Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaDoğum ve SonrasıDoğum Sonrası AnneLohusalık Nedir Ne Kadar Sürer

Lohusalık Nedir Ne Kadar Sürer

Her hamilelik dönemi ayrı bir hikâyeyi içinde barındırıyor. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız an itibariyle lohusalık nedir sorusunun cevabını aramaya başlıyorsunuz. Bu konuda çok merak edilen soruları bir arada cevaplandırmaya çalıştık. Dilerseniz bebeğin ilk 40 günü dikkat edilmesi gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Lohusalık Ne Zaman Başlar

Bildiğiniz üzere hamilelik serüveni doğumla birlikte son bulur. Sonrasında ise lohusalık evresinin ilk günleri içinde kendinizi buluverirsiniz. Kısaca bir tanım yapmamız gerekirse: bebek doğduktan ve plasenta çıktıktan sonraki altı haftalık dönemi kapsadığını söyleyebiliriz. Bu döneme halk arasında bebeğin 40’ı çıkması da denilmektedir. Bu durum sadece bebek sağlığı açısından önemli görülmemeli annenin sağlığı ve bebeğine adapte olması içinde önemsenmelidir.

Hamileyken kendiniz için planlayıp vazgeçtiğiniz bazı isteklerinize yeniden göz atmanız gerekebilir. Bu da lohusalık nedir sorusunun en mantıklı cevabını oluşturabilir. Aslına bakarsanız bu süreç içerisinde hem bebeğinize alışacak, bebeğinizin size alışmasını sağlayacak, bebeğinizin çevreye adapte olmasına destek olacak ve hamilelik dönemi sonrası günlük hayata geçiş yapacaksınız.

Lohusalık Nedir -Yeni Bir Başlangıç mı?

İster sezaryen ister normal doğum olsun, ilk saatlerinin sağlığınız için çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hamilelik dönemi boyunca kendinize dikkat ettiniz ve bu süreç lohusalık döneminde de devam etmeli. Doğumdan sonra hastanede kaldığınız süre içerisinde hemşireler tarafından yakın takipte olacaksınız.

Bu yolculukta onun sizden öğreneceği çok şey var…

Nelere Dikkat Ediliyor – Edilmeli

  • Tansiyon
  • Kanama miktarı
  • Nabız
  • Gaz – gaita çıkışları
  • Ayak uyuşukluğu (Sezaryen doğumlar için)

Sezaryen doğum yapıp spinal anestezi almışsanız ayak uyuşukluğunuz kontrol edilecektir. Aynı durum epidural anestezi içinde geçerlidir. Sezaryen doğumdan 6-8 saat sonraki süreç içerisinde, uyuşukluk geçtikten sonra ilk yürüyüş çok önemlidir!

Püf Noktası

Hemşirelerin yardımıyla yapılacak bu ilk yürüyüşte yere bakmamak çok önemli olabilir! Zira yere bakar ya da kafanızı eğerseniz mide bulantısı ve baş dönmesi görülebilir. Direkt karşıya bakarak ilk adımınızı atmayı başarmışsanız hastane koridorlarında tur atmanın zamanı. Çünkü ne kadar çabuk ayağa kalkar, hareket etmeye başlarsanız o kadar çabuk iyileşirsiniz.

Sana Bunlar “Süt Yapar” Bol Bol Yemek Yemelisin

Bilindiği üzere lohusalığın başlangıcıyla birlikte daha önce doğum yapmış pek çok kişinin tecrübelerini dinlemek zorunda kalabilirsiniz. Kilo probleminiz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzdan beslenme konusunda destek almayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin ve sizin gaz probleminiz olacağı için çok sevdiğiniz bazı gıdalardan uzak durmak zorunda kalabilirsiniz. Bunları önceden not almanızda fayda var.

Çok Yemek – Sık Yemek

(
Dünyaları yesem de doyamıyorum. (temsili)

Süt üretimi nedeniyle normalden çok daha fazla susuzluk hissi oluşabilir. Aynı durum açlıkla kendini gösterebilir. Bu dönem içerisinde kendinizi çok fazla stres altına sokacak hareketlerden kaçınmanız gerekmektedir. Beslenme düzeninin bu durum üzerine etkisi olduğunu unutmamalı ve ona göre belirli aralıklarla beslenmelisiniz.

Lohusalıkta Cinsel Hayat

Aslına bakarsanız bu soruyu lohusalık nedir sorusu altında değil ayrı bir içerikte incelemeyi düşünüyoruz. Yine de kısaca cinsel hayatla ilgili de bilgilendirme yapalım istedik. Lohusalıkta cinsel yaşamın en çok merak edilen konulardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Kırkı çıkmadan cinselliğe dönüş olur mu? Doğumdan ne kadar sonra ilişkiye yeşil ışık yakabilirsiniz? Çok merak edilen yalnız az sorulan sorular arasındadır. Aslında doğumdan 6 hafta sonra yani halk arasında 40 gün sonra cinsel hayat başlayabilir. Tabi normal şartlarda bu böyledir. Kanama ağrı dikişler de problem yoksa. Fakat genellikle doğum sonrasında cinsel istekte bir süre azalma olur ve bu durum 4 ay devam edebilir. Yoğun uykusuzluk, bebeğe alışma gibi durumlar bu süreci uzatabilir.

Bu süreçle ilgili öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Lohusalıkta Sinirlilik Hali

Bütünüyle anne rolüne adapte olamayabilirsiniz. Bu yeni ve mucizevi deneyimin vücudunuz üzerinde (özellikle ruh halinizde) bir takım olumsuz sonuçları olabilir. Normalden çok daha sinirli veya heyecanlı görünebilirsiniz. Önceden hiç ağlamamış olmanıza rağmen ağlama nöbetleri geçirebilirsiniz. Çevreniz tarafından anlam verilmeyen birtakım hareketler yapabilirsiniz. Bunlar konsantrasyon güçlüğü, hüzünlenme, kaygı ve stres halinde kendini gösterebilir. Kendinize zaman vermeniz daha rahat normal hayata dönmeniz açısından önemlidir.

Lohusalık nedir sorusunun cevabını birlikte aramaya çalıştık. Merak ettiğiniz konuların cevaplarına ulaşmak için yorum yazmaktan çekinmeyin. Kısa bir süre içerisinde yorumlarınıza geri dönüş yapılacaktır. Sağlıklı günler diliyoruz…

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et