Bebekler başlarında yumuşak dokularla doğarlar. Kafatasının bu yumuşak, açık alanlarına bıngıldak denir. Yenidoğanlarla ilgili fazla deneyiminiz yoksa, yumuşak kemikler sizi düşündürebilir, ancak bakımları kolaydır ve genellikle bebeklerde bıngıldak bölgesi zamanla kendi başlarına kapanırlar.
Bıngıldak nedir?
Bir bebeğin kafatası altı ana kemiğe sahiptir ve sütür adı verilen dokular tarafından bir arada tutulur. Bu altı açıklığa yaygın olarak yumuşak noktalar denir. Yumuşak dokular kesinlikle normaldir ve doğum sırasında kafadaki kemiklerin üst üste binmesine izin verir. Ayrıca bebeğinizin beyninin büyümesi ve gelişmesi için alan sağlar.
Bıngıldağın iki ana görevi vardır:
- Doğum: Bebeklerde bıngıldak kafatasının kemiklerinin hareket etmesine izin verir, böylece bebeğin kafası doğum sırasında şeklini değiştirebilir . Doğum kanalı dardır ve kemiklerin hareketi bebeğin kafasının geçmesine yardımcı olur.
- Büyüme: Yenidoğanın başı küçüktür, ancak yaşamın ilk iki yılında hızla büyür. Kafatası kemiklerinin arasındaki bu boşluklar beyin ve kafanı hızla genişlemesi için yardımcı olur.
Bıngıldak ne zaman kapanır?
Bebekler genellikle altı bıngıldak ile doğarlar. Kafatasının etrafında farklı yerlerde bulunurlar ve çocukluk boyunca farklı zamanlarda bıngıldaklar kapanır. Posterior bıngıldak genellikle önce kapanır, ardından sfenoid bıngıldaklar, mastoid bıngıldaklar ve ön bıngıldaklar gelir.
- Posterior bıngıldak
Posterior bıngıldak bebeğin başının arka üst kısmındadır. Bu bıngıldaklar üç farklı kemiğin kesişme noktasındadır. Posterior bıngıldak genellikle doğumdan sonraki 6 hafta ile 3 ay arasında kapanır.
- Sfenoid bıngıldak
Bebeğin başının her iki yanında iki sfenoid bıngıldak vardır. Bu bıngıldaklar genellikle bebeğiniz altı aylıkken kapanır.
- Mastoid bıngıldak
Mastoid bıngıldak olarak bilinen bu küçük boşluklar, bebeğinizin kafatasının her iki yanında kulaklarının hemen arkasındadır. Bu bıngıldaklar 6 ila 18 ay arasında kapanacaktır.
- Anterior bıngıldak
Anterior bıngıldak en büyük yumuşak noktadır. Üç farklı sütürün birleştiği yerde bebeğinizin başının üst, ön kısmındadır. Anterior bıngıldak genellikle 18 ila 36 aylıkken kapanır. Son kapanan dokudur.
Bu kapanış tahminlerinin ortalama olduğunu unutmayın. Her bebekte farklı olabilir.
Bebeklerde bıngıldak bakımı nasıl yapılır?
Bebeğinizin bıngıldağı hakkında fazla endişelenmemeye çalışın. Kafalarına dokunurken, saçlarını yıkarken veya giydirirken özel önlemler almanıza gerek yoktur. Bu bölgelerin üzerinden geçerken nazik olun yeter.
Bebeğinizin bıngıldağı başlarına karşı düz görünmelidir. Şişkin veya batık olmamalıdır. Bebeğinizin bıngıldağının şişmiş olabileceği zamanlar vardır. Bu durum, bebeğinizi sırtlarına düz olarak yatırdığınızda, kusuyorken veya ağlıyorsa ortaya çıkabilir.
Bebeğiniz ağlamayı bıraktığında veya tekrar dik durduğunda, bu azalmalıdır. Bebeğinizin bıngıldağı kalp atışlarıyla nabız gibi görünebilir. Bu tamamen normaldir ve bebeğinizin açık renkli veya küçük saçları varsa daha belirgindir.
Bıngıldak erken kapanması nelere yol açar?
Bıngıldağın çok erken kapanması nadirdir. Ancak, kafatası kemikleri bir araya gelir ve çok erken kapanırsa, bebek için bazı sorunlara neden olabilir. Kafatası kemiklerinin erken kapanması kraniyosinostoz adı verilen bir durumdur. Kraniosinoztoz , beynin büyümesini ve bebeğin başının şeklini etkileyebilir. Ayrıca bebeğin kafatasında basınç birikmesine neden olabilir. Hafifse, tedaviye ihtiyaç olmayabilir, ancak daha ciddi durumlar genellikle ameliyat gerektirir. Bazen yumuşak noktalar kolayca hissedilemez ve kapalı görünür, ancak yine de açıktır. Doktor bıngıldağı kontrol eder ve her randevuda bebeğinizin başını ölçerek durumu izleyecektir. Bebeklerde bıngıldak sorunları çok yaşanmasa da dikkatli olmak gerekir.