Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklarda Kronik Kabızlık Nedir?

Çocuklarda Kronik Kabızlık Nedir?

Birçok çocuk, çocuklukları boyunca ara sıra kabızlık geçirebilir. Çocuklarda kronik kabızlık, biraz farklıdır, ancak tedavisi çok daha zor bir durumdur. Kronik kabızlık uzun süreli rahatsızlığa ve bağırsak kontrolünün kaybına neden olabileceğinden hem ebeveynler hem de çocuklar için çok sıkıntılı olabilir.

Bağırsaklar nasıl çalışır?

Çocuklarda kronik kabızlığın nasıl geliştiğini anlamak için gastrointestinal sistemin nasıl çalıştığını bilmek yararlıdır. 

Bir kişi yemek yemeye başladığında, mideye hazırlanmak için kolon sinyallerini gönderir. Buna gastrokolik refleks denir. Sinyallerin tam olarak etkin hale gelmesi yaklaşık 30 dakika ila bir saat sürer. Yemek mideden çıktıkça bağırsaklarda sindirilir ve nihayetinde rektumda dışkı olarak toplanır. Rektum beyne tuvalet zamanının geldiğini bildirir. Kulağa basit gelebilir, ancak kaslar, sistemin devam etmesi için doğru “talimatları” koordine etmeli ve almalıdır. Bu kaslar 3 ya da 4 yaşına kadar birlikte çalışmaya başlamaz.

Kronik kabızlığın belirtileri nelerdir?

Düzenli kabızlığın belirtileri şunlardır:

  • Haftada 3’ten az bağırsak hareketine sahip olmak
  • Sert dışkılar
  • Eksik dışkı çıkarma
  • Dışkı geçememesi
  • Rektumunuzda bağırsak hareketlerini engelleyen bir tıkanıklık varmış gibi hissetmek
  • Dışkıyı rektumunuzdan tamamen boşaltamayacakmışsınız gibi hissetmek
  • Ellerinizi karnınıza bastırmak için kullanmak ve rektumunuzdan dışkıyı çıkarmak için parmağınızı kullanmak gibi rektumunuzu boşaltmak için yardıma ihtiyaç duymak

Çocuklarda kronik kabızlık, birkaç hafta veya ay boyunca devam ettiği örülebilir. Kronik kabızlığı olan çocuklar bağırsak hareketi sırasında ağrıdan ve bağırsaklarının tıkalı olduğunu veya bağırsaklarını tamamen boşaltamadıklarını hissetmekten şikayet ederler. 

Çocuklarda kronik kabızlığa ne sebep olur?

Çocuklarda kronik kabızlığa birçok faktör neden olabilir, ancak ortak bir tetikleyici, çocuğun bağırsak hareketlerini tutmaya karar vermesidir. Bir çocuk vücudundan dışkı çıkarmayı fark etmezse, atıkları sertleşir, rektum dışkı ve gerilmelerle dolar. Bunun iki sonucu vardır. Sert dışkının geçmesi ağrılıdır ve çocuk tuvalete gitmeye daha isteksiz hale gelir. Zamanla, rektum gerildikçe çocuk gitme dürtüsünü hissetmez. Dışkı, çocuk artık tutamayana kadar birikebilir ve bu da sızıntı veya kaçırmaların meydana geldiği taşma inkontinansına neden olabilir.  

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) veya otizm gibi gelişimsel gecikmeler gibi davranış sorunları olan çocuklar kronik kabızlık geliştirme riski altında olabilir. Kronik kabızlık, sıvı veya lif bakımından düşük bir beslenme sonucunda daha da kötüleştirilebilir.

Kronik kabızlığın teşhisi

Kronik kabızlık için doğru tedaviyi almak için, doktorunuz önce kabızlığın nedenini belirleyecektir. Çocuğun sindirim sisteminin nasıl çalıştığını izlemek ve tuvalet davranışlarını değerlendirmek için hareketlilik çalışmaları yapabilir. Kabızlığın altta yatan tıbbi veya anatomik bir nedeni yoksa, bağırsak yönetimi servislerine sevk edebilir. 

Çocuklarda kronik kabızlık nasıl tedavi edilir?

Çocuğunuzun doktoru, kabızlığının tedavisine yardımcı olması için çocuğunuza lavman veya müshil vermenizi tavsiye edebilir. Çoğu müshil, çocuğunuzun bağırsak hareketleri normal olana kadar ağızdan alınan reçetesiz satılan ilaçlardır. Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuz daha iyi yemek yeme ve bağırsak alışkanlıklarına sahip olduktan sonra müshilin kesilmesini önerebilir. Bir doktor tarafından söylenmediği sürece çocuğa müshil vermemelisiniz. Çocuğunuz, kabızlığa neden olabilecek reçetesiz satılan veya reçeteli bir ilaç veya takviye alıyorsa, çocuğunuzun doktoru ilacı durdurmanızı, dozu değiştirmenizi veya farklı bir ilaca geçmenizi tavsiye edebilir. Herhangi bir ilacı bırakmadan önce çocuğunuzun doktoruyla konuşun.

Çocuğumun kabızlığını nasıl önleyebilirim?

Çocuğunuzda kabızlığı önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

  • Çocuğunuzun yemeklerine yeterince lifli besinler ekleyin
  • Çocuğunuzun bol su ve diğer sıvıları içmesini sağlayın
  • Bağırsak hareketine sahip olmayı çocuğunuzun rutininin bir parçası haline getirin

Çocuğunuzun yediklerini ve içtiklerini değiştirerek kabızlığı önlemeye nasıl yardımcı olabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et