Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Uykusuzluk ile Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte Uykusuzluk ile Nasıl Başa Çıkılır?

Uyku; canlıların vücut işlevlerini geçici bir süreyle yavaşlatarak kendilerini şarj ettikleri bir dönemdir. Daha bilimsel bir şekilde ifade etmek gerekirse uyku, sinir hücreleri arasında geçişi sağlayan ve sürekli yenilenmek zorunda olan nörotransmitterler için oldukça önemlidir. Uyku; zihinsel ve fizyolojik yapımıza, yaşam şeklimize beslenmemize, hastalık durumumuza, beslenmemize vb. göre değişiklik gösterebilir.

Hamilelik döneminde ise diğer etkenler ortadan kaldırılsa bile tek başına hamilelik uyku ihtiyacının temel sebebi olabilir. Hamilelikte uykusuzluk özellikle gebeliğin özellikle son üç ayında annenin yaşam standardını düşürebilmektedir. Hamilelikte uykusuzluk, anne adaylarının yüzde yetmiş beşi için baş edilmesi gereken önemli bir sorundur. Çünkü bu sorun çocuğun bağışıklık sistemi ve yeterli kilo alımı için oldukça önemlidir.

Hamilelikte uykusuzluk

Hamilelikte Uykusuzluk sebepleri

  • Hamilelikte uykusuzluk probleminin başlıca nedeni yavaşlayan sindirim sistemidir. Sürekli ekşiyen bir mide gece uykularını zehir edebilir.
  • Gebelik döneminde kalp atış hızı artacağından uykularınız kaçabilir.
  • Bebeğin karın içinde kapladığı yer arttıkça idrara çıkma sıklığı artar, bu da uykunun bölünmesine sebep olur.
  • Özellikle karnın iyice büyüdüğü son dönmelerde rahat bir uyku pozisyonunun bulunması zorlaşır. Ve nefes darlığı da bu duruma tuz biber olur.
  • Kilo artışı ile birlikte bacak ağrıları ve kramplar uykularınızı kaçırabilir.
  • Stresli bir hamilelik dönemi ve kötümser ruh hali de gebelikte uykusuzluğu tetikler.
hamilelikte cinsellik

Hamilelikte Uykusuzlukla Baş Etme Yolları

  • Öncelikle bilinmesi gereken hamilelikte uykusuzluk doğal yollarla çözülebilen bir sorundur. Bu yüzden uyku ilaçlarından ve sakinleştiricilerden kesinlikle uzak durun.
  • Unutmayın ki sizin 9 ay katlanamayıp kullandığınız bir ilaç bebeğinizin bir ömür boyu katlanması gereken bir soruna dönüşebilir.
  • Yatağa girmeden önce duş almak, içeceğiniz bir bardak bitki çayı veya ılık bir bardak süt güzel bir uykuya giden ilk adımınız olacaktır.
  • Gıdaların sindirimi için 2-3 saat arası bir süre gereklidir. Bu yüzden özellikle akşam yemeğinin vaktini iyi ayarlayın. Erken yenirse gece acıkabilirsiniz. Geç vakitte yenen yemek ise şişkinliğe sebep olur.(Beslenme tavsiyeleri makalemize bakabilirsiniz)
  • Sindirimi güç yemekler şişkinlik ve huzursuzluğa neden olur. Ağır olmasa bile yenilen miktarın fazla olması da uykunuzun kaçmasına neden olabilir.
  • Kısa bir yürüyüş sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda oksijen miktarını da artıracağından uyumanızı kolaylaştırır.
  • Kahve ve türevi içeceklerden kesinlikle uzak durun. Kahveye göre daha masum olsa da çaydan da uzak durmaya çalışın. En azından bir bardaktan fazla tüketmemeye çalışın.
  • Nefes alma egzersizleri, kitap okuma, bilinçli olarak yapılacak masaj, yoga, meditasyon veya yatmadan önce bebeğiniz için dua etmek sizi rahatlatır ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
  • Hamilelikte uykusuzluk problemini; uyku ortamının uygun hale getirilmesi(ses, ışık, oda sıcaklığı vb.) , konforlu bir yatak ve yastık seçimiyle en aza indirebilirsiniz.
  • Uyku süresi kişiden kişiye değişebileceğinden belli bir süre belirlemeyin. Ama her gün aynı saatte yatağa girerseniz belli bir süre sonra o saatte uyumanın alışkanlık haline geldiğini göreceksiniz.
  • Uyku ve cinsellik dışında gün içinde yatak odasında çok fazla vakit geçirmemeye çalışın. Bunu başarabilirseniz yatak odasına girdiğinizde vücut otomatik olarak yatak odasıyla uykuyu özdeşleştirecektir.

Tüm bunlara dikkat edip yine de yarım saat içinde uyuyamadıysanız kendinizi zorlamayın kalkıp bir süre evin içinde bir tur atın. Bunu yaparken aklınızdan çıkarmayın vücuduz size bir alışkanlık kazandırmaya çalışıyor. Özellikle hamileliğin son döneminde ortaya çıkan kesik kesik ve huzursuz uyuma sizi doğum sonrası döneme hazırlamaktadır. Bu sayede bebeğiniz ağlamaya başladığında veya acıktığında uyanmakta zorluk çekmeyeceksiniz. Ve bu sayede dünyalar güzeli bebeğiniz her ihtiyaç duyduğunda iyilik meleği olarak yanında olabileceksiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et