Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkYumurtalık Kisti Nedir? Nasıl Oluşur ve Tedavisi Nasıldır?

Yumurtalık Kisti Nedir? Nasıl Oluşur ve Tedavisi Nasıldır?

Yumurtalık kisti bir kadının yumurtalıklarında oluşan küçük, sıvı dolu keselerdir. Çoğu kist zararsızdır, ancak bazıları kanama veya ağrı gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca, kistleri çıkarmak için bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Yumurtalıkların görevini ve bu kistlerin nasıl oluştuğunu anlamak gerekir. Adet döngünüzün bir parçası olarak her ay bir tane oluşabilir ve farkına asla varamazsınız. Genellikle tedavi olmadan kendi başlarına giderler. Hamilelik döneminde oldukça yaygın olarak görülür.

Yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?

Genellikle, yumurtalık kistleri herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, kistler büyüdükçe belirtiler ortaya çıkabilir. Başlıca semptomları şunlardır:

  • Karın şişkinliği veya şişmesi
  • Ağrılı bağırsak hareketleri
  • Adet döngüsünden önce veya sırasında pelvikte ağrı
  • Acı verici ilişki
  • Bel veya uylukta ağrı
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Mide bulantısı ve kusma
yumurtalık kisti

Acil tıbbi müdahale gerektiren bir yumurtalık kistinin şiddetli belirtileri şunlardır:

  • Şiddetli veya keskin pelvik ağrı
  • Ateş
  • Baygınlık ve baş dönmesi
  • Hızlı nefes alma

Bu belirtiler rüptüre bir kisti veya yumurtalık torsiyonunu gösterebilir. Her iki komplikasyon erken tedavi edilmezse ciddi sonuçları doğurabilir.

Yumurtalık kisti tedavisi nasıl yapılır?

Çoğu kistin tedaviye ihtiyacı yoktur. Kendi başlarına giderler. Bir kist büyükse veya sorunlara neden olursa, doktorunuz onu izlemek isteyebilir. Doktorunuz ağrı için ilaç önerebilir. Bazen doğum kontrol hapları reçete eder. Haplardaki hormonlar, kistleri ortadan kaldırmaz, ancak yenilerini önlemeye yardımcı olabilirler. Genellikle kistin çözülüp çözülmediğini görmek için pelvik ultrason aylar sonra tekrarlanır. Premenopozal kadınlarda, yumurtalık kistleri genellikle tedavi olmadan bir ila iki ay içinde kendiliğinden düzelir. Menopoz sonrası kadınlarda, yumurtalık kistlerinin iyileşme olasılığı daha düşüktür. Tedavi sürecinde, kanserin var olma olasılığını belirlemek için başka testler içerebilir. Kisti çıkarmak veya kanseri engellemek amacıyla bir doku örneği (biyopsi) almak için ameliyat gerektirebilir.

Yumurtalık kistinin ameliyatı ve faydası

Yumurtalık kisti büyümeye devam ederse, kendi kendine çözülmezse, ultrasonda şüpheli görünüyorsa veya semptomlara neden oluyorsa, doktor cerrahi olarak çıkarılmasını önerebilir. Yumurtalık kanseri riski yaşla birlikte arttığından, endişe verici kistleri olan, menopoz sonrası kadınlar için ameliyat daha çok önerilebilir. Bir yumurtalık kisti laparoskopi ile ameliyat ile çıkarılır. Laparoskopi, karında birkaç küçük kesim yapılarak kistin çıkarılmasını içerir. Doktor daha sonra kisti çıkarmak için bir kamera veya özel cihazlar kullanır.

Yumurtalık kisti önlemenin bir yolu olmamasına rağmen, düzenli pelvik muayeneler, yumurtalıklarınızdaki değişikliklerin mümkün olduğunca erken teşhis edilmesine yardımcı olur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et