Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelikte Reflü Belirtileri Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?

Hamilelikte Reflü Belirtileri Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?

Anne adaylarının neredeyse %70-80’inde hamilelik sürecinin bir döneminde çoğunlukla reflü görünmektedir. Günlük yaşam kalitenizi düşürebilecek seviyelere varan reflüye dair mide yanması, ağza acı su gelme hissi gibi şikayetlerinizin en bariz sebebi midenizdeki sıvının yemek borunuzdan yukarı şekilde hareket etmesidir. Geri akış demek olan reflünün ortaya çıkması ise hamilelik nedeniyle artan progestoran hormonun mide kapakçığının gevşemesine neden olması ve zamanla bebeğin büyümesiyle mide üzerindeki baskının artmasıdır. Hamilelikte reflü belirtileri çoğu kadında görülmesine rağmen doğumdan sonra bu belirtiler kaybolmaktadır. Hamilelik öncesi reflüsü olan anne adaylarında ise bu şikayetlerin ağırlaştığı gözlemlenmiştir.

Hamilelikte Reflü Riski Grubunda Olanlar ve Belirtileri

Hamilelik döneminde reflü şikâyeti olan anne adaylarının durumları ve hastalık geçmişleri incelendiğin şu tarz bir öngörü yapılabilmektedir. Hamilelik reflüsü genç yaşta hamile kalan kadınlarda, hamilelik öncesi reflü şikâyeti olan kadınlarda, önceki hamileliklerinde reflü şikâyeti olan kadınlarda ve birden fazla doğum yapan kadınlarda görülme ihtimali artmaktadır. Bu kadınların çoğunda doğum sonrasında mide ve diğer organlar üzerindeki baskının azalmasıyla reflü belirti ve şikayetleri de kaybolmaktadır.

Hamilelik reflüsünün belirtilerinden olan mide yanması ve ağza acı su gelme hissi bir şehir efsanesi tadında çoğu zaman bebeğin saçlarından dolayı anneye rahatsızlık verdiği şekilde halk içinde yorumlanmaktadır. Ancak bu durum tamamen insanların yakıştırması olup bilimsel olarak böyle bir açıklama yapılamamaktadır.

Hamilelik döneminde elma, muz, mısır ekmeği, peynir, fırınlamayla pişirilmiş gıdalar, balık, yulaf,brokoli, lahana, havuç, maden suyu, yağsız salata gibi yiyeceklerreflü şikayetine sebep olmayacak ve anne adaylarının yemesi tavsiye edilen yiyeceklerdendir.

hamilelikte reflü

Hamilelik döneminde reflüden dolayı rahatsız yaşayan birçok anne adayı özellikle gece verdiği rahatsızlıktan ötürübu durumdan muztariptir. Annenin gece uykusunda sorun yaşamayı ya da yeterince dinlenememesi tabii ki bebeğin de gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak hamilelikte reflü belirtilerini gidermek için öncelikle ilaç kullanmak yerine yemek ve uyku alışkanlığında birtakım değişiklik yapmak da sorununuzu çözmenize yardımcı olabilir. Tabii, bunlara rağmen bir gelişme kaydedemiyorsanız doktorunuz tavsiye ettiği bir ilaçla tedavinizi sürdürebilirsiniz.

Hamilelikte Reflünün Tedavisi İçin Yapılacaklar

  • Yemeklerinizi sık sık ve az porsiyonlar şeklinde yemeye özen gösterin ve yemek yerken sıvı alımını en aza indirmeye çalışın
  • Hızlı ve büyük lokmalarla yemeğinizi bitirmeniz sonrasında mideniz için zararlı olacağından daha çok çiğneyerek ve küçük lokmalar halinde yemeğini tamamlayın
  • Beslenme programınızı düzenlerken uyku saatinizden en az 2 saat öncesinde gıda alımınızın bitmiş olduğuna dikkat edin
  • Çikolata, baharatlı yiyecekler, kızartma türleri ve nane gibi reflü şikayetinizi arttırabilecek yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmeyin
  • Hamilelikte alkol ve sigara kullanımı da reflü şikayetlerini arttıran sebeplerdendir. Bu yüzden de kesinlikle kullanılmaması gerekir.
  • Asitli olduğu bilinen domates ve turunçgilleri de az tüketmeniz gerekmektedir.
  • Hamilelik döneminde aşırı kilo alımından kaçınılması reflü şikayetlerinin artmasını da engelleyecektir.
  • Anne adaylarının daha rahat vücudu ve özellikle de bel bölgesini sıkmayacaklar kıyafetler giymesi de önerilmektedir.
  • Hamilelikte reflü belirtilerini azaltabilmek için uyku pozisyonunuzda da ufak değişiklikler önemlidir. Mesela düz değil de yastık yardımıyla daha sırtınızın yukarıda kalacağı bir pozisyonda yatmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca sağ tarafınızdansa sol tarafınıza yatmaya çalışmanız yemek borunuz üzerindeki baskıyı azaltacaktır.

Dilerseniz soru cevap bölümünden diğer anne ve anne adayları ile sorularınızı paylaşabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et