Salı, Haziran 18, 2024
Ana SayfaBebekYenidoğanYenidoğan bebek hakkında sık sorulan sorular

Yenidoğan bebek hakkında sık sorulan sorular

Özellikle ilk defa annelik duygusunu yaşayanlar, bebeklerini kucaklarına aldıklarında akıllarında bir sürü soru oluşur. Bundan dolayı çevrelerinde tecrübeli güvenilir yardım alacakları birileri olmayınca aklındaki soruları gidermek için internete başvururlar. Yenidoğan bebekler için sorulan belli başlı soruları sizler için derledik.

iLK HAFTA SORULARI

1.Bebek kordonu ne zaman düşer?

Bebek kordonu genellikle 5-15 gün içerisinde tamamen kuruyarak düşer, ancak bu süre içerisinde kordona (özellikle de bez değiştirme işlemi sırasında) özen gösterilmeli, olabildiğince kuru ve temiz tutulmalıdır. Kordonun düşmesinin ardından göbek deliği ortaya çıkar. Göbek deliğinin iyileşmesi bir kaç gün alabilir. Bebeğin göbek bağı çevresini kaynamış su ve pamukla iyice temizleyin. Kordonun dibinden kanama oluyorsa doktorunuza danışın.

2. Bebeğin dışkısı hangi renk olmalıdır?

Bebeklerde dışkı, anne karnında yutulan amniyon sıvısının vücuttan atılmış halidir. İlk bir kaç günde bebeğinizin dışkısı yeşile kaçan siyah renkte olabilir; ancak düzenli şeklide anne sütü alınması durumunda normale dönecektir.

3.Bebeğimin günlük uyku süresi kaç saat olmalıdır?

Yenidoğan bebeklerin hızlı bir şekilde gelişebilmesi açısından uyku elzemdir. Bebekler bu süreçte ortalama 15-18 saat boyunca uyur. Yenidoğan bebeklerin uykusu derin olsa da, bebekler 2-3 saatte bir uyanır. Uyanan bebeğin emzirilerek yeniden uyutulması gerekir.

4. Bebeğim çok sık kusuyor, ne yapmalıyım?

Yenidoğanların özellikle de beslenme sonrasında bir miktar kusması normaldir. Her beslenme sonrasında bebeğinizi biraz kucağınızda, dik pozisyonda tutarak ve yatağının baş kısmını hafifçe yükselterek bu kusmaları azaltabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi yan veya sırtüstü pozisyonda yatırarak  kusmaların bebeğiniz için tehlike yaratmasını önleyebilirsiniz. Eğer bebeğinizin kilo alımı az ise ve fışkırarak kusuyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

5. Bebeğimi hangi sıklıkta emzirmeliyim?

Bebeğinizi doğumu izleyen ilk saatte emzirmeye başlayın ve her istediğinde emzirin. Yeni doğmuş bebeğinizi 3- 4 saatten uzun süreyle aç bırakmayın.

6. Acaba sütüm yetiyor mu?

Eğer bebeğiniz;
*Günde 6 defadan çok idrar ve 3-4 defadan çok kaka yapıyorsa
*Günde sekiz kereden fazla emiyorsa
*Emerken yutma sesini duyuyorsanız
*İlk 10 günün sonunda doğum kilosuna ulaşmışsa
*İlk ay içinde günde 15-30 gram veya daha çok kilo alıyorsa

sütünüz yeterli demektir.

Bu makalemizde ileriki dönemler için bebeğe kilo aldıran yiyecekler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

7.Bebeğimin cildi ve göz içi sarı renkte görünüyor. Sarılık olabilir mi?


Doğumdan sonraki hafta bebeğinizin cildinde bazı sararmaları fark edebilirsiniz. Bu durum sarılık olarak adlandırılır ve daha emzirmeye başlanmamış formül ile beslenen bebeklerde daha sık görülür. Bebeğiniz çok sarı görünüyorsa, kontrolü için doktora götürmeniz en sağlıklısıdır.

yenidoğan


2. HAFTA SORULARI

1.Beslenme konusunda isteksiz görünüyor. Ne yapmalıyım?

Başlangıçta bebeğiniz çok uyuduğu için beslenmeye ilgi göstermeyebilir. Ancak iki hafta içinde daha çok yemeye başlar. Büyük doğan bebekler daha kolay acıkıp, daha çok yemek isteyebilirler. Ancak yine de ilk iki hafta boyunca bebeğinizi çok sık emzirmeniz gerekebilir. Her geçen gün bebeğiniz bir seferde çok emip, daha fazla ara vermeye başlar. Böylece zaman içinde beslenme belli bir düzene oturur.

2.Bebeğim günde kaç kez kaka yapmalı?

Bir yenidoğanın günde 8-10 kez, hatta daha çok kaka yapması normaldir. Mama alan bebekler, anne sütü alan bebeklere göre daha katı kıvamlı ve az sayıda kaka yapabilirler.

3.Bebek için uygun oda ısısı ne olmalıdır, üşümemesi için nasıl giydirmeliyiz?

