Çarşamba, Kasım 27, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeVejetaryen ve Vegan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Vejetaryen ve Vegan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Vejetaryen ya da vegan beslenme tarzına sahip bireyler aynı zamanda hayatlarını da bu kültürün de bir parçası olacak şekilde düzenlemişlerdir. Vejetaryen olan kişilerin beslenme programı kırmızı et, balık ve kümes hayvanlarının olmayacağı şekilde düzenlenirken vegan bireyler nerdeyse hiçbir hayvansal ürünü tüketmezler. Ancak söz konusu vejetaryen veya vegan olan bireylerin hamilelik dönemi olunca bazı sorular gündeme gelmektedir. Özellikle de vejeteryan hamilelerin bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamaları için nasıl beslenmeleri gerektiği çokça sorular konulardandır.

Vejetaryen ya da vegan beslenme tarzına sahip insanların hamilelik döneminde öncelikle bebeğin gelişimini göz önünde bulundurarak bir belenme programı içerisinde olmaları çok önemlidir. Çünkü bebeğin gelişim sürecinde en çok ihtiyaç duyduğu kalsiyum, protein ve Omega-3 gibi mineral ve yağların bitkisel kaynaklı besinler tamamen karşılanması zor olabilmektedir. Bu konuda anne ve bebeğin sağlığı için tehlike oluşturmayacak düzenli bir program hazırlanmalıdır.

vejeteryan-anne-adaylari-nasil-beslenmeli1

Vejetaryen Hamilelerin Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Vejetaryen hamileler bebekleri için gerekli olan protein, B12, Omega-3 ve kalsiyumu kendi tüketebildikleri besinler aracılığıyla tamamlamaları gerekmektedir. Ancak bitkisel gıdalar da bu minerallerin hayvansal gıdalardaki oranına göre farklılık gösterdiğinden bir program dahilinde bunu yapmaları önemli olacaktır. Aksi halde anne adayının ve bebeğin hayatı için risk oluşturabilecek durumlar söz konusu olabilmektedir.

Öncelikle vejetaryen ve vegan beslenme tarzının barındırdığı yüksek lifli ve düşük doymuş yağ oranını sahip gıdalar anne adayı için son derece de faydalıdır. Birçok hamilenin karşılaştığı sorunlardan biri olan kabızlık ve buna bağlı kasık ağrılarının minimum düzeyde yaşanacağını söyleyebiliriz.

Vejetaryen Hamileler İçin Proteinli Besinler

İlk olarak bebeğin anne karnındaki gelişimi için vejetaryen annenin ihtiyaç duyacağı proteini et dışında da sağlayabileceği besinler bulunmaktadır. Mesela ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ya da vejetaryen beslenmesinde çokça yer alan baklagillerde de protein bulunmaktadır. Bunlar da en az et tüketimi kadar bebek için protein kaynağı oluşturabilirler. Ayrıca vegan anne adayları tüketmese de vejetaryen hamileler yumurta, süt ve süt ürünleri tüketerek de bebeklerinin protein ihtiyacını karşılayabilirler. Süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi bebek için hayati olan kalsiyumun da alınmasını sağlayacaktır. Ayrıca karalahana, pazı, turp, pancar gibi besinler de kalsiyum açısından çok besleyicidir. Vejetaryen ve vegan hamilelerin bunları mutlaka tüketmeleri gerekmektedir. Vejetaryen hamileler bebekleri için gerekli olan demir ihtiyacını da barbunya, kaju, nohut, pekmez, kekik, mercimek, fasulye, bezelye, domates, yulaf ezmesi gibi besinlerden karşılayabilmektedirler.

hamilelikte vegan beslenme

Vejetaryen ve vegan hamilelerin dikkat etmesi gereken diğer bir husus ise hayvansal ürün tüketmediklerinden dolayı oluşabilecek B12 ve Omega-3 eksikliği risklidir. Vejetaryenlerin kendi içinde gösterdiği çeşitliliklerden biri olan lakto ve ovo vejetaryenler süt ürünleri ve yumurta tükettikleri için bebek için gerekli olan B12 vitamini bu besinlerden alabilirler. Ancak vegan hamilelerin bunu tamamen bitkisel besinlerden karşılaması söz konusu değildir. Bu durumda doktorlardan takviye tabletler istenmesi gerekir.

Vejetaryen ve Vegan Hamileler İçin Riskler

Vejeteryan hamilelikte, anne adayının sahip olduğu beslenme alışkanlığı doğrultusunda bebeğin gelişimi için gerekli olan besinleri alamaması hem bebek hem de anne için hayati riskler oluşturmaktadır. Anne karnında gelişimini tamamlaması için bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve yağlar B12, Omega-3, protein, kalsiyum, demir ve çinkodur.

  • Omega-3 eksikliği bebeğin nörolojik gelişiminde aksaklıklara, erken doğum riskine ve anne adayında doğum sonrası depresyona sebep olabilir,
  • B12 eksikliği vejetaryen ve vegan hamilelerde ve bebekte nörolojik sorunlara, anna ve bebekte kansızlık
  • Kalsiyum eksikliği bebekte büyüme geriliğine, kemik erimesi ve doğum sonrası annede kramplara ve halsizliğe sebep olabilmektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et