Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkPolikistik Over Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Polikistik Over Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromu (PCOS), çocuk doğurma yaşındaki 10 kadından 1’ini etkileyen bir sağlık sorunudur. Polikistik over sendromu olan kadınlar, genel sağlıklarını ve görünümlerini etkileyebilecek hormonal dengesizlik ve metabolizma problemlerine sahiptir. PCOS ayrıca kısırlığın yaygın ve tedavi edilebilir bir nedenidir.

Polikistik over sendromu nedir?

Polikistik over sendromu, bir kadının yumurtalıklarında kistler oluştuğunda ortaya çıkan bir durumdur. Bir kadının vücudundaki hormon seviyelerinin dengesizliği kistlerin oluşmasına neden olur. Kistler küçük, sıvı dolu balonlar gibidir.

Kadınlar ergenlik çağında veya çocuk doğurma yıllarında PCOS geliştirebilirler. PCOS bir kadında aşağıdaki konularda değişiklere sebep olabilir:

Belirtileri nelerdir?

Genellikle, PKOS’lu kadınların düzensiz, seyrek veya adet dönemleri yoktur. Ayrıca hamile kalmakta zorlanabilirler. PKOS’lu bazı kadınlarda herhangi bir belirti görülmez.

PCOS’un diğer belirti ve semptomları şunlardır:

Polikistik over sendromu
  • Akne.
  • Kilo alma ve kilo verme sorunu.
  • Yüz ve vücutta erkekler gibi kıllanma. Çoğu zaman kadınların göğüs, karın ve sırtında daha kalın ve daha koyu kıllanma görülür.
  • Saç derisinde problemler ve saç incelmesi.
  • Düzensiz dönemler. Genellikle PKOS’lu kadınların yılda dokuzdan az dönemi vardır. Bazı kadınların adet dönemi yoktur. Bazılarının ise çok ağır kanaması olabilir
  • Doğurganlık problemleri. PKOS’lu birçok kadın hamile kalmakta zorlanır (kısırlık).
  • Koyu cilt lekeleri
  • Kaygı veya depresyon
  • Pelvik ağrısı

Polikistik over sendromuna neden olan nedir?

PCOS’a neyin neden olduğunu tam olarak bilinmiyor. PCOS’unuz varsa, hormon dengesizliğiniz varır. Yumurtalıklarınız bir tür hormondan (androjen) çok fazla üretir. Kan şekeri seviyenizi düzenleyen çok fazla insülininiz de olabilir. Bu hormon problemleri PCOS semptomlarına neden olur.

PCOS kalıtımsal, yani ailenizde de olabilir. Annenizde veya kız kardeşinizde PCOS varsa PCOS olma olasılığı daha yüksektir.

Polikistik over sendromu(PCOS) nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz size belirtilerinizi soracak ve PCOS belirtilerini arayacaktır. Size büyük olasılıkla pelvik muayeneyi içeren tam bir fiziki muayene yapacaktır. Hormon seviyenizi ölçen kan testleri de yardımcı olabilir. Ultrason muayenesi, yumurtalıklarınızda kist olup olmadığını gösterebilir.

Tedavisi

PCOS tedavisi belirtileri gidermeye odaklanır. Kilo vermeniz gerekebilir. Sağlıklı beslenmek ve bol egzersiz yapmak PCOS’u yönetmeye yardımcı olabilir.

Tedaviler adet döngünüzü düzenlemenize yardımcı olur, anormal saç büyümesini ve akneyi azaltır. Doğum kontrol hapları (bebek sahibi olmaya çalışmayan kadınlar için) ve metformin genellikle yararlı olan 2 reçeteli ilaçtır. Diyabetiniz veya yüksek tansiyonunuz varsa, bu durumların da tedaviye ihtiyacı vardır. Bebek sahibi olmak istiyorsanız, hamile kalmanıza yardımcı olabilecek ilaçlar vardır.

Polikistik over sendromunu önlemenin bir yolu yoktur. Tedavisi de aslında yoktur. Sadece belirtiler giderilmeye çalışılır. Bununla birlikte, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi ile PCOS semptomlarını yönetebilirsiniz. Belirtilerinizi en iyi nasıl yöneteceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et