Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklarda İshal Neden Olur? İshale Ne iyi Gelir?

Çocuklarda İshal Neden Olur? İshale Ne iyi Gelir?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre ishal, küresel olarak 5 yaşın altındaki çocuklar arasında ikinci önde gelen ölüm nedenidir. Sık bağırsak hareketi, gevşek dışkı, mide bulantısı, karın krampları ve susuzluk ile karakterize edilen çocuklarda ishale, esas olarak virüsler ve bakteriler neden olur. Bu bağırsak sorununun arkasındaki en yaygın parazit rotavirüstür. Diğerlerinin yanı sıra salmonella veya E. coli gibi bakterilerden de kaynaklanabilir. Bunların dışında hormonal bozukluklar ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi altta yatan başka sağlık sorunları olabilir. İshale katkıda bulunanlar arasında bazı ilaçlar da olabilir. Uygun hijyeni sürdürürseniz, hazır yemeklerden kaçınırsanız ve arıtılmış su içerseniz, virüslerin ve bakterilerin neden olduğu çocuklarda ishal, büyük ölçüde önlenebilir.

Çocuklarda ishal türleri

İshal, üç geniş kategori altında sınıflandırılabilir:

Akut ishal: Bu, gevşek, sulu bağırsaklarla karakterize en yaygın ishal şeklidir. Tipik olarak, yeterli sıvı takviyesi ile kendi başına azalır. 

Kalıcı ishal: Bu tür ishal iki ila dört hafta sürer.

Kronik ishal: Bu tür ishal sizi dört haftadan fazla uzun bir süre rahatsız edebilir. 

Çocuklarda ishal nedenleri nelerdir?

Daha önce de belirtildiği gibi, ishalin en yaygın nedeni viral veya bakteriyel bir enfeksiyondur. Bununla birlikte, ishalin ardında başka birkaç faktör daha vardır:

İnflamatuar bağırsak hastalığı: Bu, dışkıda kan gibi ishal semptomlarına neden olabilen başka bir bağırsak sorunudur. Bu durum, kalın bağırsağınızın ve rektumunuzun en iç zarında ülserlere yol açar.

Malabsorpsiyon: Sindirim sisteminiz yiyeceklerinizden besinleri ememediğinde, muhtemelen ishal semptomları yaşarsınız.

İlaçlar: Laksatifler ve antibiyotik gibi diğer ilaçlar ishale neden olabilir.

Hormonal bozukluklar: Hormonal sorunlar, düzensiz bağırsak hareketine ve diğer ishal semptomlarına yol açabilir. 

İshal belirtileri nelerdir?

İshal, semptomların bir kombinasyonuyla birlikte gelir. Sebebe bağlı olarak bir veya daha fazla belirti geçebilirsiniz. İşte ishalin yaygın belirtileri ve semptomları.

  • Mide bulantısı
  • Karın krampları
  • Şişkinlik
  • Susuzluk
  • Ateş
  • Dışkıda kan

Çocuklarda ishal şiddetli bir şekil alabilir. Sık bağırsak hareketine, mide bulantısına ve karın krampına eşlik eden aşağıdaki belirti ve semptomları fark ederseniz doktorunuzu arayın.

  • Seyrek idrara çıkma
  • Ağızda kuruluk
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Dışkıda kan veya irin
  • Siyah veya katranlı dışkı
  • Sinirlilik
  • Uykululuk
  • Batık gözler

İshal nasıl teşhis edilir?

Genellikle bu durum teşhis için tıbbi testlere ihtiyaç duymaz. Semptomlar açık ve nettir. Bununla birlikte, altta yatan nedeni bulmak için veya belirtilerin devam etmesi durumunda bazı testler önerilebilir. Bu testler şunlardır:

  • Gıda intoleransı veya alerjisi olup olmadığını tespit etmek için açlık kan testleri
  • Bağırsağınızdaki iltihaplanma ve yapısal anormallikleri aramak için görüntüleme testleri, özellikle de durumunuz şiddetli veya kronik ise
  • Bakteri, parazit veya diğer patojenleri kontrol etmek için bir dışkı veya idrar testi.

İshalin tedavi nasıl yapılır?

İshalin tedavisi, durumunuzun ciddiyetine, dehidrasyon durumunuza, yaşınıza, sağlık durumunuza ve diğer faktörlere bağlıdır. Tipik olarak, bu durum sıvı değişimini gerektirir. Su ve meyve suyu şeklinde çok fazla sıvı içmeniz gerekir. Ağır vakalarda intravenöz enjeksiyonlarla yapılması gerekir. İlaçların amacı bağırsak hareketinizi kontrol etmektir. İshalinize bakteriler neden olmuşsa, doktorunuz antibiyotik önerebilir. Altta yatan herhangi bir sindirim sorununun tezahürü olması durumunda, farklı bir tedaviye karar verilecektir.

İshal nasıl önlenir?

İshale yol açabilecek çeşitli faktörler vardır. Bununla birlikte, birkaç ihtiyati tedbir bu enfeksiyonu önlemenize yardımcı olabilir.

İyi hijyen sağlayın: Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi 20 saniye sabun ve suyla yıkayın. Ayrıca, enfeksiyonu uzak tutmak için yemek yemeden, pişirmeden ve mutfak eşyaları tutmadan önce ve sonra ellerinizi temizlemek çok önemlidir.

Aşı olun: İshalin arkasındaki en yaygın suçlu rotavirüstür. Çocuklara (1 yaş) çeşitli dozlarda uygulanan Rotavirüs aşısı ile önlenebilir.

Yiyeceklerinizi doğru şekilde saklayın: Artık yiyeceklerinizin uygun şekilde soğutulduğundan emin olun. Çiğ meyve ve sebzeleri yemeden ve pişirmeden önce iyice yıkayın. Tüm bu gıda güvenliği önlemleri, ishal enfeksiyonlarına karşı temel adımlardır.

Ne içip yediğinize dikkat edin: Seyyar sokak yemekleri ve musluk suyu ishale neden olan mikropların sıcak noktalarıdır. Dışarıda yemek yerken, güvenilir yiyecekleri seçin ve seyahat ederken şişelenmiş su için. Evde su arıtma cihazı kullanmak da sizi bu durumdan koruyacaktır. Ayrıca, pastörize edilmemiş süt ve meyve suları bu enfeksiyonun arkasındaki suçlu olabilir. Çocuklarda ishal için bu önlemler, yetişkinler için de geçerlidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et