Çarşamba, Kasım 27, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Çatı Muayenesi Neden Yapılır?

Hamilelikte Çatı Muayenesi Neden Yapılır?

Hamilelik, kendinize her zamankinden daha fazla bakmanızı gerektiren çok önemli bir zamandır. Bu süreç doktorunuza yapılacak çok sayıda ziyareti içerir. Doktorunuz çatı (pelvik) muayenesi başta olmak üzere doğum öncesi kontrolleri sırasıyla yapacaktır. Bu doğum öncesi kontroller, bebeğinizin yanı sıra sizin de sağlığınızın izlenmesine yardımcı olur. 

Çatı muayenesi doktorunuzun pelvis organlarını incelemesini sağlar. Rahminizin, yumurtalıklarınızın, rahim ağzının konumu ve boyutu değerlendirilir. Vulva, vajina ve rahim ağzınızı görsel olarak kontrol ettikten sonra, doktorunuz vajinanızın içine bir ya da iki eldivenli parmak sokacak, diğer elini karnınızın alt kısmına bastırmak için kullanacaktır. Olağandışı herhangi bir büyüme veya ağrılı noktalar varsa tespit edilecektir.

Özellikle hamileliğinizin 36. haftasından itibaren yapılan pelvik muayenesi, doğum öncesi bebeğinizin doğum kanalından rahat geçip geçmeyeceğini ölçmek için yapılır.

Çatı muayenesi nasıl yapılır?

Dizleriniz bükülmüş ve ayaklarınız masanın köşelerine yerleştirilmiş olarak bir muayene masasında sırtüstü uzanacaksınız. Vücudunuzu masanın sonuna doğru kaydırmanız ve dizlerinizin açılmasına izin vermeniz istenecektir.

Bir çatı muayenesi genellikle şunları içerir:

  • İlk olarak, doktorunuz vulvaya bakar, tahriş, kızarıklık, yaralar, şişme veya diğer anormallikleri kontrol eder.
  • Daha sonra, doktorunuz vajinal duvarlarınızı açmak ve vajinanızı, serviksinizi görmek için spekulum denilen bir alet kullanır.
  • Spekulumun yerleştirilmesi ve açılması, bazı kadınlar için rahatsız edici olabilecek bir baskıya neden olur. Rahatsızlığı hafifletmek için mümkün olduğunca gevşeyin, ancak ağrı çekiyorsanız doktorunuza söyleyin.
  • Çatı muayeneniz Pap testi içeriyorsa, doktorunuz spekulumu çıkarmadan önce servikal hücrelerinizden bir örnek almak için küçük bir çubuk kullanır.
  • Rahminiz ve yumurtalıklar dahil olmak üzere pelvik organlarınız vücudunuzun dışından görülemediğinden, doktorunuzun muayenenin bu kısmı için karnınızı ve pelvisinizi hissetmesi gerekir. Doktorunuz vajinanıza yağlanmış eldivenle parmak sokarken, diğer eliyle karnınızın alt kısmına hafifçe bastırır.

Muayenenin bu bölümünde doktorunuz uterus ve yumurtalıklarınızın büyüklüğünü ve şeklini kontrol ederek, hassas bölgelere veya olağandışı büyümelere dikkat edecektir. Vajinal muayeneden sonra doktorunuz hassasiyet, büyüme veya diğer düzensizlikleri kontrol etmek için rektumunuza (makata yakın olan kalın bağırsak) parmağını sokacaktır.

Hamilelikte çatı muayenesi yapıldığında genellikle şekil, boyut ve pelvisin pozisyonu incelenir. Ayrıca bir pelvik (çatı) muayene temel olarak iki şekilde yapıldığını bilmeliyiz. Bunlar elle yapılan ve görsel olarak incelenen muayene çeşitleridir. Elle değerlendirme, vulva veya daha uygun bir şekilde dış cinsel organın kontrolünü ve vajinal duvarların iç değerlendirmesini içerir. Öte yandan, görsel inceleme, tüm pelvik organların spekulum olarak bilinen bir cihaz yardımıyla incelenmesini içerir.

çatı muayenesi

Çatı muayenesi gerekli mi?

Elbette gereklidir. Çünkü çatı muayenesi sırasında birçok hastalık tespit edilebilir. Ayrıca hamilelik sırasında, bebeğin doğum şekli, zamanı, kanala girme pozisyonu, rahim ağzı açılması gibi durumları değerlendirmek için çatı muayenesi şarttır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et