Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkDış gebelik nedir, belirtileri nelerdir?

Dış gebelik nedir, belirtileri nelerdir?

Kadınlar özellikle gebelik konusunda oldukça hassas olabilmektedirler. Açıkçası bu hassasiyetleri de anlayış ile karşılanmalıdır. Sağlıklı bir gebeliğin oluşması, sürdürülebilmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi azami ölçüde önem verilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Bazen gereken önem verilmesine rağmen istenmeyen şekillerde gebelik meydana gelebilmektedir. Bu durumların başında dış gebelik gelmektedir ve dış gebelik belirtileri teşhis açısından büyük önem arz etmektedir.

Dış Gebelik Nedir?

Kadınlarda gebelik döllenme ile başlar ve sağlıklı bir şekilde doğuma kadar ilerleyebilmesi için bazı aşamaların gerçekleşmesi gereklidir. Bu aşamaların her biri ayrı ayrı önemli olmakla birlikte, gebeliğin sağlıklı bir şekilde başlayabilmesi için sperm ile döllenen yumurtanın doğru bir şekilde rahim içerisindeki yerini alması gerekir. Sağlıklı bir gebelikte döllenmiş yumurta, rahim içerisindeki tabakaya sağlam bir şekilde tutunur ve gelişimini burada sürdürür. Eğer döllenmiş olan yumurta rahim dışında herhangi bir yere tutunursa bu duruma dış gebelik (ektopik gebelik) adı verilir. Anlaşılacağı üzere dış gebelik normal aşamalar arasında yer almadığından anne sağlığı açısından oldukça önemlidir. Anne için hayati önem taşıyan bu durumun dış gebelik belirtileri ile mümkün olduğunca erken tanısı koyulmalıdır. Ülkemizde yapılan istatistiklerde 50 gebelikten sadece birinde görülme sıklığına rastlanmıştır.

dış gebelik oluşum

Dış Gebelik Nasıl Oluşur?

Gebelik genel olarak kan ve idrar tahlilleriyle tespit edilmektedir. Özellikle Beta-HCG hormon seviyesine kan tahlili ile bakmak genelde kesin sonuç vermektedir. Bu tahliller gebeliğin var olması konusunda bilgi verse de sağlıklı bir gebelik süreci hakkında net bilgiler sunmamaktadır. Sağlıklı bir gebelik başlangıcı için döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim duvarına tutunarak burada gelişimine devam etmesi gerekir. Yumurta rahim içerisine fallop tüpler aracılığıyla ilerlemektedir. Ancak bazı durumlarda döllenmiş yumurta rahime kadar ilerleyemez ve tüplerde kalarak gelişimini başlatır. Bu süreçte annede dış gebelik belirtileri görülmeye başlar. Dış gebelik vakaları büyük çoğunlukla rahme ilerlemeyen ve tüplerde gelişmeye başlayan embriyolardan kaynaklıdır. Nadir olarak ise fallop tüpleri yerine rahim ağzında ve karın içinde de aynı durum gerçekleşebilmektedir.

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Gebelik döneminde görülme sıklığı azımsanmayacak derecede olan dış gebelik, neredeyse her kadının gebelik başlangıcında korktuğu sorunların başında gelmektedir. Anne sağlığı açısından büyük riskler içeren bu durum ile mücadelede erken teşhis ve dolayısıyla dış gebelik belirtileri büyük rol oynamaktadır. Peki, dış gebelik belirtileri nelerdir?

Dış gebelikte normal gebelik belirtileri ile karşılaşmak mümkündür. Ancak bunların yanında gebelikte normal karşılanmayacak bazı belirtiler bulunmaktadır. Özellikle vajinal lekelenme ve kanamaların yanında, keskin bir cisim saplanması tarzında, karnın tek bir tarafında meydana gelen ağrılar belirtilerin başında gelmektedir. Aynı zamanda sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelmesi, anormal bir şekilde gelişen kilo kayıpları ve baş dönmesi de yaygın görülen dış gebelik belirtileri arasında yer almaktadır.

gebelik muayene

Dış Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Dış gebelik, embriyonun rahim dışında bir bölgeye tutunması ve burada gelişmeye başlaması ile kendini göstermeye başlayacaktır. Gebelik testlerinde kesinlik alındıktan sonra her kadının düzenli olarak sağlık kontrollerini yapması gerekmektedir. Özellikle dış gebelik belirtileri taşıyan kişilerin en erken sürede bir kadın doğum uzmanına giderek endişelerinden bahsetmesi gerekir.

Dış gebeliklerin bazıları uzman doktorlar tarafından yapılacak olan fiziki muayenelerde belli olabilmektedir. Ancak kesin teşhis her zaman için ultrasonografi raporları ile elde edilmektedir. Bu tanı yöntemlerinin yanında aynı zamanda Beta-HCG hormon düzeyleri de süreç boyunca takip edilmektedir.

Dış Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Dış gebelik durumlarında döllenmiş yumurta normal olmayan bir bölgede bulunduğundan dolayı sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişme gösteremez. Bu yüzden dış gebelik belirtileri ile birlikte tıbbi tanı koyulan kişilerin gebeliği en kısa sürede sonlandırılmalıdır. Gebeliğin sonlandırılmaması sonucunda anne bir daha hamile kalamayabilir. Hatta tüplerin hasar görmesi ile birlikte ciddi iç kanamalar ile hayati risk taşıyan bir sürece girilebilir. Bu yüzden dış gebelik ihmal edilebilir bir sorun kesinlikle değildir.

Dış gebeliğin sonlandırılması, gebeliğin ilerleme durumuna göre değişkenlik gösterir. Çoğu zaman ilaç tedavileri ile normal olmayan bölgede bulunan embriyo gelişimi durdurularak, düşük benzeri bir durum ile dışarı atılması gerçekleştirilir. Eğer dış gebelik geç fark edilmiş ve tüplerde hasar meydana gelmiş ise, ciddi kanamaya yol açacak bu durumu ortadan kaldırmak amaçlı cerrahi operasyon düzenlenebilir. Cerrahi müdahale sonucunda genelde embriyo, tutunduğu yanlış bölgeden temizlenmekte, bazen de tüpler tamamen alınabilmektedir. Operasyon sonrası tekrardan gebe kalma ihtimali azalsa bile, bu durum genel olarak tüplerin hasar oranına ve tüplerin alınması gibi durumlara göre mümkün olabilmektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et