Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte folik asitin faydaları nelerdir?

Hamilelikte folik asitin faydaları nelerdir?

Hamileliğin erken döneminde, fetüs gelişirken folik asit nöral tüpün gelişiminde önemli bir rol oynar. Fetüs büyüdükçe nöral tüp beyne ve omuriliğe dönüşür.

Bazen nöral tüp düzgün kapanmadığında bir anormallik meydana gelir. Bu, nöral tüp kusurları (NTD’ler) olarak bilinen durumlara neden olur.

  • Nöral tüp kusurları yaklaşık 500 bebekten 1’inde görülür.
  • Nöral tüp kusurlarının bazı örnekleri, omurganın veya kaplamasının arkadan yapıştığı  spina bifida ve beynin düzgün şekilde oluşmadığı anensefalidir .
  • Bu kusurlarla doğan bebekler genellikle ölür veya yürüme, bağırsak ve mesane kontrolü ile ilgili sorunlar yaşarlar. 

Araştırmalar, hamile kalmadan önce yüksek düzeyde folik asit bulunan kadınların NTD’li bir bebek doğurma olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor. Folik asit takviyesi, bu kusurların yüzde 70’ine kadar önleyebilir.

Ne kadar folik asit almalıyım?

Hamileliğiniz sırasında yapraklı yeşil sebzeler, tam tahıllı ekmekler gibi folat içeren yiyeceklerden bol miktarda yemelisiniz. Ancak, NTD’leri önlemek için yiyeceklerden yeterli folat almayacaksınız.
Doğru miktarda folik asit aldığınızdan emin olmanın tek yolu bir takviye almaktır. Hamilelik planlayan tüm kadınların günlük folik asit takviyesi almaları önerilir. Folik asit tablet şeklinde mevcuttur. 
Gebe kalmadan önce folik asit almaya başlamak ve hamileliğin 12. haftasına kadar devam etmek en iyisidir. Bebeğinizin omurgası bu ilk üç aylık dönemde gelişir. 
Hamilelik planlanmamışsa, hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez folik asit almaya başlayın. Yüksek risk faktörlerine sahip olmayan kadınlar için NTD’lerin önlenmesi için olağan folik asit dozu günde bir kez 800 mikrogramdır. 

folik asit

Yüksek riskli gebelikler

Bazı kadınların, omurilik sorunu olan bir bebek sahibi olma riski daha yüksektir. Bu kadınların daha yüksek dozlarda dırgünde 5 miligram folik aside ihtiyacı vardır.


Aşağıdaki durumlarda daha yüksek risk altındasınız demektir:

  • Nöral tüp defektinden etkilenmiş önceki bir hamilelik geçirdiyseniz
  • Siz veya eşinizde omurilik kusuru varsa
  • Eşinizin veya eşinizin aile üyelerinde omurilik defekti varsa
  • Epilepsi ilacı (örn. karbamazepin, sodyum valproat) gibi folat metabolizmasını etkilediği bilinen ilaçlar alıyorsanız
  • Diyabet için insülin tedavisi görüyorsanız
  • Kilonuz obez seviyesindeyse, yani vücut kitle indeksiniz ( VKİ ) 30 veya daha fazlaysa
  • Çölyak hastalığı, diyabet, orak hücreli anemi veya talasemi hastalığınız varsa.

Hamile kalmayı planlıyorsanız, bebeğiniz için bu ciddi durumların riskini azaltmak için yeterli folik asit aldığınızdan emin olun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et