Çarşamba, Kasım 27, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkDoğurganlığı Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?

Doğurganlığı Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?

Her ebeveyn belli bir yaşa geldiğinde çocuk sahibi olmak ister. Ancak hamile kalma sürecinde gecikmeler veya başarısız olma durumları görülebilir. Bunun birçok sebebi vardır. Doğurganlık sorunları çiftlerin yüzde 15’ini etkiler. Elinize olmayan kısırlık sorunları görülebileceği gibi yaşam koşullarından kaynaklanan problemler gebeliği etkileyebilir. Doğurganlığı arttırmak için diyet ve yaşam şekli değişiklikleri %69 oranında faydalı olduğu tespit edilmiştir. 

Doğurganlığı arttırmak

Doğurganlığı artırmak için yapacağınız diyet veya bazı yöntemler gebe kalmanıza faydalı olabilir. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

Adet dönemi aralığı kaydedin

Bebek sahibi olmak isteyen anne adayı, adet dönemlerinin her ay aynı günlere denk gelip gelmediğini izlemelidir. Takvimsel olarak kaydedilecek bu bilgiler bir kadının ne zaman yumurtlamaya yapabileceğini tahmin etmesi açısından önemlidir.

Yumurtlamayı izleyin

Yumurtlama döngünüzü yakından takip ederek hamile kalma şansınızı artırın. Yumurtalar ortalama 12 ila 14 saat yaşayabilirken, sperm kadın vücudunun içinde 5 güne kadar yaşayabilir. İkisinin de uterusunuzda aynı anda bulunmasını (veya spermin yumurtadan önce orada olmasını) sağlamak döllenme olasılığını artırır.

Kilonuzu kontrol edin

Sağlığınız için oluşturduğu diğer risklerin yanı sıra, aşırı vücut yağı, yumurtlamayı bozan bazı hormonların aşırı üretimine yol açabilir. Döngüleriniz daha az düzenli olabilir, daha az yumurtlayabilirsiniz ve hamile kalma şansınızı azaltırsınız. Araştırmalar, aşırı kilolu bir kadının, gebe kalmasının, normal kabul edilen bir kadından iki kat daha uzun sürebileceğini gösterdi. Ve zayıf olan bir kadının gebe kalmasının dört kat daha uzun sürebileceğini söyledi. 

Çok fazla vücut yağına sahip olmak, yumurtlamayı engelleyebilecek aşırı östrojen üretir.

Stresi yönetin

Hamile kalmaya çalışmak stresli olabilir. Gerginlik ve kaygıyı yönetmek, azaltmak için elinizden geleni yapın. Meditasyon, akupunktur veya yoga gibi rahatlama tekniklerini deneyin.

Su tüketin


Spermin hedef yumurtayı bulmasına yardımcı olan servikal sıvınız, yeterince su içmediğinizde halsizleşir. İdrarınızın açık sarı olması için bol miktarda su tüketin.

Sigara ve içki alışkanlıklarını terk edin

Sigara içmek hem kadınlarda hem de erkeklerde doğurganlık sorunlarına yol açabilir. Sigara dumanında bulunan nikotin ve karbon monoksit gibi kimyasallar, bir kadının yumurtasının kayıp oranını hızlandırır. Sigara içmek bir kadının yumurtalıklarını yaşlandırır ve yumurta tedariğini erken tüketir.

Vitamin alın

Doğurganlığı artırmak için başka bir yöntem de hem erkeklerde hem de kadınlarda seks hormonlarının üretimine yardımcı olan D vitaminidir. D vitamini eksikliği düşük östrojen seviyelerine yol açar. Yumurtlama disfonksiyonu olan kadınların yaklaşık yüzde 40’ında D vitamini eksikliği vardır.

Sağlıklı beslenin

doğurganlığı arttırmak

Yapraklı yeşillikler, taze meyveler, yağsız proteinler, avokado ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tercih edin. Sağlıklı beslenme, üreme sağlığını geliştirir ve tüm doğurganlık komplikasyonlarının dörtte birini oluşturan yumurtlama kısırlığını giderebilir.  Doğru yiyecekleri tüketmek, tutarlı yumurta üretimini teşvik eder. Kırmızı et yerine, fasulye ve diğer baklagilleri günde en az bir öğün yemek iyi olacaktır.  Tam yağlı süt ve normal yoğurt gibi tam yağlı süt ürünlerini tercih edin.

En yüksek doğurganlıkta ilişkiye girin

Çiftler, zamanlamanın uygun olduğundan ve ayın doğru günlerinde cinsel ilişkiye girdiklerinden emin olmalıdır. Yumurtlamanın ve dönemlerin izlenmesi önemlidir. Uzmanlar, doğurganlığı arttırmak için çiftlerin bir kadın döngüsünün 10. günü civarında ve her gün yumurtlamaya kadar uzanan sürede cinsel ilişkide bulunmalarını önerir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et