Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkGebelikte Uçuk Neden Olur? Tehlikeli midir?

Gebelikte Uçuk Neden Olur? Tehlikeli midir?

Gebelikte Uçuk Nedir?

Gebelik döneminde yaşanan bazı sorunlar anne adayını zor duruma sokabilir. Pek önemli gibi durmasa da gebelikte uçuk anne için ciddi bir sağlık sorunudur.  Bilimsel dilde Herpes virüsü olarak anılan uçuk anne adaylarını zor duruma sokmuştur. Uçuk virüsü anne adayının bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut direncini düşürür. Uçuğun iyileşmesi demek virüsün tamamen vücuttan yok olduğu anlamına gelmez. Yani uçuk iyileşse de virüs vücutta varlığını sürdürmeye devam eder. Harpes virüsü temas yoluyla kolay bulaşabilen bir rahatsızlık durumudur.  Bu yüzden anne adayları bu virüsten korunmak için sağlık ve temizlik kurallarına özen göstermeleri gerekir.

Uçuğa Neden Olan Virüsler

Bu hastalık anne adayının cilt tabakasında içi su dolu ağrılı baloncuk oluşturur.  Gebelikte uçuk hastalığına neden olan virüsün 8 farklı türü bulunur. Bu 8 tipin 3 tanesi gebe kadınlarda çok sık rastlanır.  Bunlardan ilki ağız ve burun çevresinde görülen HSV1 virüsüdür. HSV2 tip virüsler ise genital bölgede görülür. HSV3 türü virüs ise bir sinir hastalığı olan zona hastalığına neden olur. Hamile bir kadına bulaşan Herpes virüsü sinir lifleri boyunca kolay ilerler. Ciltte ve mukoza bölgesinde lezyonlar oluşur. Vücuda yerleşen virüsler ölmediği için anne adayları gebelik döneminde çok dikkatli olmalıdır. Uçuk virüsü vücuda girdikten sonra ilk 10 gün içinde kuluçka evresi yaşar.

Gebelikte Uçuk

Uçuk Virüsünün Vücuttaki Belirtileri

Genital bölgede meydana gelen uçuklarda; idrara çıkarken yanma, aşırı hassasiyet ve idrara çıkma sayısının artması gibi belirtiler ortaya çıkar. Uçuk 20 gün sürer. Bu süre içinde anne adayında vajinal akıntı ve kasıktaki lenf bezleri şişer. Tüm bunların yanı sora ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler görülür. Ağız ve burun çevresinde oluşan uçuklar kırmızı renkli, kabarık ve ağrılıdır. Bu kabarıklar kısa sürede açılarak ülserleşir. Ülserleşen kabarıklar kabuk haline gelip dökülür.

Uçuğun Bebek Sağlığına Etkisi

Gebelik süresinde yaşanan uçuğun bebeğe bir zararının olup olmadığı konusunda net bilimsel bir bilgi yoktur. Hamileliğin ilk 3 ayında yaşanan uçuklar bebeğin enfeksiyon kapmasına neden olur. Bu yüzden ilk 3 ay anne adayı mutlaka taramalardan geçmelidir. Daha önce Harpes virüsü almış gebelerin vücudu bu virüse karşı bağışıklık kazandığı için bu kadınlarda virüs hamilelikte daha az tehlike içerir.

Uçuk Varsa Normal Gebelik Önerilmez

Normal doğum yapacak anne adayları doğum öncesi genital bölgede uçuk olduğunu fark ederse hemen uzman hekime başvurması gerekir.  Doğum eylemi sırasında genital sistemde virüs oluşma tehlikesine karşı doğum sezaryen ile gerçekleşir.  Böylece bebeğin doğum kanalıyla teması büyük olasılıkla önlenmiş olur.
Normal doğum mu Sezeryan doğum mu makalemize göz atabilirsiniz.

Uçuktan Korunma Yolları

Uçuk tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar atak sırasında gebelikte enfeksiyon geçiren kadınlarda ve Yenidoğan bebeklerde HSV enfeksiyon riskini azaltmada kullanılır.  Anne adayları uçuktan korunmak için kişisel temizliğine özen göstermelidir. Hamilelik sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve düzenli beslenmelidir. Vücudu zora sokacak stres durumlarından uzak durması gerekir.

.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et