Gündüz için 20-24, gece için ise 18 derece uygundur. Bebeğinizin burnuna dokunduğunuzda soğuk değilse üşümüyor demektir. Lütfen üşüyor endişesiyle kat kat giydirmeyin. Siz ne giyiyorsanız bir kat fazlasını giydirin.

4.Bebeğimin beslenmesi nasıl olmalıdır?

 2 haftalık bebek gelişimi sürecinde, ilk haftada olduğu gibi, bebeğin sık sık beslenmesi gerekir. Bebekler bu dönemde acıktığı zaman uyanır. Dolayısıyla bebeğin her uyandığında emzirilmesi ve gazı çıkarıldıktan sonra tekrar uyutulması gerekir. 2 haftalık bebekler genellikle 1 saatten uzun süre uyanık kalmaz.

5.Bebeğim beni görebiliyor mu?

Bebeğiniz ilk haftalarda ancak 20-25 cm uzağı görebilmektedir. Bu mesafe, yenidoğan bebeğin emzirilirken annesinin yüzüne olan yaklaşık uzaklığına eşdeğerdir. Ancak her geçen hafta gözler daha da güçlenir ve bebek çevresini daha net görmeye başlar.

6.Bebeğim bugünlerde çok ağlıyor nasıl sakinleştirebilirim?

Bebeğinizin en çok gün sonlarında huzursuzlandığını fark edeceksiniz, bu normal bir durumdur. Gün boyu farklı sesler ve renklerden yorulmuştur, eviniz çok sessiz olsa bile. Bir bebeğin kalp atışları ve emmesi bir ses duyduğunda değişir. Bebeğinizin irkildiğini gördüğünüzde sakin bir ortam ayarlayın, kucağınızda sararak, masaj yaparak ya da sallanarak onu rahatlatın.

7. Nefes alırken neden ses çıkarıyor?

Bebeğiniz ilk başlarda gürültülü ve düzensiz bir biçimde nefes alabilir, çok hapşırıp, hıçkırabilir. Bunlar solunum sistemini güçlendirir ve 15 gün sonra bebeğin nefes alması kolaylaşmış olur.

yenidoğanbebek

3. HAFTA SORULARI

1.Bebeğimin sağlığı için nasıl beslenmeliyim?

Emziriyorsanız, diyetinizdeki bir şeyin bebeğinizin midesini rahatsız etmesi mümkün olabilir. Bebeğiniz beslenme sonrası rahatsızsa, normalden fazla kusuyorsa veya çok fazla gaz varsa, bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için ne yediğinizi takip etmek yardımcı olabilir. Çikolata, kafein veya ahududu gibi yiyecekler bebeklerde sindirim sorunlarına yol açabilir.

2. Bu hafta içerisinde bebeğinim fiziki boyutu(boy, kilo vs.) nasıl olmalıdır?

Bebeğiniz bu ay boyunca günde 20–30 gram kilo artışı ve 4,5–5 santimetre oranında büyümeye devam edecektir. 2,5 haftalıkken, ortalama erkek bebeğin baş çevresi 39.21 santimetre olurken, kız bebeklerin ortalama baş çevresi 37.97 santimetredir.

3.Bebeğimle iletişimi nasıl sağlamalıyım?

3 haftalık bebekler, nesneleri kolaylıkla takip edebilir. Aynı zamanda seslere duyarlılık da bu dönemde artar. Dolayısıyla ebeveynler ses ve göz teması ile bebekle iletişime geçebilir. Yenidoğan bebekle konuşmak ve bebeğe dokunmak, bebeğin bakımıyla ilgilenen insanlarla bebek arasında bağı güçlendirir.

4. Bebeğimi yatırma şekli sorun oluşturur mu?

Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda onu bir süreliğine karınüstü yatırmaya devam edin. Uykuda oldukları zaman sırtüstü yatmalıdırlar ancak boyun kaslarının gelişimi için uyanıkken karın üstünde vakit geçirmelidirler ki ilerleyen zamanlarda kendini ileri itme, oturma ve emekleme yaparken bu kaslara çok ihtiyacı olacaktır. Karınüstü yatış, bebeğinizin kafasının arkasının düz olmasını da engeller.

5.Bebeğimin hareketleri bu hafta nasıl olmalı?

Bu hafta itibarıyla bebeğiniz kısa bir süre kafasını kaldırabilir ve karınüstü yatarken başını sağa sola döndürebilir. Ona doğru eğilerek, yüzünüzü yaklaştırıp, başını size doğru kaldırmasına ve bakmasına teşvik edebilirsiniz. Bir havlu ya da benzeri bir şeyi katlayıp  göğsünün altına koyarsanız, kendisini ileri itmelerini başlatmasına yardımcı olmuş olursunuz. Çok yakında bebeğinizin sinir sistemi ve kas kontrolü gelişecek ve sarsılma hareketleri daha akıcı olacaktır.

