Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaGenel14 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

14 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

14 haftalık gebelik dönemi hamileliğin ikinci trimester dönemi olarak tanımlanmaktadır. Artık bebeğinizin parmak izleri bile oluşmuş durumdadır.  İkinci trimester dönemi, hamileliğin 13 – 17. hafta aralığını kapsar. Artık bulantı ve bitkinlik halinin azalacağı bir döneme girmiş bulunuyorsunuz. Bu aşamada bebeğinizin beyin ve göz gelişimi ise önemli ölçüde gelişecektir.

14 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Artık bebeğinizin bağ çatısı oluşur ve yanak gelişimi ile emme refleksi desteklenir.  Bu dönemde erkek bebeklerin prostatı, kız bebeklerin ise yumurtalık pelvisleri gelişir. Yine bebeğinizin yüz kasları gelişme aşamasındadır. İnce bağırsakları gelişirken karaciğeri ise safra üretimine geçer.  Pankreas ise insülin hormonu üretimine başlar. Şu aşamada bebeğin kolları orantısız durumdadır. Bacaklar, büyüme eğilimindedir. Saç ve kaş tüyleri ile birlikte parmak izleri de oluşmaya başlamıştır.  Bebeğiniz bütün vücuduna yayılan lanugo adlı ince tüyler gelişmeye başlamaktadır. Yine 14. Haftada dalak, kırmızı kan hücresi üretir. Ayrıca bebeğin ince bağırsakları bir atık türü olan “mekonyum” üretir.  

14 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

14. haftada bebeğinizin boyu 51 mm ila 102 mm civarındadır. Kilosu ise 42 gramdır. Başı 90 cm kadar yani bir limon boyutlarındadır. Başının ağırlığı ise 14 gramdır.  

14 Haftalık Bebek Hareketleri

Artık bebeğiniz kaşlarını çatabilir, gözlerini şaşı yapabilir, yüzünü buruşturabilir, çişini yapabilir ve başparmağını emebilmektedir.  Böbrekleri idrar üretebilir, etrafındaki amniyotik sıvının içine idrar boşaltmaktadır.   

14 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

14. haftalık ikinci trimesterda ilk trimesterda yaşadığınız birçok sorun artık son bulacaktır. Öte yandan bu aşamada; burun kanaması ve horlama gibi durumlar yaşanabilir. Bununu sebebi kanın vücudun her yanına pompalanmasıdır.  Yine bu dönemde ‘ound ligament’ denen keskin hamilelik ağrıları ise kendini gösterebilir. Gebeliğin 14. haftasında çamur, köpük, kireç ve kömür aşerilmesi tuhaflıkları görülebilir. 14. Haftada artık sabah bulantıları ve yorgunluklar hissedilmez. Tersine sağlıklı, enerjik hissedebileceğiniz bir dönemdesinizdir. Ruh haliniz sakin bir konumdadır. Yine göğüslerde büyüme devam ederken, hassasiyet hissi azalır. Bulantı ve kusmalar bu dönemde kesilir.

14 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

İştah artışı, varis oluşumu, burun tıkanıklığı gibi durumlar bu haftada olası gelişmeler arasında yer alır.

Hamileliğin 14. Haftasında Yaptırılması Gereken Testler

Gebeliğin 14. haftası ila 20. hafta arasında yaptırılmaları uygun olan bazı testler vardır ki bunlardan bazıları Down sendromu testidir ( %80 ila 85 oranında doğru sonuçlar vermektedir). Bunun için taramalı kan testi gerekir. Yine Trizomi 18, spina bifida ve nöral tüp defektleri (NTD) gibi testleri yaptırmanız da istenebilir.

14 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Ve Öneriler

Bu dönemlerde grip, nezle ve diğer bazı sorunlara daha meyilli olabilirsiniz. Bunun nedeni fetusun gebelik süresince tüm vücut korumasını kendine ayırmış olmasından kaynaklanır. Bu da vücudun bağışıklık sistemini baskılayabilir. Sağlıklı yaşamanın şifresi, biyolojik savaş ile bağlantılı olduğundan bu dönemde; sık sık ellerinizi yıkamalı, hasta insanlarla aynı ortamlarda bulunmamalı ve onlardan uzak durmalısınız. Yine bakteriyel bir enfeksiyondan dolayı antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa hamileler için uygun olan ilaçklar konusunda doktorunuza danışmanız gerekir.

14 Haftalık Gebelik Önerileri

Şu aşamada hala daha düzenli olarak egzersize başlamadıysanız bu konuda 14. haftayı iyi bir başlangıç olarak değerlendirebilirsiniz. Örneğin toplu bir egzersiz sınıfına dahil olabilirsiniz. Birçok hamile kadın, doğum öncesi egzersiz yaparak iyi vakit geçirir ve diğer hamile kadınlarla keyifli paylaşımlar yaşayabilir. Hamilelik sırasında su egzersizlerinden, doğum öncesi yoga çalışmalarından, pilates kürlerinden yararlanabilirsiniz. Yanı sıra hamile kadınlardan oluşan yürüyüş gruplarıyla ve dans sınıfları ile yepyeni aktivitelere dahil olabilirsiniz.

14 Haftalık Gebelik : Beslenme

14 haftalık gebelik sırasında iyi pişmiş et – balık ürünlerinden tüketebilir ve protein depolarınızı sağlam tutabilirsiniz. Yine mineral ve vitamin açısından sebze – meyve desteği alabilirsiniz. Zira gebelikte fetusun tüm vücut korumasını kendine ayırmış olmasından ötürü vitamin ve mineral depolarınızın her zaman dolu olması gerektiğini unutmamalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et