Hamilelik sırasında vücutta pek çok değişiklik olur. Kadın vücudunun uyum sağlaması gereken hormonlar giderek daha fazla salınır. Özellikle ilk üç ayda çeşitli şikayetler duyulur. Genellikle hormonal değişiklik cildi ve saçı da etkiler. Bazıları için hamilelik iyi olsa da bazı kadınlar için kuru cilt, saç dökülmesi ve kırılgan tırnaklardan kötü bir şekilde mustariptir. Hamilelikte saç dökülmesi meydana gelebilir. Genel olarak bu durum, endişe nedeni değildir ve çocuk doğduktan sonra normale döner.
Hamilelikte saç dökülmesi ve demir eksikliği
Hamilelik sırasında oluşan östrojenler, daha güçlü hormon üretimi ile saçın yaşam döngüsü uzadığından, genellikle hamile kadının saç büyümesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Daha güçlü ve daha parlak olabilirler
Ancak demir eksikliğinin yan etkileri bu olumlu etkiyi engelleyebilir ve hatta hamilelikte saç dökülmesine neden olabilir.
Saç dökülmesinin nedeni demir eksikliği ise genellikle buna soluk cilt, sinirlilik ve yorgunluk eşlik eder. Bu belirtileri yaşarsanız, kanınızı demir seviyeleri açısından test ettirmelisiniz. Doğum öncesi bakım sırasında hemoglobin değeri (demir değeri) en az iki kez ölçülür.
Hamile bir kadın, çocuğunun büyümesi için yaklaşık yüzde 60 daha fazla demire ihtiyaç duyduğundan, hamileliğin ikinci yarısında hemoglobin düzeyi nispeten düşüktür.
Tiroid problemlerinin bir işareti olarak saç dökülmesi
Pek çok kadın, özellikle hamilelik sırasında tiroid fonksiyonlarıyla ilgili sorunlar yaşar. Saç dökülmesi, aşırı aktif (hipertiroidizm) veya yetersiz tiroid (hipotiroidizm) belirtisi olabilir. Diğer belirtileri ise yorgunluk, kas krampları ve kabızlık bulunur.
Hem demir eksikliği hem de tiroid problemlerinde saç dökülmesi genellikle sadece geçicidir. Bununla birlikte, saç büyümesi yalnızca hormon seviyesi tekrar dengeye geldiğinde düzenlenir. Bu genellikle doğumdan birkaç ay sonra olur.
Doğumdan sonra saç dökülmesi
Hamilelik sırasında artan hormon seviyeleri aslında birçok kadının normalden daha fazla saça sahip olmasına neden olur çünkü saç büyüme döngüsü kesintiye uğrar. Bu nedenle, aniden daha dolgun ve daha parlak saçlara kavuşabilir.
Bununla birlikte, hamilelik sırasında azalmış dökülme, genellikle doğumdan sonra aşırı dökülmeye neden olur. Daha sonra vücut hormon seviyesini düzenler ve tekrar uzayan saç, dinlenme aşamasında olan “eski” saçı “dışarı atar”.
Hamilelikten sonra aşırı saç dökülmesi endişelenecek bir şey değildir.
Saç dökülmesi ve emzirme
Pek çok kadın saç dökülmesinin suçunun emzirmek olduğuna inanır. Ancak bu bir yanılgıdır. Emziren annelerde hormonal değişim bazen daha yavaştır ve saç dökülmesi emzirmeyen kadınlara göre daha geç başlar, bazı kadınlarda ise sütten kesildikten sonra da devam eder. Kısacası emzirmek saç dökülmesini artırmaz.
Hamilelikte saç dökülmesi konusunda ne yapabilirsiniz?
Temel olarak, saç dökülmesinin nedenini biliyorsanız, buna karşı koyabilirsiniz. Örneğin, demir eksikliği nedense, uygun ek hazırlıklar yardımcı olabilir. Tedavi eden doktorunuz size uygun şekilde tavsiyede bulunacaktır. Çünkü hamilelik sırasında yapılan düzenli kan testleri, diğer şeylerin yanı sıra yetersiz demir hakkında bilgi verir.
Temel olarak aşağıdakiler saç dökülmesine yardımcı olabilir:
- Saç derisini çok çeken ve foliküllerin iltihaplanmasına neden olabilecek saç şekillendirmeden kaçının.
- Bol meyve ve sebze ile dengeli beslenin. Meyve ve sebzeler, saç köklerini korumaya yardımcı olabilecek çok sayıda flavonoid ve antioksidan içerir.
- Saçı saç derinizden hızla dışarı çeken ince dişli taraklardan kaçının.
- Biotin ve selenyum içeren şampuanlar kullanın. Saçı güçlendirdiği ve saç büyümesini desteklediği söylenir.
- Saçınızı kuruturken fön makinesini “soğuk” konuma getirin. Bu saça sıcak havadan daha az zarar verir.
- Bazı vitaminler (B, C, E ve çinko) de sağlıklı ve güzel saçları destekleyebilir. Herhangi bir şey yapmadan önce, lütfen tedavi eden doktorunuzla konuşun. Özellikle hamilelik sırasında…
Hamilelikten sonra hala ince saç, saç dökülmesi ile mücadele ediyorsanız, bir dermatoloğa gitmeye değer. Çoğu durumda, hamilelikte saç dökülmesi zamanla sınırlıdır ve doğumdan birkaç ay sonra kendi kendine düzelir.