6. Bebeğim çok ağlıyor. Sakinleşmesi için ne yapmalıyım?

Onunla nazikçe konuştuğunuzda ve omzunuza dayayarak dik tuttuğunuzda sakinleşebilir.

7. Bebeğime geceleri emzik vermem doğru olur mu?

Bebekler emmeyi severler ve ihtiyaç duyarlar dolayısıyla ona yardımcı olmalısınız. Bir emziğin onun emme ihtiyacını karşılayabilir ve bebeğinizi yatıştırabilir. Amerikan Pediatri Akademisi bebeklere, uykuda ölüm riskini(SIDS)azalttığı için uyurken emzik emmelerini, tavsiye etmektedir. Etrafta emecek herhangi bir şey ya da parmağınız yoksa, bebeğiniz baş parmağını ya da diğer parmaklarını emerek kendi kendini rahatlatabilir.

yenidoğanbebeksorular

4.HAFTA SORULARI

1. Bebeğim koku alma duyusu nasıl gelişir?

Araştırmalar yenidoğanların güçlü bir koku alma duyusuna sahip olduğunu buldu. Yenidoğan bebekler, annelerinin kokusuna oldukça uyum gösterir ve onu diğer kadınlarınkinden ayırabilirler. Sadece süt kokusunu değil aynı zamanda annelerinin kendine has kokusunu da tanıyabilirler. Emzirilen bebekler, biberonla beslenen bebeklere kıyasla annelerinin kokusunun daha keskin farkında olurlar. Yenidoğan bebeklerin en sevdikleri koku anne kokusudur. Bu yüzden annenin kokusunun sindiği bir eşya, oyuncak ya da battaniye bebekler için iyi bir uyku arkadaşı olabilir.

2. Bebeğimin hareketleri bu hafta içerisinde nasıl olmalı?

* Sırtüstü yatarken hafifçe yan dönebilir
* Oturma pozisyonuna getirildiğinde, başını sırtıyla aynı hizada tutabilir
* Parmaklarını açtığınızda nesneleri tutabilir ama çabucak düşürür
* Birkaç saniye içinde yeniden gördüğünde nesneleri hatırlayabilir.
* Sinirli ve sakin sesi ayırt edebilir.
* Siyah beyaz geometrik objeleri çok iyi seçer.

3. Günde kaç defa emzirmeliyim? Ne sıklıkta olmalı?

4 haftalık bebekler, günde ortalama 5-8 defa emzirilir. Emzirilme süresi, yenidoğan bebeğin uyanma sıklığına göre değişiklik gösterir. Ancak bebeklerin yaklaşık 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Bebekler bazı günlerde kendiliğinden uyanmayabilir. Bu durumda bebeğin 3-4 saatte bir uyandırılarak emzirilmesi ve tekrar uyutulması gerekir

4. Tatlı yemek, bebeğime zarar verebilir mi?

Aşırı olmamak kaydıyla tatlı yiyebilirsiniz. Meyve gibi doğal tatlandırıcı özelliği olan gıdaları tüketmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.

5. Bebeğim bugünlerde bir anda irkiliyor. Bu durum normal mi?

Moro refleksine genellikle irkilme refleksi de denir. Bunun nedeni genellikle bir bebeğin gürültülü bir ses veya hareket tarafından ürkmesi durumunda ortaya çıkar. Sese cevap olarak, yenidoğan bebek başını geriye doğru atar, kollarını ve bacaklarını uzatır, ağlar, sonra kollarını ve bacaklarını geri çeker. Bir bebeğin kendi ağlaması bile onu şaşırtabilir ve bu refleksi tetikleyebilir. Bu refleks bebek yaklaşık 2 aylık olana kadar sürer.

6. Bebeğimin sıvı ihtiyacı için bu haftada sadece süt yeterli olur mu?

Bir aylık bebekler anne sütü ya da mama ile beslenmeye devam etmelidir. En fazla, anne sütü ve mamayı bir arada verebileceğin bir düzen oluşturabilirsiniz. Eğer bir aylık bebeğinin su içip içemeyeceğini merak ediyorsan; doktorlar, genellikle bebeğiniz altı ayını tamamlayana kadar su tüketimini önermemektedir. Bir aylık bebeğin, anne sütünden ve mamadan vücudunun ihtiyacı olacak sıvıyı elde edebilecektir. Elbette her konuda olduğu gibi bu konuda da bazı istisnalar olabilir ve çocuk doktorunuza danışmakta fayda vardır.

7. Bebeğim günde kaç saat uyumalı?

Yenidoğan bebekler 4 haftalık gelişim sürecinde, 15 saatten fazla uyur. Bebeğin 2-3 saat boyunca derin uykuya dalması, gelişimi açısından önemlidir. Dolayısıyla bebeğin uyuduğu saatlerde sessizliğin sağlanması, oda sıcaklığının ideal koşullarda tutulması gibi kıstaslar önemlidir. Bebek uyandığı zaman, yeniden uyutulmaya çalışılmamalı, anne sütü ile beslendikten sonra uyutulmalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et