İnanması zor olabilir, ama bebeğiniz şu anda 6 aylık. Bebeğiniz bu aşamada mutlu, sosyal ve enerjiktir. Bebeğiniz sizinle çok daha net bir şekilde iletişim kurar. 6 aylık bebek gelişimi sırasında onların birkaç farklı gelişim gösterdiğini fark edeceksiniz.
Bu özel gelişim aşamasında, bebeğiniz etrafındaki nesnelerin ince ayrıntılarını görmeye başlar. Daha önce, daha büyük şekiller ve daha parlak renklerle ilgileniyorlardı, şimdi benzersiz desenler, dokular ve şekillerden etkileniyorlar. Ayrıca, küçük elleriyle tutmanın nasıl bir his olduğunu deneyimlemek için nesnelere ulaşma olasılığı daha yüksektir. Şimdi 6 aylık bebek gelişimi sırasında ne gibi değişiklikler olduğunu inceleyelim.
6 aylık bebek beslenmesi
Halen günde beş ila altı kez emziriyor olsanız da, bebeğinizin diyetine ezilmiş, katı yiyecekleri yavaşça tanıtmak iyi bir fikirdir. Geçiş yapmaya hazır olduklarına dair bazı durumlara dikkat edin. Bunlar arasında daha iyi el-ağız koordinasyonu, dil refleksi, iyi oturabilme ve kaşık için ağzını açma sayılabilir.
Küçük meyveler, çiğ sebzeler, fındık, şeker, üzüm dahil olmak üzere tehlikeleri olan yiyeceklerden kaçınmayı unutmayın. Reaksiyonlarını ölçebilmek için katı yiyecekleri kademeli olarak ekleyin. Tat açısından, en iyisi tatlı olandan başlayıp tuzluya doğru vermektir. Küçük çocuğunuz bir şeyi sevmediğinde, menüden çıkarın ve daha sonra tekrar tanıtmayı deneyin.
Bununla birlikte, olası alerjilere karşı daima dikkatli olun. Yeni yiyecekler ayrı ayrı ve en az bir hafta arayla eklenmelidir, böylece neleri yiyebileceklerini veya yiyemeyeceklerini açıkça belirleyebilirsiniz. Her ikisi de potansiyel olarak zararlı bakteriler taşıdığından, bal ve inek sütünü en az bir yaşına gelene kadar vermeyin.
Son olarak, 4 ila 6 aylık çocuklar için günlük kalori ihtiyacının erkekler için günde yaklaşık 690 kalori ve kızlar için günde 645 kalori olduğunu bilmek gerekir.
6 aylık bebeğin iletişim yetenekleri
Şu anda, 6 aylık bebeğiniz muhtemelen tanınabilir yüzlere veya sizin tarafınızdan yapılan komik seslere ve ifadelere gülümsüyor olmalı. Ayrıca, özellikle oyuncaklarıyla oynarken bol miktarda ses çıkarırlar. Bunların hepsi mutlu, sağlıklı, büyüyen bir bebeğe işaret eden gelişmelerdir.
6 aylık bebek gelişimi sırasında uyku düzeni
Bu günlerde bebeğiniz büyük olasılıkla gündüzleri 3 defa uyuyor olmalı. Geceleri ise uzun soluklu uykular görülmeye başlanır. Altı aylık bir bebeğin bir besleme için gece birkaç kez uyanması normaldir.
Bebeğinizin uzun gündüz uykuları varsa, günün son şekerlemesiyle savaşabilirler. İki kez gündüz uykusuna doğru yönelirler. Genellikle bu yaklaşık 9 aylıkken olur, ancak altı ila 12 ay arasında herhangi bir zaman da olabilir. Uzun gündüz uykusu yapan bebekler, üçüncü şekerlemeyi yapanlardan daha erken bırakacaktır.
6 aylık bebek gelişimi için sosyal beceriler
6 aylık bebeğiniz çevresiyle aşağıdaki şekillerde etkileşime girmelidir:
- Yüksek seslere dikkat ederler
- Seslere yanıt verir
- Başını sesin duyulduğu yöne çevirir
- Konuşulduğunda, konuşmacının yüzünü izler
- Tanıdık insanları fark eder
- Konuşulduğunda ağlamayı kesebilir
- Konuşulduğunda gülümseyebilir
- Dikkat çekmek için sesler çıkarır
- Etkileşimde göz teması kurar
6 aylık bebek gelişimini desteklemek
Küçük çocuğunuzun alabilecekleri tüm sevgiye, cesarete, desteğe ihtiyacı var ve yardım etmeniz için sayısız yol var, örneğin:
- Uygun büyüme ve gelişmeyi sağlamak için rutin aşılarını yaptırmak.
- Tanıdık bir kıvam oluşturmak için mamalarına anne sütü ekleyerek katı gıdalara geçişi kolaylaştırmak.
- Dil ve iletişim becerilerini geliştirmek için onlara hikayeler okumak.
- Oyun zamanında yumuşak oyuncaklar, sert oyuncaklar, renkli veya müzik çalan nesneleri dahil olmak üzere farklı oyuncakları tanıtın. Ayrıca, hareketliliği artırmak için eşyaları bebeğinizin erişemeyeceği bir yere koymayı düşünün.
6 aylık bebek gelişimi, sağlıklı bir diyet ve aktivitelerle desteklenmelidir. Böylece bebeğiniz sağlıklı bir büyüme ve gelişime sahip olabilir. Ayrıca, tespit edildikleri andan itibaren herhangi bir gelişimsel gecikmeye dikkat edin. Erken teşhis gelişim bozukluklarının üstesinden gelme şansını artırır.