Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik29. Hafta GebelikKarın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın ağrısına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız bu yazımızı sonuna kadar okumalısınız. Hafif karın ağrısı durumunda, doğal ev ilaçları genellikle belirtilerden hızlı bir şekilde kurtulma sağlayabilir. Çünkü ağrı genellikle mide rahatsızlığıdır, örneğin aşırı yeme, alkol tüketimi veya stresin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Karın ağrısı için denenmiş ve test edilmiş ev ilaçları, örneğin, papatya çayı veya zencefil çayı ya da gevşeme yöntemleri de faydalı olabilir. Şiddetli akut karın ağrısı, kalıcı ağrı ve eşlik eden kusma, ateş, baş ağrısı, ishal veya baş dönmesi gibi semptomlar olursa, kesin nedenleri netleştirmek için mutlaka tıbbi muayene yapılmalıdır. Evde hafif ağrılar için yapabileceğiniz yöntemler ve kullanabileceğiniz bitkiler şunlardır:

Nane yağı ve çayı

Esansiyel nane yağı, rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve bağırsak kaslarını gevşetir. Bağırsak duvarındaki bazı soğuk reseptörleri, içerdiği mentol tarafından aktive edilir, bu da hassasiyeti azaltır ve karın ağrısını azaltır. Günde üç ila dört fincan nane çayı, mide ağrısını hafifletmek ve günü tekrar geçirmek için yeterlidir. Kupa başına yaklaşık 1,5 gr nane yaprağı kaynar su dökün ve beş dakika demlenmesini bekleyin.

Karın ağrısı

Zencefil çayı

Zencefil çayı, zencefil kökü suda kaynatılarak yapılır. Bu kök, mide bulantısı ve kusma gibi sindirim sorunları için faydalı olabilir.

Bir incelemeye göre, zencefil hamile kadınlarda sabah bulantısının yanı sıra kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusmayı önlemeye yardımcı oldu

Başka bir incelemeye göre, zencefilin gazı, şişkinliği, krampları ve hazımsızlığı azaltabildiğini ve aynı zamanda bağırsak düzenliliğini desteklediğini belirtilmiştir.

Zencefil çayı yapmak için bir parça soyulmuş zencefili rendeleyin ve 10-20 dakika kaynar suda bekletin. Süzdükten sonra biraz limon veya bal ile tadını çıkarabilirsiniz.

Kimyon tohumu

Gaz, şişkinlik veya gastrointestinal kramplar kimyondan yapılan preparatlar ile giderilebilir. Gastrointestinal kasları gevşetir, antibakteriyel etkiye sahiptir ve sindirimi ve iştahı uyarır. Çaylarda kimyon, genellikle rezene ve anasonla birleştirilir. Eczanede minikler için kimyon tohumu özü içeren özel fitiller de bulunmaktadır.

Anason

Anason meyvelerinden elde edilen uçucu yağ, hafif rahatlatıcı ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Tıbbi bitki genellikle rezene ve kimyon tohumu ile birlikte çay olarak kullanılır. Eczaneden alacağınız aroma poşetlerinde hazır çaylar önerilmektedir.

Dereotu

Botanik açıdan bakıldığında, dereotu kimyon ve anasonla yakından ilişkilidir. Dereotu karın kaslarını gevşetir ve böylece yemek yedikten sonra şişkinliği önler. Yemek yedikten hemen sonra az miktarda dereotu yiyebilirsiniz. Dereotu yağı da mevcuttur. Bir bardak suya konması için sadece birkaç damla yeterlidir. 

 

Karın ağrısı masajla nasıl rahatlatlar?

Şikayetler stres, iç huzursuzluk, gaz veya kabızlık gibi sindirim sorunlarına atfedilebiliyorsa, kendi kendine yapılan bir mide masajı hızlı bir şekilde rahatlama sağlayabilir. Amaç, karın kaslarını gevşeterek karın ağrısını da azaltmaktır.

Masaj için, avucunuzun içine alacağınız birkaç damla temperlenmiş bir bitkisel yağ (örneğin kimyon yağı, jojoba yağı ya da zeytinyağı olabilir) ile yapılır. El mideye yerleştirilir ve yavaşça göbek çevresinde saat yönünde küçük dairesel hareketlerle hareket ettirilir.

Yavaş yavaş hareketler yapılmalı, en büyük daire kasık kemiğinden arkaya ulaşana kadar büyümelidir. Sonra el nihayet göbeğe ulaşana kadar daireler yavaş yavaş küçülür. Göbeğin altında birkaç küçük çemberden sonra, el karın ortasında birkaç saniye dinlendirilir, ardından karın bölgesi kasık kemiğine kadar olan bölgesi elin düz kısmı ile nazikçe vurulur.

Sıcak su torbası ve ısı yastığı

En faydalı yöntemlerden biri sıcak su torbası ve ısı yastığıdır. Çünkü rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve kan dolaşımını uyarır. Böylece semptomları hızla hafifletebilir. 

Ilık sirke sargısı

Sirke sargısı da kendini kanıtlamıştır. Bunun için önce bir havlu sıcak su (1 litre) ve sirke (tercihen elma sirkesi, bir çorba kaşığı) karışımına batırılır ve ardından 15-20 dakika mideye yerleştirilir.  Bununla birlikte, ısı tedavisi alanında kullanmadan önce, apandisit gibi rahatsızlıkların olmadığı bilinmelidir, çünkü ısı böyle bir enflamatuar süreci yoğunlaştırabilir.

Karın ağrısı için sıcak banyo

Enflamatuar bir hastalık hariç tutulursa, sıcak bir banyo da çok faydalı olabilir, böylece etki tıbbi bitki özlerinin eklenmesiyle desteklenebilir. Aromaterapi açısından lavanta özellikle karın ağrısı için uygundur.

Bir avuç taze veya kuru çiçek önce iki litre suda kaynatılır ve ardından yaklaşık yarım saat kapalı bırakılır. Daha sonra bir elekten geçirilerek banyo suyuna konur. Genel olarak suyun sıcaklığı 36-38 dereceden yüksek olmamalı ve banyo süresi 20 dakikadan uzun olmamalıdır, aksi takdirde dolaşım sıkıntılı olacaktır. Yorgunluğu atmak için banyodan sonra yaklaşık yarım saat dinlenmeniz de tavsiye edilir.

Yukarıdaki bitkisel çaylar ve yöntemler hafif karın ağrılarınızı atlatmanıza faydalı olacaktır. Eğer uzun süreli yoğun bir karın ağrısı yaşarsanız mutlaka hastaneye gitmelisiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et