Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkGebelikte Antidepresan Kullanımı

Gebelikte Antidepresan Kullanımı

Hamilelik bir kadın için en müjdeleyici haberdir. Hamile olduğunu öğrendikten sonra kadınlar artık hayatta birçok şeye dikkat etmesi gerekir. Yemesi, içmesi, yaptığı sporlar, egzersizler ve kullanılan ilaçlara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde bebeğin hayatını tehlikeye atmış olursunuz.  Hamilelik döneminde kadınlarda en sık görülen sorunlardan birisi depresyon durumudur. Hamile kadınların % 14 ile  % 23 arasında depresyon görülür. Uzmanlar hamile kadınların ve doğum yapan annelerin depresyon için taranmasını önerir. Depresyon anne adayı için ciddi bir sağlık sorunudur.  Bununla birlikte, hamilelik sırasında depresyonu tedavi etmek, özellikle antidepresanlasın kullanımı ile ilgili bir takım soruları gündeme getirmektedir. CDC’den gelen bir rapora göre, sadece ABD’de, her yıl tahmini bir milyon hamile kadın antidepresan ilaç kullanıyor. Yapılan araştırmaya göre üreme çağındaki 5,8 milyon özel sigortalı kadının Gebelikte Antidepresan kullandığı tespit edilmiştir.

Gebelik döneminde hormonların depresyon oluşumunu engellediği söylenir. Bu yargının doğru olmadığı yapılan son araştırmalarla ortaya çıktı. Hamilelik sırasında da depresyona yakalanma riski bulunmaktadır. Tedavi edilmeyen depresyon yeme bozukluğu ve alkol sigara bağımlılıklarına neden olmaktadır. Bu yüzden gebelik döneminde depresyon durumu mutlaka ciddiye alınması gerekir.

depresan

Hamilelikten sonra doğumu takip eden yıl içinde yaşanan üzüntü, umutsuzluk, sinirlilik, konsantrasyon, uyku sorunu, ağlama atakları depresyon oluşumunu tetikler. Geçmişte depresyon yaşamış olan kadınlarda depresyon oluşumu daha sık gözlenir. Doğumun ve bebek bakımının verdiği yorgunluk doğal olarak kadınların depresyon yaşamasına neden olur. Doğum sonrası kadınların uyku düzeni bozulur. Kadınlar normal zamana göre doğum zamanı daha çok ya da daha az uyurlar. Bu dönemde kadınlar kendilerini yorgun ve düşük enerjili hissederler. Beslenme durumları, kiloları ve cinsel istekleri değişiklik gösterir. Anne doğum sonrası depresyondayken bebekleri uyusa bile uyuma sorunu çeker.

GEBELİKTE DEPRESYONU NELER TETİKLER

Hamile kalmadan önce depresyonda olanlar ve adet öncesi sendromunu şiddetli yaşayan kadınlar hamilelik sırasında depresyona yakalanma riski daha yüksektir. Ayrıca genç yaşta hamile kalmak, çevreden destek alamamak, sorunlu evlilik yaşamak ve hamileliğe hazırlıksız yakalanmak gibi durumlar da hamilelik sürecinde depresyona yakalanma olasılığını arttırır.

TEDAVİDE ANTİDEPRESAN KULLANIMI

Gebelikte antidepresan kullanımı bebeğe zarar vereceği düşüncesiyle birçok anne adayı bu duruma sıcak bakmıyor. Bazı ilaçlar gebelik sürecinde doktor kontrolünde kullanılmaktadır. Doktorunuza danışarak antidepresan kullanıp kullanamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Doktor bir takım test ve analizler yaparak bu duruma karar verir.

Hamilelik başlı başına üstesinde gelinmesi zor bir süreçtir. Bu süreçte önceliğiniz sizin sağlığınızdır. Hamilelik döneminde kaliteli vakit geçirmeye mutlu olmaya çalışın. Kendinizi kötü hissettiğinizde bunu çevrenizdeki insanlarla paylaşıp onlardan yardım isteyin. Hamilelik sürecinde mutlaka profesyonel bir destek alın. Sorunları aşmak için tek başına mücadele etmeyin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et