Sağlık kuruluşları hamileliğiniz boyunca sizi ve bebeğinizi izlemek için testler yapar. Bu testler, hamileliğiniz sırasında, özellikle de yüksek riskli bir hamileliğiniz, tıbbi bir durumunuz veya önceki hamilelikle ilgili komplikasyonlarınız varsa, yapılabilir. Bazen bebeğin zaman içindeki durumunu göstermek için aralıklarla tekrarlanabilir. Son olarak, eğer 41-42. haftaya ulaştıysanız veya “gecikmiş hamilelik” olarak kabul edilirseniz testler yapılabilir. “NTS nedir?” adlı yazımızda konuyu detaylı bir şekilde ele alacağız.
NTS nedir? NST (Non-stress test)’nin amacı bebeğin sağlıklı olduğunu teyit etmektir. Sağlıklı bebeklerin kalp atış hızının periyodik olarak yükseleceği ilkesine dayanır. NTS aynı zamanda bebeğinizin sağlıklı ve yeterli oksijen aldığından emin olmak için yapılır. Özellikle belirtmek gerekir ki bu test her gebelikte yapılacak diye bir koşul yoktur. NTS yapılması için bazı durumlar önem taşır. Bunlar:
- Önceki gebelikte problemler
- Diyabet rahatsızlığı
- Yüksek tansiyon
- Bebekteki hareket azalması
- Bebeğin suyunda azalma olması
- Gecikmiş doğum tarihi
- Bebeğin haftaya göre küçük olması
- Çoğul gebelikler
- Kalp rahatsızlığı
- Böbrek yetmezliği
- Amniyon sıvısındaki dengesizlikler
- Kan uyuşmazlığı
NTS ne zaman yapılır?
Hamileliğin sonuna doğru özellikle 28. haftadan sonra yapılan bir testtir. Doktorlar 32,33 ve 34. haftalarda yapılan NTS’de daha iyi sonuçlar alındığını belirtmektedir. Riskli hamileliklerde 37. haftadan itibaren haftada bir kez, 40. haftadan sonra ise haftada 2 kez yapılması uygun görülür.
NTS nasıl yapılır?
Bebeğin hareketini veya kasılmalarını harekete geçirmek ve uyarmak için size herhangi bir ilaç verilmez. Bu yüzden “stressiz test” olarak adlandırılır. Uzmanlar test sırasında bebeği strese sokacak hiçbir şey yapmaz
Testte anne karnına kemer yardımıyla prob adı verilen uçlar yerleştirilir. Bu uçların biri rahim kasılmalarını diğeri ise kalp atış hızını test eder. Test sırasında anneye bir düğme verilir. Bebek hareket ettiği sırada anne bu düğmeye basar ve hareketler kaydedilir. Ortalama 20 ile 30 dk arasında süren NTS testi sağlıklı veriler için yeterlidir.
NTS nasıl yorumlanır?
NTS nedir, nasıl ve ne zaman yapılır sorularından sonra en önemli kısım tabikî test sonuçlarıdır. Çok hareket eden ve kalp atış hızı normal olan bir bebek “reaktif” olarak sınıflandırılır yani sağlıklıdır ve stres altında değildir. “Reaktif olmayan” bir bebek, 40 dakikalık süre boyunca minimum sayıda hareket yapmayan veya hareket ettiği zaman kalbi beklenenden fazla hızlanmayan bir bebek demektir. Reaktif olmayan bir sonuç mutlaka bebeğinizin tehlikede olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, bebeğinizin yeterince oksijen almadığı anlamına da gelebilir. Uzmanlar karnınız üzerinde bir ses çıkarır veya bebeğinizi harekete geçirmesi için size şekerli bir içecek sunar. Test ayrıca 40 dakika daha yapılabilir.Uzman doktor bebeğinizin stres altında olabileceğini belirlerse, doğum indüksiyonunun ve erken doğumun gerekli olup olmadığını belirlemek için daha ileri testler isteyebilir.