelidir. Genellikle sabah bulantıları gece uzun süre aç kalındıktan sonra kan şekeri seviyesinden düşmesi kaynaklıdır.
  • Sabahları kalkmadan bir iki kraker ya da kuruyemiş tarzı daha tuzlu ve katı besinleri yanınızda bulundurmanız da sabah bulantılarınıza iyi gelebilir
  • Zencefil tüketiminin de hamilelikte mide bulantısına iyi geldiği bilinmektedir. Zencefili isterseniz yemeklerine koyabilir isterseniz de direkt çayını yaparak tüketebilirsiniz.
  • Anne adaylarının uzun süre aç kalmasının sabah bulantılarını tetiklediğinden bahsetmiştik. Bu aynı şekilde gün içinde de uzun süreli aç kalmaması gerektiği anlamına gelmektedir. Gün içinde de az ama sık besin tüketimi önemlidir.
  • Anne adayları özellikle kusuyorsa sıvı alımına çok dikkat etmelidir. Her ne kadar su midenizi bulandırıyor gibi gelse de suyla birlikte katı gıdalar almanız mide bulantına ve sağlığına iyi gelecektir. Su içmekte zorlanıyorsanız suyunuzun içene biraz limon ya da birkaç dilim narenciye atarak mide bulantısına iyi gelen aromalardan yararlanabilirsiniz.
  • Temiz hava almak ve bazı egzersizleri yapmak da mide bulantınıza iyi gelebilir. (Bkz Gebelikte Egzersiz)
Hamilelikte Su İçmenin Faydaları

Hamilelikte Psikolojik Mide Bulantısının Nedenleri ve Ne İyi Gelir?

Anne adayları hamilelikte yaşadıkları hormon değişimiyle birlikte psikolojik olarak daha hassas bir döneme girerler. Hamilelik öncesinde bebek sahibi olmayı çok istiyor olsalar bile hamilelik olayının gerçekleşmesiyle birlikte bazı karmaşık duyguların içerisine girebilirler. Bu durumlarda da vücutlarının verebildiği en fark edilir tepkilerden biri mide bulantısıdır. Özellikle hamileliğin ilk trimester döneminden sonra devam eden hatta zaman zaman artan mide bulantıları çoğunlukla psikolojik hassasiyetlere bağlanmaktadır. Anne adayının bu dönemde bebekle, kendisiyle ya da eşiyle alakalı endişelerinden dolayı mide bulantısı yaşıyor olma ihtimali yüksektir.

Hamilelikte mide bulantıları anne adayının eşinden ihtiyaç duyduğu ilgi ve anlayışı görmüyor olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bu durum çoğunlukla yoğun iş temposuyla çalışan veya kalabalık ev ortamı olan eşlerin birbirlerine yeterli ilgiyi göstermemesi durumunda da ortaya çıkmaktadır. Anne adayının hamileliğindeki bu tarz psikolojik kaynaklı mide bulantılarından kurtulabilmesi için öncelikle kendini tüm kaygı ve endişelerinden uzaklaştırması gerekmektedir. Gün için kısa da olsa yürüyüşler ve egzersizler yapmak anne adayının zihinsel sürecini daha olumlu düşünmesi konusunda da uyararak mide bulantılarını azaltmasına yardımcı olacaktır.

Soru cevap bölümümüzde diğer hamilelerle sorularınızı paylaşabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et