Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik8. Hafta GebelikHamilelikte Düşük Tehlikesi Ve Progestan Kullanımı

Hamilelikte Düşük Tehlikesi Ve Progestan Kullanımı

İlk üç aylık dönemde düşük ve kanaması olan kadınlar, ilk on iki hafta boyunca (düşük için en yaygın zaman) gebelik kaybını önlemek için progesteron hormonunun kullanımına ilişkin yeni araştırmalarda sonraki düşüklerin önlenmesine yardımcı olduğu gösterildi. Doktorlar artık kadınların ilk üç aylık dönemin sonuna kadar kullanmaları için bir vajinal progesteron kremi veya fitil reçete edebiliyor.

Luteal faz sırasında, progesteron endometriyumu (rahim astarı) hazırlar, böylece döllenmeden sonra embriyonun implantasyonu için hazır olur. Sağlıklı progesteron seviyelerine sahipseniz, endometriyumunuz kalın ve kan damarları açısından zengin olacak ve döllenmiş yumurtayı kabul etmeye hazır olacaktır. Bu kan damarları, döllenmiş yumurtaları kabul etmeleri, büyüyen embriyoyu beslemeleri ve plasentayı oluşturmaları nedeniyle son derece önemlidir.  

Hamilelik sırasında, progesteron rahmin büyümesine yardımcı olur ve erken kasılmaları önler. Ayrıca annenin dolaşım sisteminde değişiklikler yapar ve memeleri emzirmeye hazırlar.

Progesteron ayrıca annenin bağışıklık sisteminin, genetik olarak kendisininkinden farklı olan fetüsü reddetmesini engeller. Normalde vücut, kendisinden genetik olarak farklı olan her şeyi bir tehdit olarak görür ve ona saldırır, ancak progesteron bunun fetüse olmasını engeller. Bu nedenle, düşük progesteron seviyeleri düşüğe katkıda bulunabilir ve bu nedenle progesteron tedavisi yardımcı olabilir.

Royal College of Obstetricians and Gynecologists tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, progesteron tedavisi her yıl yaklaşık 8.500 düşük yapmayı önleyebilmiştir. Birçok büyük klinik çalışma, progesteron tedavisinin, tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda düşük doğum oranlarını %3-15 oranında iyileştirebileceğini bulmuştur. 

Özetle progestan gebeliğin devamı için gereklidir. Birkaç küçük çalışma, progesteron takviyesinin, tekrarlayan veya düşük tehdidi olan kadınlarda düşük yapma riskini azaltabileceğini öne sürmüştür. Doktorunuz progesteronun reçete edilip edilmeyeceğini ve tedaviye ne zaman başlayıp ne zaman durdurulacağını belirleyecektir. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et