Hamilelikte sırt ağrısı yaygın bir şikayettir. Kilo alıyorsunuz, ağırlık merkeziniz değişiyor ve hormonlarınız pelvisinizin eklemlerindeki bağları gevşetiyor. Bununla birlikte, çoğu zaman hamilelikte sırt ağrısı önlenebilir veya hafifletebilir.
Sırt ağrısı hamilelikte neden bu kadar yaygın?
Hamilelikte sırt ağrısı en sık görülen şikayetlerden biridir. Aslında, tüm kadınların yarısından fazlasının bir dereceye kadar sırt rahatsızlığı yaşadığı tahmin edilmektedir. Sırt ağrısının çoğu, hormonlar, ağırlık merkezindeki değişiklikler ve duruş dahil olmak üzere hamilelik sırasında meydana gelen fiziksel değişikliklerle ilgilidir. Ne yazık ki, genellikle hamilelik ilerledikçe daha da kötüleşir.
Hamilelikte sırt ağrısı sebepleri nelerdir?
Hamilelik boyunca hormonlar bir kadının kaslarını ve eklemlerini etkiler. Hormonlar kasları gevşetir ve özellikle pelvik bölgede bağları ve eklemleri gevşetir. Bu gevşemiş eklemler bağlarla birlikte hamilelikteki fazla kilo ve vücut değişiklikleri rahatsızlığa ve hatta yaralanmalara neden olabilir. Rahminiz büyüdükçe ve ağırlaştıkça, ağırlık merkeziniz değişir. Bu durum, denge ve düşme potansiyeli ile ilgili sorunlara yol açabilir. Bebeğinizin ağırlığı ve karın kaslarının zayıflaması, alt omurganızı öne doğru çekerek sırt kaslarını zorlar. Pek çok kadın, garip bir duruşla arkasına yaslanarak yanıt verir. Bu, sırt gerginliğini ve ağrıyı daha da artırır.
Hamilelikte sırt ağrısı için ne yapılabilir?
Bazı sırt ağrıları önlenebilir. Peki bu ağrıları gidermek ya da azaltmak için ne yapılır?
- Uygun vücut mekaniğini kullanmayı deneyin. Örneğin, bir şeyi kaldırmak için, çömelmeniz, dizlerinizi bükmeniz ve sırtınızı dik tutmanız gerekiyorsa belinizden eğilmekten kaçının.
- Otururken veya ayakta dururken iyi bir duruş kullanın ve sırtınızı güçlendirici egzersizler yapın. Uzman doktorunuza sizin için doğru olan sırt egzersizlerini sorun.
- Ağır nesneleri kaldırmak ve hareket ettirmek gibi sırtı zorlayan faaliyetlerden kaçının.
- İyi destek sağlayan ayakkabılar giyin.
- Destek için dizleriniz arasında yastıklarla uyuyun.
- Ağrılı bölgeye sıcak, soğuk veya masaj uygulayın.
- Rahatsızlık yaşıyorsanız, sağlık uzmanınızla görüşün. Sırt ağrısının giderilmesi dinlenmeye, destekleyici giysilere veya diğer tedavi türlerine ihtiyaç duyabilir.
Sırt ağrısının önlenmesi ve tedavisi, yaralanmayı önlemek ve uzun süreli veya kronik sırt ağrısı olasılığını azaltmak için önemlidir. Hamilelikte sırt ağrısı, erken doğum gibi daha ciddi sorunların belirtisi olabileceğinden, belirtiler şiddetliyse veya 2 haftadan uzun sürüyorsa her zaman sağlık uzmanınızla konuşun.
Hamilelikte Sırt Ağrısı İçin Doktorumu Ne Zaman Görmeliyim?
Sadece hafif bir sırt ağrısı yaşıyor olsanız bile, doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir. Bu belirtileri gidermek için size en iyi yöntemleri önerebilir ve daha sonra semptomları takip etmek için hamileliğiniz boyunca sizi izleyebilir.
Belirtileriniz şiddetliyse, şiddetli hale gelirse ve kalıcı veya uzun sürerse, hemen doktorunuzu arayın.
Sırt ağrınıza aşağıdakiler eşlik ediyorsa doktorunuzu aramalı ve acil tıbbi yardım almalısınız:
- Uyuşma veya halsizlik: Bacaklarda şiddetli ağrı, uyuşma veya güçsüzlük siyatik adı verilen bir durumun işareti olabilir. Siyatik yaygın olmamakla birlikte semptomları normal sırt ağrısına benzer olabilir. Ancak siyatik, sırt ağrınızdan daha şiddetli bacak ağrısına neden olabilir. Karıncalanma hissi, uyuşma veya halsizlik ile birlikte muhtemelen dizinizin altında, ayağınızda ve ayak parmaklarınızda hissedeceksiniz. Bir veya iki bacağınızda güçsüzlük hissederseniz veya bacaklarınızda, kasıklarınızda, mesanenizde his kaybı yaşarsanız hemen doktorunuzu arayın.
- Ateş ve donuk ağrı: Sırtınızın alt kısmında veya sırtınızın yanlarında hafif bir ağrının eşlik ettiği ateş, böbrek veya mesane enfeksiyonu veya idrar yolu sorunlarının bir işareti olabilir. Bu, acil müdahale ve antibiyotiklerle tedavi gerektirir. Ağrılı idrara çıkma, idrarda kan, titreme veya ateşin eşlik ettiği hamilelikte sırt ağrısı hissederseniz derhal doktorunuzu arayın.