Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkPlasenta Yaşlanması (Kireçlenmesi) Nedir?

Plasenta Yaşlanması (Kireçlenmesi) Nedir?

Plasenta, hamilelikte bebeğiniz ve sizin için en önemli organlardan biridir. Sizi toksinlerden korur, siz ve bebek arasında besin alışverişi sağlar. Aynı zamanda hormon oluşumunu destekler. Plasenta hamilelik sırasında yaşlanır. Buna plasenta kireçlenmesi ya da plasenta yaşlanması denir. Eski doku dökülür, hücreler artık yenilenmez.

Bu doğal bir süreçtir, ancak bazı kadınlarda çok erken dönemde görülebilir. Doktorunuz, ultrason kullanarak plasentanız üzerinde düzenli testler yapacaktır. Kireçlenme derecesini bu şekilde belirler. Kireçlenme “granum” olarak ölçülür ve seviye 1 (hafif kireçlenme) ile seviye 3 (şiddetli kireçlenme) arasında olabilir.

İkincisi, plasentanıza kan akışının o kadar kısıtlanmasına neden olabilir ki bebeğiniz artık bakılamaz. Bu durumda, sözde plasenta yetmezliğinden muzdaripsiniz. Peki kireçlenmiş bir plasenta aslında ne anlama geliyor?

Plasenta yaşlanması nasıl belirlenir?

Plasentanın kireçlenmesi, organın, daha doğrusu plasentanın doğal bir yaşlanma sürecidir. Sadece 40 haftalık biyolojik olarak tasarlanmış bir ömre sahip olduğu için belirli bir zaman noktasından sonra hücreler artık yenilenmez ve eski doku reddedilir. Ancak yaşlanma sürecinin hızı kadından kadına değişmektedir. Bazılarında plasenta çok yavaş kireçlenir, bazılarında ise gerçek kireçlenme merkezleri gelişir. Jinekoloğunuz hamilelik sırasında plasentayı düzenli olarak kontrol edecektir. Hamileliğin sonlarına doğru bu tamamen normaldir. Plasentanın görünümü değiştikçe kireçlenme sadece doktor tarafından değil, doğumda ebe tarafından da belirlenebilir.

Kireçlenme “grannum” olarak ölçülür:

Jinekoloğunuz bunu bir ultrason kullanarak belirleyecek ve ardından tanıda üç farklı derece arasında ayrım yapacaktır. “Grannum 1” en hafif, “Grannum 2” orta ve “Grannum 3” ağır kireçlenmedir. İkincisi, dolaşım bozukluğuna ve dolayısıyla bebeğin kısıtlanmasına neden olabilir.

Grannum 1:

En hafif kireçlenme şekli. Tamamen doğaldır ve hamileliğin sonlarına doğru her kadında görülebilir. Yani endişelenmenize gerek yok.

Grannum 2:

Daha güçlü veya “daha belirgin” kireçlenme derecesidir. Ayrıca hamileliğin sonunda doktorunuz tarafından doğal olarak değerlendirilecektir.

Grannum 3:

Doktorunuz plasentanızdaki en güçlü kireçlenme biçimini teşhis ederse, hamileliğiniz bu noktadan itibaren daha yakından izlenecektir. Bununla birlikte, hamileliğiniz zaten ilerlemişse, bu seviye genellikle ilk başta tehlikeli değildir.

Ancak hamileliğin ilk birkaç haftasında iseniz, kireçlenmiş plasentanın nedeni başka bir  hastalık olabilir ve jinekoloğunuz bunu kesinlikle netleştirmelidir. Örneğin bulaşıcı bir hastalık, diyabet, hormonal bozukluk veya preeklampsi olabilir.

Doktorunuz Grannum 3’ü belirlerse, plasenta yetmezliğini dışlamak veya önlemek için plasentayı eskisine göre daha yakından gözlemleyecektir. Plasentanın kendisi ve bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Bu nedenle jinekolog, göbek kordonu ve bebeğin beynindeki beslemeyi ve büyümeyi kontrol eder.

Plasenta yaşlanması belirtileri

Plasenta yaşlanması kendi başına herhangi bir belirtiye neden olmaz. Yani onu kendiniz algılayamazsınız. Eşlik eden semptomlar yalnızca önceki hastalıklar nedeniyle 3. grannumda ortaya çıkabilir. Bu yüzden karnınızda ağrı hissederseniz bunu derhal kadın doğum uzmanınıza başvurun.

Plasenta yaşlanması bebeğiniz için ne kadar tehlikelidir?

Kireçlenme başlangıçta endişe ve rahatsızlığa neden olsa da genellikle bebeğiniz için tehlikeli değildir. Kireçlenme plasenta dokusunun yetersiz beslenmesine yol açar, ancak doğrudan bebeğin yetersiz beslenmesine yol açmaz. 

Sadece çok nadir görülen şiddetli kireçlenme durumunda, doktor, büyüme bozukluklarında bir eksiklik tespit edebilirse, doğumu erken başlatmak zorundadır. Bu, ancak yalnızca 3. derece kireçlenme durumunda olur. Hafif bir kireçlenmeniz varsa, değerler uygun olduğu sürece endişelenmenize gerek yoktur. Bebeğiniz sınırlı miktarda plasenta beslenmesi alsa bile normal olarak olgunlaşacaktır.

plasenta yaşlanması

Plasenta yaşlanması tedavisi nasıl olur?

Plasenta yaşlanması (kireçlenmesi) tedavi gerektirmez! Yukarıda açıklandığı gibi, doktorunuzun yalnızca tıbbi bir durumunuz varsa müdahale etmesi gerekir. Ancak, plasentanız çok kireçlenmişse vücudunuzun dinlenmesine ve gevşemesine izin vermek zarar vermez.

Yüksek tansiyon veya diabetes mellitustan muzdaripseniz durum farklıdır. Burada tansiyon ve kan şekeri değerlerine dikkat etmeli ve hamileliğinizin normal ilerlemesi için doğru şekilde ayarlamalısınız. Doktor, hamileliğin 37. haftasından sonra plasental yetmezlik bulursa, olası komplikasyonları önlemek için doğum eylemini başlatmak amacıyla ilaca veya sezaryene başvurabilir. Bu durumda, bebeğinizi tehlikeye atmamak ve her şeyi size ayrıntılı olarak açıklamak için bunun ne kadar gerekli olduğunu onunla görüşmek en iyisidir.

Plasenta kireçlenmesi nasıl önlenebilir?

Yaşlılığın doğal bir belirtisi olduğu için plasentanın kireçlenmesini tamamen önleyemeseniz bile, kapsamını biraz kontrol edebilirsiniz. Kan akışının azalmasına ve sonuç olarak plasentanın kötüleşmesine neden olabileceğinden, hamilelik sırasında hiçbir koşulda sigara içmemelisiniz. Sigara içmek sadece hamilelik sırasında değil, aynı zamanda genel olarak da plasenta için tehlikelidir!

Ayrıca genel sağlık durumunuzu bilmeniz ve hastalığa yatkınsanız doktorunuzun sizi düzenli olarak muayene ettirmesi tavsiye edilir. Bu sayede klinik sorun varsa erken dönemde müdahale edilebilir.

Ancak sizde plasenta yaşlanması genetikse bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yoktur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et